Op 20 februari organiseerde gemeente Oss een brainstormsessie over Tiny Houses voor geïnteresseerde inwoners. Steeds vaker ontvangt de gemeente vragen van inwoners over de mogelijkheden voor het bewonen van een Tiny House in Oss, daarop besloot een team van de gemeente aan de slag te gaan met het onderwerp. Ik was bij de inspiratieavond aanwezig om een lezing te geven en was erg onder de indruk van de open houding en aanpak van de gemeente Oss!

Wanneer je als gemeente vragen krijgt van inwoners over Tiny Housing, dan kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt het afdoen als een niche en het verder (proberen te) negeren, je kunt er een projectontwikkelaar op zetten, je kunt wachten tot er een initiatiefgroep ontstaat met een concreet plan. Je kunt ook aan deze inwoners vragen wat ze precies verstaan onder wonen in een Tiny House en met hen in gesprek gaan. Dat laatste is precies wat de gemeente Oss heeft gedaan. Er bestaan diverse opvattingen over wat een Tiny House is, wie de mensen zijn die ervoor kiezen in een Tiny House te gaan wonen en vanuit welke beweegredenen ze dat doen. Het is prachtig dat mensen het initiatief nemen om ruimte te vragen voor een nieuwe manier van wonen aan hun gemeente. De allerbeste manier om te onderzoeken of je als gemeente iets met die vraag of vragen kunt, is om uit te zoeken wat de vraag precies is.

Gemeente Oss organiseerde daarom een brainstormsessie. Ze vroegen de geïnteresseerden vooraf om een foto in te sturen van een Tiny House zoals zij het voor zich zien, vergezeld van een stukje uitleg. Het team van de gemeente, bestaande uit onder andere Jaco Everaers en Laurens Doesburg, stelde vervolgens een interactief en inspirerend programma op voor de avond:

  • Een brainstormsessie, waar in groepjes ieders ideeën aan de hand van de inzendingen besproken werden;
  • een lezing van Marjolein ‘in het klein’ over ervaringen met het wonen in een Tiny House;
  • informatie over een mogelijke locatie waar de gemeente Oss kansen ziet voor dit woonconcept en welke planning daar bij hoort

De zaal zat behoorlijk vol die avond, en de deelnemers gingen vol enthousiasme aan de slag. Wat ik keer op keer zie en hoor kwam ook terug in Oss: er is niet één favoriet Tiny House model of één type Tiny House bewoners. Het gaat om maatwerk. Natuurlijk zie je overlap in wat mensen belangrijk vinden, ecologisch wonen en leven komt vaak terug maar ook de wens om zelf je eigen huis vorm te geven. Betaalbaarheid, meer in een kleine gemeenschap leven. Maar er zijn ook mensen die liever een beetje afgelegen en alleen wonen, niet per se met meerdere huisjes bij elkaar. De een wil in het centrum wonen, de andere aan de buitenrand van de stad, in de natuur.

Het is me herhaaldelijk opgevallen tijdens de avond en in mijn gesprekken vooraf met Jaco en Laurens, (ik heb hier echt bewondering voor en juich het zo van harte toe!) dat de medewerkers van de gemeente Oss zo openstaan voor de wensen en ideeën van hun inwoners. Ze proberen niet zelf in te vullen, iets wat ik nogal eens bij gemeenten zie, maar gaan de dialoog aan en proberen zo het kader van voorwaarden te ontdekken en daarbinnen de mogelijkheden op te zoeken. Prachtig, en ook passend bij een gemeente die tot de top drie van meest duurzame gemeenten in Noord-Brabant wil horen. Duurzaamheid en het faciliteren van participatie gaan namelijk hand in hand.

Hoe gaat het nu verder? De deelnemers hadden tot 1 maart de tijd om vragen in te sturen naar aanleiding van de bijeenkomst. De gemeente gaat die vragen zo goed mogelijk trachten te beantwoorden en zet alle inbreng op een rij,  waarna ze tot een eerste beeld van de wensen en een mogelijke opzet van Tiny Houses in Oss proberen te komen.  Eind maart krijgen de deelnemers weer bericht. Heb jij ook serieus interesse in het wonen in een Tiny House in Oss? Een van de mensen die naar de gemeente Oss is gestapt met de vraag of er plek is voor Tiny Houses, is Merel Breumelhof. Ze heeft een Facebook initiatiefgroep opgericht welke je hier kunt vinden: https://www.facebook.com/TinyhouseOss/

Bedenk wel dat dit is iets wat je niet zomaar op een presenteerblaadje krijgt aangeleverd, wonen in een Tiny House. Je zal er tijd en energie in moeten steken en het is niet van vandaag op morgen geregeld. Maar je kunt het slechter treffen dan de gemeente Oss, wanneer het gaat om de plaats waar je dit traject aan kunt gaan. Ik durf wel te zeggen dat je met de gemeente Oss een prettige partner hebt die naar je luistert. Ik hoop van harte dat andere gemeenten haar voorbeeld volgen. Er is inmiddels bewezen dat er geen gemeente bestaat of er is wel interesse in Tiny Housing onder de inwoners. Het minste dat je als inwoner kunt doen, is het je gemeente laten weten als je interesse hebt in het wonen in een Tiny House. Zonder aanvragen gebeurt er natuurlijk niets. Als we de handen ineen slaan en echt naar elkaar luisteren, gebeuren er prachtige dingen.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Ik / wij zijn geïnteresseerd !
    Wij zijn GroenLinks in Winterswijk en komen zeker in de raad en dan kunnen/willen wij dit voorstel ook in Winterswijk doen

  2. Hallo,
    Ik woon in noord Drenthe en wil graag verhuizen naar Brabant vanwege familie. Ik heb voorkeur voor richting Valkenswaard.
    Zijn er ook projecten waarbij ikzelf een kavel kan kopen en het Tiny house zelf te kiezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *