Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Electrisch verwarmen Tiny House? Kan dat?

Ik ben informatie aan het verzamelen i.v.m. het ontwerpen van mijn Tiny House.

Ik ga off grid wonen, maar op de locatie mag niet met hout of gas gestookt worden en ook een aggregaat is niet toegestaan. Is het met zonnepanelen en accu’s überhaupt mogelijk het in de winter behagelijk te krijgen met b.v. infra-rood verwarming? Wie heeft er ervaring mee?

 

Hallo Marianne,

Ik ben daar ook erg benieuwd naar. Ik wil graag ook helemaal electrisch; koken, douchen, verwarming, alles. Zodra ik meer weet post ik het hier!

Om 50 m3 op 20 graden te krijgen heb je afhankelijk van de isolatie zo'n 3 tot 4kW nodig. Dan is het buiten -10. Dat ga je met wat accu's niet trekken. Maar dus ook rond het vriespunt zal je nog wel ruim 2kW verstoken.

Met genoeg panelen op je dak en genoeg accu's kan alles. Maar het is wel lastig en prijzig.

Bedankt, yveys, voor je reactie! Ik blijf doorzoeken wat er allemaal mogelijk is en hoeveel dat dan gaat kosten. Cheers.

Komt er ook geen stroom aansluiting? Dus alleen op zonnepanelen en accu's?

Elektrisch verwarmen kun je grofweg in drie categorieën behandelen. Hierbij is het belangrijk om te bedenken hoeveel warmte je tetugkrijgt voor je stroom. Dus hoeveel je voor je kilowattuur (kwh) terugkrijgt. Vooral in de winter als er weinig energie is.

1. Elektrische verwarming zoals elektrische kacheltjes e.d. of elektrische CV. 1 kwh stroom in is 1 kwh aan warmte. Hiermee warm je dan de hele ruimte op.

In termen van tapwater is het hetzelfde als een elektrische warmwater boiler.

2. Infrarood verwarming. Iets beter in verbruik omdat je minder vermogen nodig hebt. Dit komt doordat je infrarood toe kan passen daar waar je leeft of zelfs alleen daar waar je vaak zit. Door het te richten heb je stralingswarmte op je (net als in de zon staan) en kan de ruimte temperatuur ook lager zijn. Zelfde reden werkt vloerverwarming zo comfortabel in een normaal huis met cv ketel of warmtepomp, comfortabeler ten opzichte van radiatoren.

3. Warmtepompen. Dit heb je in veel verschillende vormen, ook een airco is een warmtepomp systeem. Voor tiny houses kun je misschien naar airco's kijken die kunnen verwarmen.

Bij warmtepompen is het zo dat er 1 kwh in gaat en je wel 5 kwh warmte kan krijgen. Dan begrijp je dat je daar veel verder mee komt dan een elektrisch kacheltje.

Als je alleen op accu's moet werken in de winter is denk ik de warmtepomp/airco enige oplossing om het te redden.

Gewoon je hele dak van zonnepanelen maken of helemaal bedekken, of als je wat ruimte om je tiny house hebt, ergens wat zonnepanelen in de tuin opstellen en dan bijna rechtop vanwege de laagstaande zon in de winter.

 

Kijk bijvoorbeeld naar deze alles in 1 warmtepomp radiator. 2 gaten in je gevel en ophangen. Super efficiënt en zo geïnstalleerd en te bedienen op afstand.

https://www.itecluchtreiniger.nl/innova-2-0-inverter-10hp-airconditioning-zonder-buitenunit.html?gclid=Cj0KCQiA05zhBRCMARIsACKDWjfd54tVAgC_agPm4blP1cPmWCg8GbDEN8tvCQodNxQTwPHnBWvm2pwaAuWjEALw_wcB

Hoi Marianne,

Jeetje, je wordt wel voor een uitdaging gesteld! Is er ook geen stroomaansluiting voor nood?
Mag je wel koken op gas? Wij zelf zijn bezig met een offgrid tiny house (klaar midden/eind februari) en wilden bewust zoveel mogelijk elektisch. Wel hebben we ervoor gekozen om op gas te koken, omdat en verwarmen én op stroom koken gewoon niet gaat lukken. Wel gaan we proberen zoveel mogelijk op stroom te koken in de zomer d.m.v. onze inductie multicooker, als we onze verwarming dan weer niet hoeven te gebruiken.

Wij gaan ons huisje verwarmen door middel van vloerverwarming, aangesloten op een zonneboiler(heatpipe paneel), ondersteunt door een luchtwarmtepomp indien nodig.

Zelf vinden we het nog erg spannend, gaat dit werken bij echt koud weer? Hebben we er stroom genoeg voor? Onze installateur gelooft er echter helemaal in en is erg positief over het systeem! Ik ben wel heel erg benieuwd naar hoe het in de praktijk zal uitpakken. Maar.. wij hebben wel een stroompunt om in nood op te laden, mocht het op bepaalde dagen echt niet lukken.

Moet er wel bijzeggen, dat een pellet/gasckachel/houtkachel een fractie van de prijs kost van wat dit verwarmingssysteem kost. Dat is wel echt een dingetje, ik denk dat veel mensen hierbij afhaken. Echter wilden wij graag echt iets nieuws proberen, zonder verdere (fossiele) verbranding. En er moest in ons tiny house ruimte zijn voor een boiler van 120 liter. Wij moeten 12 zonnepanelen op het dak, om in de winter nog iets meer stroom te kunnen genereren. Je hebt dan weer geen losse grote verwarming nodig in je woonkamertje. Tevens verwarmt dit systeem ook ons tapwater.

Ik wens je veel succes met je uitdaging!

Bedankt RRR, ProgressieveHouse en anderen

Dank jullie wel voor her uitzoeken en de antwoorden.

Het is dus zoals ik het zelf ook al had gedacht. Alleen een stelletje zonnepanelen en accu’s is in ons klimaat onvoldoende.

Ik ben blij met deze reacties,  ik hoop dat ik de gemeente kan gaan overhalen hun eisen wat te versoepelen.

Heel veel succes met jullie eigen plannen!

Hoi Marianne,

Ik ben me in hetzelfde vraagstuk aan het verdiepen. Mijn wens is om voor 3/4 van het jaar grotendeels op stroom te leven, opgewekt door 7-8 zonnepanelen en een zonneboiler. Ik kan stroom leveren aan de camping waar ik op sta, en ook gebruiken en dat tegen elkaar wegstrepen, dus heb geen accu's nodig en kan ook eens een keer wat extra gebruiken als de panelen te weinig leveren. Ik heb 27 m2 vloeroppervlakte en ga met 8-10 cm PIR m'n huisje isoleren, dus verwacht dat t supersnel warm is en blijft.

Daarnaast lijkt het me tof om voor de wintermaanden een Rocket Mass Heater te bouwen, al dan niet via een bouwpakket. Sinds ik hier over gelezen heb en wat filmpjes en foto's van gezien heb, ben ik helemaal verkocht. (rocket stove zou een goed alternatief zijn)

Heb me de afgelopen dagen ingelezen, ook op dit forum, maar kan nog veel beter en ben ook in contact met enkele installatiebedrijven. Hoor graag van de kenners waar ik op moet letten. Ik kan mijn bevindingen hier wel plaatsen, maar kan ook even een nieuwe onderwerp maken natuurlijk (wil je topic niet kapen haha). Ben benieuwd of jij alweer verder bent in je zoektocht.

Groet

Citaat van ^ProgressiveHouse^ op 7 januari 2019, 13:02

Wij gaan ons huisje verwarmen door middel van vloerverwarming, aangesloten op een zonneboiler(heatpipe paneel), ondersteunt door een luchtwarmtepomp indien nodig.

Zelf vinden we het nog erg spannend, gaat dit werken bij echt koud weer? Hebben we er stroom genoeg voor? Onze installateur gelooft er echter helemaal in en is erg positief over het systeem! Ik ben wel heel erg benieuwd naar hoe het in de praktijk zal uitpakken. Maar.. wij hebben wel een stroompunt om in nood op te laden, mocht het op bepaalde dagen echt niet lukken.

 

Beste ProgressiveHouse, wonen jullie er al? Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen, ook mbt de luchtwarmtepomp.

Het is een mooi streven, om je energiebehoefte te voorzien zonder enige verbranding. Zoals je al geconcludeerd hebt, zal je er een enorme opslag voor electriciteit voor nodig hebben ( op zich al de ecologische Footprint van een olifant) en een met zonnepaneel betegeld perceel. Daarnaast zal je super zuinig moeten zijn met de warmte die je hebt, en op een ingenieuze manier de luchtkwaliteit in je thermosfles op peil houden, enkel verwarmen in je directe omgeving ( met de juiste soort infraroodstraling goed te doen) , warm kleden en alternatief gaan koken met bijv. hooikist. Ik zou kijken naar bijvoorbeeld energie uit rotting ( graaf in de vorstperiode eens een centimeter of 30 in een berg houtsnippers van de snoeiwerken van rijkswaterstaat, toch al gauw goed voor een graad of 20), een simpele warmtewisselaar ertussen, af laten geven op een vloerverwarming, of een of andere exotherme vergisting met aanvaardbare afvalproducten, of dergelijke oplossingen. Hoewel de genoemde zaken, hoewel natuurlijk, ook oxidatieve processen met Co2 uitstoot zijn.

Hoe dan ook, de verzamelde, kwalitatief goede technologie gaat je een berg geld kosten, op de korte termijn, maar dat komt natuurlijk uiteindelijk terecht als het maar lang blijft functioneren. Dat is momenteel vrij problematisch met conventionele opslag van electriciteit,  en infrarood technologie die feitelijk in de kinderschoenen staat, de technologische veroudering staat een terugverdienmodel in de weg.