[vc_row][vc_column][vc_message]Oproep aan alle aspirant bewoners, bouwers en ook rechtstreeks aan gemeenten om zich aan te melden voor dit project. Ga met de bijgevoegde informatiebrief naar je gemeente en vraag of zij mee wil doen. Met toestemming van je gemeente kunnen wij de aanmeldingen dan verwerken. Een gemeente kan zich ook rechtstreeks bij ons aanmelden. Verder gaan wij natuurlijk ook zelf actief op zoek naar gemeenten die met dit project mee willen doen.

In de informatiebrief worden nog de nodige details gegeven en zijn als bijlagen twee reeds bestaande projecten toegevoegd. Helaas is de eerste aanmeldingsperiode erg dichtbij, namelijk 30 september 2016. Mocht het in dit kort tijdbestek niet lukken, dan kan het alsnog bij de volgende sluitingsdatum van 1 maart 2017.

Vragen/ opmerkingen kan je hieronder kwijt of via het e-mailadres in de informatiebrief!

Klik hier voor de brief.[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Waar loop je tegenaan wanneer je in een Tiny House wilt wonen in Nederland? Juistem, dat oerwoud van regels rondom wonen. We hebben een werkgroep regelgeving in het leven geroepen om nu eens haarfijn uit te zoeken waar de regels in Nederland knellen als het Tiny Houses betreft, en waar mogelijkheden liggen. Remko Boer, Dennis van Thiel en Timo de Jong geven een eerste update vanuit de werkgroep:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is voor Marjolein niet gemakkelijk geweest om het voor elkaar te krijgen: met toestemming wonen op een mooie plek in Alkmaar. Veel mensen aan wie vertel dat ik een Tiny House laat bouwen vragen me dan ook: “Mag je die dan zomaar overal neerzetten?”. In het volledig dichtgeregelde Nederland is het antwoord natuurlijk nee. Allereerst is er het bouwbesluit, waarin staat aan welke voorwaarden de constructie moet voldoen, zo zijn er eisen met betrekking tot veiligheid, daglicht en oppervlakten. Deze regels vinden hun oorsprong in een tijd dat bescherming voor huurder bittere noodzaak was. Goed dat er regels zijn, maar inmiddels zijn we aanbeland in 2016. De regels van vandaag staan soms in de weg om nieuwe manieren van wonen realiteit te kunnen laten worden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5475″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center” title=”Illustratie: SLO/J.P. Boelema”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De projectgroep regelgeving van Tiny House Nederland zet zich in voor kleinschalig wonen om dit voor iedereen in Nederland mogelijk te maken. We nemen de Crisis- en herstelwet (Chw) onder de loep en proberen via een experimentstatus Tiny Housing mogelijk te maken. Door een uitzonderingsstatus maken projecten als Ecodorp Boekel via deze wet toch innovatieve en eigen concepten mogelijk. Het nadeel is dan wel dat per locatie het traject van uitzondering aangevraagd moet worden. Hoewel dit een goede manier is om op relatief korte termijn aan de slag te gaan, willen we uiteindelijk toewerken naar een algemene en duurzame oplossing. Daarom zijn we ook actief op zoek naar mogelijkheden van de nieuwe wetgeving, het Besluit Bebouwde leefomgeving.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”5476″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het in 2015 geüpdate Bouwbesluit 2012 gaat worden opgevolgd door het Besluit Bouwwerken leefomgeving (Bbl). De verwachting is dat dit besluit in 2018 actief wordt. Veel van de bestaande regels zijn in het Bbl wederom terug te vinden, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er onveilige of energie slurpende huizen gebouwd gaan worden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]De overheid is ambitieus met het Bbl:

o De regels zijn inzichtelijker, voorspelbaarder en gebruiksvriendelijker.

o De regels stimuleren dat alle belangen in de leefomgeving vanaf het begin worden meegenomen.
o De regels geven meer ruimte aan gemeenten en provincies om maatwerk te bieden als de eigenschappen van het gebied, innovatieve oplossingen of lokale ambities daarom vragen.

o De besluitvorming over projecten is waar mogelijk versneld en verbeterd, wat bijdraagt aan het verminderen van lasten.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5477″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering, daarom is het interessant om eens een kijkje te nemen in het document. Laat je niet afschrikken door het aantal pagina’s, een zeer groot deel van het Bbl is niet van toepassing op woningen zoals Tiny Houses.

Het document is terug te vinden op:

https://www.internetconsultatie.nl/omgevingswet_besluit_bouwwerkenleefomgeving

 

Reacties (tot 16 september 2016) kun je achterlaten op:

https://www.internetconsultatie.nl/omgevingswet_besluit_bouwwerkenleefomgeving/reageren

 

Graag horen we waar je regeltechnisch tegenaan loopt zodat we deze informatie kunnen verzamelen en zo gericht tips en commentaar te kunnen geven. Op deze manier kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat de regels van de toekomst ruimte bieden aan Tiny Houses! Reacties graag naar regelgeving@remkoboer.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *