Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Ervaring met financiële partijen?

Hallo,

Op mijn tocht naar het realiseren van een Tiny House loop ik tegen heel veel vragen op het financiële vlak aan. Het liefst zou ik daarover praten met financiële experts zoals makelaars, tussenpersonen of banken die ervaring hebben met Tiny Houses, want als ik naar een willekeurige bank of financieel adviseur ga weet ik waarschijnlijk inmiddels zelf meer dan zij.

In het Tiny Houses boek van Monique van Orden staat wel dat voor een verplaatsbaar Tiny House geen hypotheek te krijgen is en hoe je het dan wel zou kunnen financieren, maar wat als het Tiny House wel vast aan de grond staat? Want dat is waar ik naar zoek, een vast Tiny House op een mooie locatie. Ik weet inmiddels ook dat je voor de aankoop van alleen de grond ook geen hypotheek kan krijgen. Ik heb zelf al contact opgenomen met Triodos Bank, die geven aan dat een hypotheekaanvraag voor een Tiny House per geval zal worden bekeken en dat het huis 'Aard- en nagelvast aan de grond moet zitten (fundering)' en te taxeren moet zijn met een officieel taxatierapport.

Idealiter kan ik uit de verkoop van mijn huidige huis een Tiny House plus grond financieren zonder hypotheek, maar wat is dan goede volgorde want het geld komt pas beschikbaar bij de overdracht van mijn huis. Heb ik dan een overbruggingskrediet nodig en waar zou dat kunnen? Want ik lees ook dat zo'n overbruggingskrediet vaak alleen kan als je ook een hypotheek voor je nieuwe huis afsluit.

Kortom, help! 🙂
Hebben jullie ervaring met partijen op dit gebied? Of tips uit eigen ervaring?

Bedankt,
Joost

 

Joost, om diezelfde redenen zou het ook onze voorkeur hebben om het huis te verkopen, en zo alles zonder financiering doen.

Als je grond moet kopen is het lastig in te schatten hoeveel geld je dan nodig hebt, kan snel oplopen.

Maar als het gaat om het zelf bouwen van een tiny house (nog voordat je grond daadwerkelijk gaat kopen/betalen) valt het misschien nog mee.
Stel je gaat zelf iets bouwen en het gaat ongeveer 25.000 euro kosten, zou je daarvoor eventueel een doorlopend krediet voor kunnen afsluiten, als overbruggingskrediet.

Een doorlopend krediet is misschien niet ideaal, bijvoorbeeld omdat het een hogere rente heeft dan hypotheek, maar het is wel makkelijker te realiseren naast je huidige hypotheek en huis. Uiteraard afhankelijk van je huidige lasten en inkomen.

Maar met een relatief hoog doorlopend krediet weet je waarschijnlijk wel zeker dat je sowieso niks meer gefinancieerd krijgt. Totdat je je huidige huis hebt verkocht en wellicht alles in 1 keer kan afbetalen en ook van je doorlopend krediet af.

Dankjewel voor je reactie.

Ik had er misschien nog bij moeten vermelden dat ik op zoek ben naar een kant en klaar Tiny House, bijvoorbeeld van MiniVilla of MaxSmall. Ik ben zelf totaal niet handig, dus zelf bouwen is geen optie 🙂 Die huizen worden wel van te voren grotendeels in de fabriek gebouwd, dus plaatsing op locatie is vrij snel. Maar daar gaat wel een traject met bouwvergunning e.d. aan vooraf dus zo te zien toch een lange doorlooptijd.

Ik weet dat die bedrijven ook aanbieden om te begeleiden bij de procedure en de financiering, dus ook daar de vraag of mensen ervaring hebben met die begeleiding.