Radio 1 en een oproep aan alle Nederlandse Tiny House Lovers

Gistermiddag waren we (Marjolein en Lena) te gast bij Radio 1 om iets te vertellen over de groeiende Tiny House beweging in Nederland. Dat was helemaal te gek. Heel tof dat de nationale media dit nieuws oppakt. (Als je het interview terug wil luisteren, dan kan dat hier.) Voor we het wisten, waren de tien minuten voorbij en stonden we op de gang elkaar verdwaasd aan te kijken: ‘Zohee, dat ging snel!’ Eigenlijk hadden we nog veel meer willen vertellen. En niet geheel onbelangrijk, we hadden graag een oproep willen doen. Daarom dachten Marjolein en ik, laten we via onze blog de rest van het verhaal vertellen en de oproep doen.

 

We zijn niet alleen

Klein wonen is niets nieuws. Iedereen kent natuurlijk het kleine huisje van Thoreau en eigenlijk wordt er al eeuwen klein gewoond. Wel is het zo dat de afgelopen jaren in Amerika een steeds grotere groep mensen er bewust voor is gaan kiezen klein te wonen, de zogenaamde Tiny House Movement. Met misschien wel als grootste wapenfeit de eerste Tiny House Jamboree vorige week in Boulder, Colorado Springs (Frieda is hier op bezoek geweest, lees haar ervaringen hier!) waar 40.000 mensen op af kwamen en tientallen tiny houses aanwezig waren. Ook in andere landen, zoals Spanje, Frankrijk en Japan, kiezen er steeds meer mensen bewust voor om in kleine huisjes te wonen. Ook in Nederland wonen er al kortere of langere tijd mensen in hele kleine huisjes, zoals minuscule appartementjes, vakantiehuisjes, yurts of pipowagens.

Wat wel nieuw is, is dat er onder een groeiende groep mensen een interesse aan het ontstaan is voor het duurzamer en bewust wonen zoals dat mogelijk is met Tiny Houses. Je ziet het overal, zo zijn er meer en meer duurzame bouwproducten, worden er allerlei (kleine) bedrijfjes opgezet, ontstaan er steeds meer ecodorpen en krijgt ook onze facebookpagina ‘Tiny House Nederland’ meer likes. Oftewel we zijn zeker niet alleen. Sterker nog er zijn al heel veel hele goede mensen in Nederland bezig met ontzettend gave bouwwerken, projecten en blogs, zoals:

Hermit Houses
Woonpioniers
Sustainerhomes
Studio Content
Dimka van tiny-house.nl
Frieda van mytinyhouse.nl
Mobiation Project
Marjolein in het Klein

En ongetwijfeld nog vele anderen (laat van je horen!). Dit is nog los van alles mensen die zelf al jaren lang in bussen, campers of andere voertuigen zelfvoorzienend wonen. (Overigens volgt er zeer spoedig een blogpost specifiek gewijd aan wie er – voor zover wij weten – allemaal met tiny houses bezig zijn in Nederland.)

 

Sluit je aan!

Ben jij al bezig met je eigen kleine huisje? Heb je altijd al zo gewoond? Begin je net met fantaseren over je eigen kleine stekkie? Of wil je gewoon wat bijdragen omdat je gelooft in deze beweging? Laat van je horen. Met z’n allen krijgen we veel meer voor elkaar. Met z’n allen weten we veel meer.

We zijn op zoek naar mensen die vanuit hun eigen expertise iets bij willen dragen aan de Tiny House movement. Bijvoorbeeld door kennis te delen op deze blog (timmermannen, constructeurs, duurzaamheidsdeskundigen, klimatologen, architecten, juristen, etc.) of door plek ter beschikking te stellen waarop klein gewoond kan worden (gemeenten, braakliggende terreinen, mensen met een stuk grond die deze vorm van wonen willen stimuleren). Of misschien wel op een heel andere manier? Laat van je horen, stuur ons een mailtje en help mee! Samen kunnen we Tiny House leven in Nederland écht mogelijk en (helemaal) legaal maken!

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Avatar
Willemantwoord
18 augustus 2015 om 19:40

Hoorde jullie gisteren op de radio. Wat tof! Voor mij/ons een nieuw concept, maar heel inspirerend. Dank, succes en wie weet tot horens, wie weet 😉

Avatar
Sebastiaanantwoord
1 september 2015 om 14:15

Tjongejonge, wat cool dat er in Nederland ook al heel wat gaande is op dit gebied. Ik val zelf in de categorie ‘eerste fantasieën’ samen met m’n vriendin. Momenteel wonen we in Den Haag, maar binnen 5 jaar willen we naar een mooi plekje in het groen . En dan het liefst met trailer en huis 🙂 Wellicht naar Zweden. Daar is voldoende plek om hem neer te zetten en ik weet voor ons waarschijnlijk al waar. Ik ken daar trouwens iemand in Växjö die in een zelfgebouwde pipowagen woont. Zij geeft ook cursussen aan de volksuniversiteit hoe er een te bouwen met (deels) afvalmateriaal (http://sigfrid.se/utbildningar-kurser/aterbruk/). Ze heet Maria Richter Simsek (https://www.facebook.com/maria.simsek?fref=ts). Ik weet zelf nog niet goed wat juiste eerste stappen zijn. Ik heb nul kluservaring, maar toch wil ik hem graag zelf bouwen. Om vele redenen, de voldoening, de nieuwsgierigheid, het leren en het kennen van je eigen huis. Ik zou dus heel graag bij jullie betrokken raken en de komende jaren het avontuur aangaan om een tiny huis te bouwen.

Avatar
13 december 2015 om 13:29
– Antwoord aan: Sebastiaan

Het is ook mijn droom en vind het zo wie zo al niet in het conventionele maatschappij.
met een uitkering is het ook haast bijna niet mogelijk om normaal te wonen.
dus ik denk ook aan andere dingen.
helaas lukt het niet mij aan te melden voor de updates of om een e-mail te sturen…

Avatar
Hannahantwoord
25 februari 2016 om 11:40

Kijk ook eens op http://bondvanvolkstuinders.nl/ met informatie over de verschillende parken in en rond Amsterdam en de geschiedenis van tiny houses in Nederland (helaas alleen seizoenshuisjes).

Avatar
Maritantwoord
9 maart 2016 om 07:20

Liep voor een eigen project tegen “Cinderella” op, een toilet waar geen afvoer nodig is, verbranding Door elektra of gas. Milieueffect, as kan direct op tuin gestrooid. Composteren van fecaliën zou 2 jaar duren, medicijnresten verdwijnen. Met slechts een pijpje door de muur voor verbrandingsgassen. Misschien wat voor de tiny house. Noors product, 50.000 gezinnen en loges gebruiken dit. Kan separaat worden verplaatst, scheelt ruimte/ leidingen in je tiny huis.

Marjolein
Marjoleinantwoord
23 maart 2016 om 06:19
– Antwoord aan: Marit

Ha het incinerator toilet, da’s ook een mooie he Marit! Wel prijzig 😉

Reactie achterlaten