Onze zoektocht naar kleiner

Hallo wereld,

Daar is ‘ie dan: tinyhuis.nl! Onze eerste blog ooit, over ons avontuur om kleiner wonen in Nederland op de kaart te zetten!

Waarschijnlijk heb je d’r al van gehoord: Tiny Houses. In Amerika een ware beweging aan het worden. (Nog nooit van gehoord? Begin dan hier!) Steeds meer mensen kiezen ervoor hun grote huizen en bergen met bezittingen om te ruilen voor een eenvoudig bestaan in een mobiel huisje: de zogenaamde ‘tiny house’. Gelukkiger worden ze ervan, want door de lagere lasten, houden ze meer tijd over om te genieten van het leven. En duurzamer, omdat een huisje dat gemiddeld slechts een tiende van een normaal huis is, veel minder belasting op het milieu veroorzaakt. In Amerika is het al een big thing. Verscheidene mensen wonen al in kleine huisjes of zijn bezig met hun eigen huisjes, er bestaan reeds verschillende blogs en tutorials over het fenomeen en de eerste Tiny House makelaars schieten uit de grond.

In Nederland is de Tiny House Movement nog een beetje upcoming en nieuw (voor zover wij nu weten). Maar onder de oppervlakte is er al het een en ander gaande: de eerste Nederlanders die bezig zijn met een eigen Tiny House, de eerste gemeentes die onderzoek doen naar alternatieve vormen van wonen en de eerste bedrijfjes die kleine huisjes in de markt proberen te zetten.

Op deze blog willen we in kaart brengen wat er al aan de gang is in Nederland. Daarnaast willen we ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor Tiny Houses in Nederland. Zijn er al plekken waar je met je kleine huisje kunt staan? Aan wat voor wet- of regelgeving moet er voldaan worden? En natuurlijk: hoe doe je dat eigenlijk, een Tiny House bouwen? Daarnaast gaan we natuurlijk ook een heleboel inspiratie met jullie delen: toffe huisjes, gave plattegronden en schetsen van onze eigen droom Tiny huisjes.

Oja, en heb jij een leuke tip met betrekking tot kleine huisjes of zelfvoorzienend wonen in Nederland? Laat het dan weten! Samen kunnen we hier een platform van maken die klein wonen in Nederland op de kaart zet. (Plus: we vinden het hartstikke tof om in contact te komen met andere Nederlanders die bezig zijn met kleine huisjes, dus stuur gerust een berichtje!

Dat was het voor nu. In de volgende post zullen we even vertellen wie wij eigenlijk zijn. Zodat jullie de gezichten zien die achter deze blog verstopt zitten.

Howdy,

Lena & Laurens

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Avatar
Eline Van Gorpantwoord
16 juli 2015 om 20:29

Oh eindelijk! Ik ben zo verheugd dat er meer en meer mensen in Europa bezig zijn met het nadenken over/ bouwen van Tiny houses.
Voor ik er zelf aan wil beginnen wil ik echter de wetgeving omtrent het bouwen en plaatsen ervan willen weten. Wat nu nog zeer onduidelijk en vaag is omdat het zo ‘nieuw’ is… Ik houd deze blog zeker in de gaten 😉
Groetjes van je zuiderburen x

Avatar
Edith Knijfantwoord
1 september 2015 om 07:03

Ongelooflijk spannend besluit! Ik hoop echt dat het een succes gaat worden in Nederland en liefst zelfs in heel Europa! Ook bij mij staat het gehele onderzoek in de kinderschoenen en ben ik het internet aan het uitpluizen. Zoals door Eline hierboven vermeld ben ik ook nog niet op de hoogte van alle wettelijke verplichtingen aangaande het ‘kleine’ wonen. Dat zal denk ik per gemeente wel verschillen. Ik heb geluisterd naar het interview op Radio 1 en ben onder de indruk. Hopelijk dat met dit initiatief aansluiting wordt gevonden bij meerdere mensen die vinden dat we best dat stapje terug zouden kunnen maken. Ik zal regelmatig dit blog bezoeken. Succes!

Avatar
Saskiaantwoord
2 september 2015 om 09:20

Super! Ik ben al een paar maanden aan het zoeken op internet.Word er helemaal blij van.

Avatar
Marianantwoord
23 januari 2016 om 14:18

Geweldig initiatief. Wij zijn al bezig met kleiner wonen. Een kamer huren bij familie voor het GBA en daarnaast een klein huisje met tuin in recreatiegebied, waar we de zomer wonen. En een nog kleiner huisje in de winter in Spanje, van kennissen. Allebei de huisjes zonder elektriciteit en met butagas. We hebben er zin in. Zou fijn zijn als de gemeenten iets soepeler worden in hun regelgeving. Succes!
Marian

Marjolein
Marjoleinantwoord
31 januari 2016 om 19:53
– Antwoord aan: Marian

Hallo Marian, wat leuk dat jullie al zo goed bezig zijn, dat klinkt goed! En wat die gemeentes betreft, daar wordt hard aan gewerkt hoor! 🙂
Dankjewel voor je berichtje! Groetjes, Marjolein

Avatar
Wilfried Baurantwoord
4 februari 2016 om 19:16

Van de mooiste huizen op de wereld, naar het huis van Bill Gates naar jouw eigen kleine mooie ontworpen (Tiny House) letterlijk vertaald een klein huisje.
we beginnen aan de bron (het maken van een maquette, een schaalmodel) gewoon fijn leven in een klein, gezellig huisje. Een micro (klein) huisje.

Avatar
Hannahantwoord
25 februari 2016 om 11:12

Leuk blog, zoveel informatie is er niet te vinden gericht op Nederland. Sinds mijn man en ik klein wonen (in de zomer) zijn we gefascineerd door tiny houses en ik volg meerdere sites en tv programma’s en documentaires. Ons huisje is 25 m2 en staat op een volkstuincomplex. Wist je dat alleen al in Amsterdam en omgeving 6000 van zulke huisjes staan? Daar mag je alleen in de zomer wonen, van begin april t/m eind oktober. Het liefst zou ik permanent klein willen wonen, maar wel met een grote tuin eromheen. Op de site van
BelangenVerenigingVrijWonen las ik al dat er recreatieparken zijn waar je het hele jaar mag wonen.

Avatar
10 oktober 2016 om 18:44

hallo allemaal
ik ben al een poosje op de hoogte over Tiny House en ben van plan om een groot project te gaan maken
alleen weet ik niet waar je mag gaan staan en of je met de mobile huis mag rijden .
ben heel benieuwd

Reactie achterlaten