Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Oriënteren op regels en oplossingen

Hallo mensen,

Ik ben Kristel. Ik ben pas 18, maar ik heb een droom om een bus om te bouwen tot een tiny house om in te wonen en rond te reizen. Deze droom is jong en ik ben nog bezig met studeren, maar ik zit in mijn examen jaar en wanneer ik klaar ben met school wil ik niets liever doen dan beginnen met het waarmaken van deze droom.

Ik heb al verschillende mensen ontmoet die dezelfde droom hadden als ik en die dat ook hebben waar gemaakt. Daarom weet ik dat het kan. Ik ben nu bezig met ontdekken waar ik moet beginnen en daarom heb ik een aantal vragen waar ik geen antwoord op kan vinden.

De reden dat ik een bus om wil bouwen en niet een camper wil kopen is omdat ik een passie heb voor ontwerpen en bouwen. Het lijkt me fantastisch om het met mijn eigen handen (en natuurlijk hulp van vrienden) te creëren.

  • Wat voor bus is geschikt om om te bouwen? En hoe zit het met wegenbelasting?
  • Hoe werkt het als je een bedrijf begint en via dat bedrijf een bus koopt? Is het dan ook legaal om de bus om te bouwen tot huis? En als je dan een bus als huis hebt en die bus alsnog gebruikt voor je bedrijf, mag dat dan? En als het niet mag, kun je het dan alsnog doen zonder in de problemen te komen?
  • Is het mogelijk een diesel bus om te bouwen tot een elektrische bus? Is dit realistisch, of is dit (wie weet) realistisch voor de toekomst?
  • Kun je een rijdend tiny house alleen op campings zetten, of kun je ook op parkeerplaatsen overnachten?

Voor nu zijn dit denk ik wel genoeg vragen, en als ik hier antwoord op heb komen er vast weer 100 vragen bij. Ik ben benieuwd. Alvast bedankt.

Hallo Kristel,

een tiny house of een zelfgebouwde campervan lijkt mij ook geweldig. Ik volg al geruime tijd mensen op Youtube die zelf een campervan hebben gebouwd en heb daar al veel van geleerd. Veel van die mensen werken vanuit hun campervan. Ik volg b.v. Trent & Allie en Humble Road. Kijk er eens naar en laat je inspireren.

Hallo Kristel, wat bedoel je met reizen?

Wij zijn nu al 2 keer op een lange overland tocht door Azië getrokken met de auto. Zelf gebouwd en dat werkt dan ook mooi en zelfstandig.

Echter, misschien wil je gewoon in Nederland rondtrekken bijvoorbeeld, of West Europa?

Dan stuit je dus op regelgeving. Voornamelijk 2 dingen:

Je moet officieel ergens wonen / ingeschreven staan. Wellicht is het voor jou dan praktisch om nog bij je ouders ingeschreven te blijven staan.

Tweede, je mag niet overal staan. Tuurlijk op campings, maar dat kost wel geld over tijd. Parkeerplaatsen in west europa mag je vrijwel nooit kamperen. Maar de vraag is of het in de praktijk een probleem is. Sommigen bouwen daarom een onopvallende camper zodat ze minder snel weggestuurd worden.

Wat voor bus denk je aan? Als het de grotere bussen zijn ala Mercedes Sprinter zijn, die zul je wel kunnen ombouwen naar elektrisch. Maar het kost gewoon geld. Zo'n bus heeft veel energie nodig dus groot duur accupakket. Maar de grote bussen hebben vaak gewoon een achteras en zullen daarom makkelijker om te bouwen zijn dan een kleinere voorwielaangedreven busje.

Je kunt ook kijken naar bussen op benzine of gas, dat zal je namelijk meer vrijheid geven in termen van miliuezones / steden.

Een bus staat of op jouw bedrijf of op jouw naam geregistreerd. Bus uit je bedrijf als prive ding gebruiken betekent waarschijnlijk bijtelling? Maar dan heb je ook nog het feit dat een grijs kenteken bus niet als camper geregistreerd staat, en andersom.