FAQ

frequently asked questions

Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. Kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staan op een (tijdelijke) fundering, maar ook op wielen.

Volgens ons moet een Tiny House minimaal aan de volgende eisen volden:

  • Huis gebouwd met als doel te functioneren als primaire woning,
  • Maximaal woonoppervlak (inclusief verdiepingen/lofts) tot 50 vierkante meter, en
  • Grondgebonden (dit betekend dat we bijvoorbeeld een woonboot niet als Tiny House zien).

Het is natuurlijk de bedoeling dat deze definitie nog verder doorgroeit en verder gespecificeerd wordt. Mocht je nou mee willen discussiëren over wat volgens jou een Tiny House is, bekijk dan even deze post op het forum.

Ik wil ook in een Tiny House wonen. Waar moet ik beginnen?

Een goede plek om te beginnen is het lezen van de blogs op deze website. Je kunt je ook op de de nieuwsbrief abonneren, deze krijg je dan maximaal eens per maand in je inbox. Op de pagina ‘handige links’  kun je links naar websites van bouwers, bloggers, woonlocaties en overige initiatieven vinden.  Onderzoek doen is belangrijk! Zoek uit wat je belangrijk vindt in je huisje, je zult keuzes moeten maken.  Ga je zelf ontwerpen? Maak een plattegrond of 3, 4 5.. Teken de plattegrond met tape uit op de grond, kijk hoe de ruimte je bevalt. Start met ontspullen, zoek contact met andere mensen die in een Tiny House willen wonen. Praat er over, droom er over en maak plannen!

Wil je een razendsnelle start maken en alle informatie die je nodig hebt in een keer bij elkaar ontvangen? Volg dan de online cursus ‘Jouw Tiny House – van droom naar realiteit’ van Marjolein in het klein.

Waar mag je wonen in een Tiny House in Nederland? Zijn er al plekken waar dit kan?

Tiny Houses zijn een nieuwe woonvorm, de locaties waar je legaal in een Tiny House mag wonen zijn nog schaars. Het is altijd een goed idee om bij je gemeente na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Er zijn steeds meer gemeenten en initiatiefgroepen bezig om locaties te creëren waar je in een Tiny House mag wonen, dit is vaak in de experimentele sfeer en gaat om tijdelijke projecten. De eerste permanente woonlocaties zijn echter ook al in ontwikkeling. Op de kaart op onze website kun je die initiatieven vinden, klik op de pins voor een omschrijving en een link naar meer informatie. Ook de ‘handige links’  pagina kun je enkele initiatieven voor woonlocaties vinden. Tot slot kun je je inschrijven in het ‘Register voor (aspirant) Tiny House bewoners’ van Marjolein in het klein, zo wordt je op de hoogte gehouden van nieuwe en bestaande initiatieven in de regio waar je wilt wonen.

Hoe zit het met je inschrijving bij de gemeente als je in een Tiny House woont?

Omdat er nog geen officiële plekken voor Tiny Houses zijn, is er ook nog geen kant en klare oplossing voor je inschrijving in het GBA. Geen nood, er zijn al meerdere gemeentes bezig de mogelijkheden te onderzoeken. Voor de tijdelijke mogelijkheden verwijzen we je graag naar het artikel van Marjolein: Het vraagstuk der inschrijving.

Kun je kant-en-klare Tiny Houses kopen als je niet zelf wilt of kunt bouwen?

Jazeker, er zijn een aantal Tiny House ontwerp- en bouwbedrijven en er komen er steeds meer bij. Deze kun je vinden op de pagina ‘handige links’ en op de website TinyFindy, de online marktplaats voor Tiny Houses, kavels en producten voor Tiny Houses.

Wat zijn de kosten van een Tiny House?

Er is geen standaard  prijs voor een Tiny House, het hangt helemaal af van wat je wilt (bijvoorbeeld wel of niet off-grid) en of je (deels) zelf wilt bouwen. Als je zelf bouwt en op zoek gaat naar gebruikte materialen hoeft het niet zo duur te zijn, denk aan € 25.000 euro. Het kost je dan wel meer tijd en energie maar  daar krijg je ook een schat aan ervaring en de voldoening dat je je eigen huis hebt gebouwd voor terug. Als je een kant en klaar Tiny House op een trailer wilt kopen moet je denken aan bedragen tussen de 35 en 60 duizend euro.

Kun je een hypotheek krijgen voor een Tiny House?

Voor een Tiny House op wielen zal het nog even een lastig verhaal blijven waarschijnlijk, maar als het huisje verankerd is en inschrijving in het BRP mogelijk is op het adres dan zijn er wel mogelijkheden. Voor zover wij weten is er momenteel nog geen ‘Tiny House’ hypotheek. Nu de aandacht voor en bekendheid van Tiny Houses toeneemt zal dat niet lang meer duren. Je kunt altijd het gesprek aan gaan met je bank! Als alternatief kun je denken aan een persoonlijke lening of financiering buiten de bank om, vrienden, of bijvoorbeeld ‘Geld voor elkaar’. Voor een Tiny House op wielen zal het nog even een lastig verhaal blijven waarschijnlijk, maar als het huisje verankerd is en inschrijving in het BRP mogelijk is op het adres dan zijn er wel mogelijkheden.

Hoe kom ik in contact met mensen in mijn om geving die ook een Tiny House hebben of willen (laten) bouwen?

We hebben een Tiny House Nederland Facebook groep opgericht om mensen die graag in een Tiny house willen wonen een plek te geven waar ze in contact kunnen komen met elkaar. Ideeën en informatie uitwisselen, meet-ups organiseren, mensen in je regio vinden en samen de krachten bundelen om een plek voor Tiny houses in jouw buurt te realiseren. De groep is besloten maar je kunt je gewoon aanmelden. Is Facebook niet je ding? Geen nood, we hebben ook een forum op onze website waar je informatie kunt vinden, delen en vragen stellen. Daarnaast kun je de Tiny House community NL kaart op de website Marjolein in het klein raadplegen.