Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Tiny house idee op basis van verhuur A2/A15 centraal gelegen in Nederland

Beste lezers,

Hieronder vind u mijn brief die wij naar gemeente west Betuwe hebben gestuurd.

Heeft iemand ideeën, tips, ervaring, kan mij de weg wijzen welke ik moet gaan lopen?

Ik hoor heel graag van u.

Jan , 36 jaar geboren en getogen in Enspijk, Mariska  eveneens 36 jaar en opgegroeid in de gemeente Geldermalsen. We hebben 2 kinderen.

Wij wonen met zeer veel plezier in het mooie dorp Enspijk. Het geen wij als gezin zeer jammer vinden is dat er weinig jongeren wonen en hierdoor ook weinig kindjes aanwezig zijn, het dorp Enspijk vergrijsd een beetje.

Inmiddels alweer ruim 8 jaar geleden hebben wij ons eigen huis kunnen en mogen bouwen in het hartje van het dorp Enspijk, hier wonen wij met veel plezier. Ons perceel hebben wij opgedeeld in een woonhuis met tuin met daarachter een gedeelte waarbij wij zoekende zijn naar een goede en juiste bestemming.

Op dit moment hebben we, zoals altijd is geweest, achter het woonhuis een grote moestuin en fruitbomen staan. Een jong gezin i.c.m. drukke baan en veel (bewerkelijke) grond is soms best wel een beetje druk maar aan de andere kant zouden we het voor geen goud willen missen.

Het buitenleven bevalt ons prima, heerlijk zelfs en wij zijn dan ook graag buiten met onze kinderen, we vinden het heel belangrijk om onze kinderen dit mee te kunnen geven. En dit is dan ook hetgeen wat ons op gedachten heeft gebracht.

Om ons heen zijn er steeds meer vrienden/ kennissen/ collega’s zoekende naar een huis. Het vinden van een woning valt niet mee. Zie ook de uitzending van RTL 4 nieuws op zaterdag 13 Juli “Woningnood in Nederland’. Het schokt ons dat er in Nederland een tekort is van circa 260.000 woningen.

Mensen die werkzaam zijn en door omstandigheden niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen of geen woning kunnen kopen gezien ze daar dan te weinig voor verdienen of het geld er simpelweg niet.

Ook heeft u als Gemeente West Betuwe een informatieavond over Tiny Houses gehouden in de Pluk in Geldermalsen. Dit interesseert ons enorm! Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. Kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met het verduurzamen van hun huishouden. Van afval scheiden en minder stroom verbruiken tot zonnepanelen of een warmtepomp: alle beetjes dragen natuurlijk bij aan een beter milieu.

Mede door de beschikbare grond, het vergrijzen van het dorp Enspijk en het tekort aan woningen hebben we een idee in grove lijnen uitgewerkt:

Ons perceel excl. woonhuis is circa 4500m2 voorzien van een aantal (natuurlijke) Tiny Houses. Gezien de terugloop van het aantal bezoekers bij Kanoverhuur De Betuwse Stromen zijn er concrete mogelijkheden om uit te bereiden. Voordeel is dat ons perceel met oprit vanaf de Lepelstraat en vanaf Snelsteeg bereikbaar is.

Zie het prachtige idee wat in Den Helder wordt uitgezet.

Tiny House Den Helder. De Falgatuinen is een gebied waar vroeger flatgebouwen stonden wat getransformeerd is naar een parkachtige omgeving. Daar realiseert Woningstichting Den Helder maar liefst 35 ruime kavels (ca. 600 m2) voor mensen met een eigen Tiny House. De bewoners van de huisjes kunnen kiezen voor een wateraansluiting en Wifi. Maar er komt geen aansluiting op het elektriciteit- en gasnet, en ook niet op het openbare rioolsysteem. Elektra en afvalwaterzuivering moeten de bewoners dus zelf organiseren. Inmiddels zijn er nog maar 17 kavels vrij en stromen mensen uit heel Nederland naar Den Helder om deel te worden van dit unieke Tiny House wijkje.

Woningstichting Den Helder werkt nauw samen met de gemeente in dit permanente woonproject. Je leest het goed, dit gaat niet om een tijdelijke locatie, de bewoners mogen hier permanent een kavel pachten of huren.

Wij denken zelf aan een natuurlijke parkachtige omgeving/inrichting zoals in Den Helder, dit lijkt ons een mooi en passend geheel in de natuurlijke omgeving van Enspijk. Wij zelf vinden dan ook dat het gelijke woningen zouden moeten zijn die “weg vallen” in de natuurlijke omgeving qua uitstraling. Wij willen graag zelf eigenaar blijven van de grond en ook van de Tiny Houses. De woningen zouden voor een schappelijke prijs moeten worden aangeboden aan de toekomstige bewoners in de vorm van verhuur. Eveneens zou dit net als in Den Helder voor permanente kavels gaan. Dit om het project uiteraard rendabel te krijgen.

Door de realisatie van een aantal Tiny Houses ontstaat er verjonging in het dorp, kunnen we iets nuttigs doen met onze grond, helpen we mensen aan een leuke woning in een prachtige natuurlijke omgeving en dragen we bij aan een stukje duurzaamheid.

Wij zijn heel erg benieuwd hoe de Gemeente West Betuwe tegenover onze ideeën staat. Graag zouden wij u persoonlijk uit willen nodigen voor een gesprek en toelichting bij ons thuis op locatie, het lijkt ons goed om de omgeving te kunnen laten zien en ons enthousiasme met u te delen.

Het zou voor u als Gemeente West Betuwe naar ons inzien ook een mooie primeur zijn om de Gemeente West Betuwe landelijk op de kaart te zetten met een ontwerp en onderwerp wat veel mensen boeit en interesseert.

 

Wij horen graag spoedig van u.