Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Tiny house bekijken omgeving Almere

Goedemorgen allemaal,

We zijn nieuw hier en ik zal ons eerst even voorstellen  We zijn een stel uit Almere die de droom hebben van een tiny house en het roer helemaal willen omgooien. We willen verhuizen naar Groningen of Drenthe om daar een stuk land te kopen en op te bouwen. Voor ons is alles nieuw. Dus alle tips en info is welkom. We vroegen ons af of we ook bij iemand in een Tiny house zouden mogen kijken en het lijkt ons leuk mensen te ontmoeten die het al gebouwd hebben of bezig zijn hiermee. Is er iemand in Almere of omstreken die een tinyhouse heeft waar we zouden mogen kijken om zo te ervaren en te voelen hoe tiny tiny is 😁

We zijn super enthousiast maar waar te beginnen? Hoe zijn jullie begonnen? Ik zag bijv ook dat je verschillende cursussen kan doen, dus we zitten er aan te denken om die te gaan volgen. Een cursus welke materialen maar ook hoe off the grid enz. We hebben zo veel vragen😁😊🤭

We kijken er naar uit om iedereen hier te volgen..

Liefs Niels & Mabel

Hey cool,

 

Ik ben ook nieuw hier, maar wij zijn verhuisd vanuit Almere naar Groningen en uiteindelijk Drenthe om daar op een stuk platteland te wonen. We hebben er nu een oud boerderijtje staan, maar wij willen er een Tiny House bij gaan zetten. En wij hebben exact dezelfde vragen als jullie hebben. Ik weet wel dat Drenthe gemiddeld niet heel makkelijk is met Tiny Houses. De welstandscommissie vind het vaak niet zo'n goed plan om een tiny house op een stuk grond te zetten (gemeentes Emmen, Coevorden, Midden Drenthe en Hoogeveen), maar het is duidelijk wel in beweging! Ook de gemeentes hebben ondertussen door dat efficient wonen belangrijk wordt en energiezuinig ook....

 

Groeten, Bas.

Hallo Bas,

 

Grappig dat jullie ook uit Almere komen en daarna naar Groningen zijn verhuisd. Drenthe trekt ons ook wel. Wat een prachtige natuur.

Wat leuk zeg. Spannend allemaal he. Ik hoop dat het jullie gaat lukken. Succes met alles

 

Groetjes Mabel

Hoi beiden,

Ik heb wel ontdekt dat je OF een vergunning aan moet vragen, OF het huis en het tiny house aan elkaar moet maken (fysiek). Als ze aan elkaar zitten namelijk is het voor de wet 1 huis en is er geen probleem. Anders bepalen ze hoe hoog, hoe ver van de grens, hoe ver van de weg, en officieel mag je geen stromend water hebben in het tweede huis, tenzij daar dus een vergunning voor is. Ik ben heel benieuwd hoe dat jullie vergaat!

Groeten, Bas.

Goedemorgen 😉

Bedankt voor je berichtje. Ik heb contact gehad met een bedrijf en die zei datbhet erg lastig gaat worden om een vergunning aan te vragen en echt jaren gaat duren. Dit ondat je de kavel dan splitst en als wij dan ook hoofdbewoner worden van de kavel dan kan je ook weer bij gebouwen bouwen en daar zijn ze niet heel happig op. Zo jammer dat het allemaal zo moeilijk moet gaan.

Kun je mij wat meer hierover vertellen? Bedoel je dan 2 thow aan elkaar? Sorry snap het niet helemaal, maar ben heel benieuwd. Kan ik jullie misschien via fb beanderen via pb? Praat misschien makkelijker. Je kunt ook mij pb sturen met je reactie. Je kunt mij vinden onder Mabel Kemper te loo

  1. Groetjes Mabel

Hoi Mabel,

Volgens de gemeente ambtenaar is de rare regel in Nederland dat je vrij mag bijbouwen tot een bepaald percentage van je grond, en tegen voorwaarden. Maar.. Je mag daar dan geen stromend water hebben, ofwel een woning hebben.

Tenzij... Het nieuwe huis en het bestaande huis fysiek aan elkaar gebouwd zijn (via een gangetje oid). Dan is het voor de wet namelijk geen extra huis, maar hoort het bij het hoofdhuis! Dus ondanks dat er twee verschillende stellen kunnen wonen, is dat legaal. Al is het dan natuurlijk weer dat je effectief extra inwoners hebt gekregen in het hoofdhuis. En daar hebben ze dan weer het idee van mantelzorg voor. Dan mag je een extra huisje of extra mensen hebben die je dan 'verzorgt'....

Het zal vast nog veel ingewikkelder zijn, maar dat is wat we hier in de omgeving hebben ontdekt tot nu toe...

Groeten, Bas.

Goedemorgen Bas

Bedankt voor je informatie. Ik had inderdaad begrepen dat het huisje niet zelfvoorzienend mag zijn. Jammer dat het allemaal zo moeilijk moet gaan. Hopelijk zal dit in de toekomst makkelijker gaan.

Groetjes Mabel

Hallo Niels & Mabel,

Je hebt in Almere, in Oosterwold, een ruimte die vol op in ontwikkeling is, en ook een stukje heeft met de Tiny House Farm (zoek daar maar op).
Dat is nog niet af, en sommige tiny houses daar zijn nog relatief groot (bijvoorbeeld 50 of 60m2 ofzo).

Maar wat er interessant aan is, is dat ze wel voldoen aan bouwbesluit (als ik het goed heb begrepen).
Ze staan ook gewoon op de grond, en hebben water en elektra aansluiting (riolering middels heliofieten filter)

Uiteraard is er super veel vrijheid in Oosterwold, je moet zelfs alles zelf regelen, en er is geen welstand, dus je kunt alles bepalen.
Maar het geeft wel aan dat je wellicht wel gewoon klein kunt bouwen op een normale bouwkavel op de plekken die jullie willen, en dan het uiterlijk volgens welstandcommissie. Helaas zijn er soms wel eisen aan de grootte van het huis, of dat het in steen moet terwijl je houten huis wil bouwen etc.

Compleet zelfvoorzienend zonder aansluitingen is dan wel lastig te realiseren ja. Gasaansluiting hoef je nooit af te nemen, de rest meestal wel.

Hallo Niels & Mabel,

Op vrijdag 31 mei organiseert Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) voor de laatste keer de Tiny Housing Experience. Dit is een lezing + een rondleiding door het Tiny Buurtje in Almere. Je krijgt een lezing van een Tiny House bewoner (hierin komen ook heel veel praktische zaken naar voren) en krijgt vervolgens een rondleiding door het Tiny Buurtje. Wellicht heb je dan ook de mogelijkheid om een of meerder huisjes van binnen te zien.

Een goede manier om je te oriënteren en vragen te stellen dus! Op http://www.kaf.nl/tinyhousingexperience kun je meer lezen.

Oh, da's leuk inderdaad. Wij woonden toen nog in Almere, en een vriendin van ons heeft zeer serieus een van de huisjes overwogen toen.. Leuk om het eens af te zien! Kijken of dat lukt...