Ontspullen

 1. 3 jaren geleden

  Wat is nu eigenlijk het idee van ontspullen? Gaat het om het weggooien/weggeven van spullen of om het kiezen voor multifunctionele duurzame spullen? Zorgen minder spullen voor minder zorgen? Wat is jouw idee van ontspullen?

 2. Ontspullen is voor mij in eerste instantie een manier om bewust om te gaan met alles wat je hebt en heel bewust te kiezen wat je in je leven wilt houden en wat niet. Ook is het eenvoudigweg noodzakelijk om de hoeveelheid spullen te beperken als je klein gaat wonen.

 3. Ontspullen is het weg doen van spullen.
  Het idee erachter is dat je alleen overhoudt wat je echt wilt hebben, wat je ook gebruikt en waar je blij van wordt.
  Voor mij werkt het heerlijk dat ik geen 'ow daar moet ik ooit nog eens wat mee doen'-dingen meer heb liggen. Dat voelde als een verplichting en totaal niet vrij. Weg ermee.

 4. Ik kreeg vorige week de vraag: "Waarom probeer je niet nu al te ontspullen?" Ik heb daar eens over nagedacht en eigenlijk komt het er op neer dat de ruimte waarin je leeft bepaald hoeveel spullen je verzameld. Op een of andere manier wil je toch voor de "gezelligheid" de ruimte vullen zodat deze niet leeg hoeft te zijn. Ik denk dat de keuze voor een tiny house hier drastische veranderingen in zal brengen. Veel minder ruimte, dus veel minder verzamelen. Lijkt me heerlijk.

 5. In voorbereiding op mijn verhuizing naar mijn tiny house ben ik al begonnen met ontspullen. Ik heb daarvoor een hele laagdrempelige methode bedacht: iedere week doe ik iets weg. Het moet dan natuurlijk wel gaan om iets van enigszins substantiele omvang (dus niet één boek bijvoorbeeld, maar dan een stapeltje boeken). Ik ben daarbij begonnen met de spullen die vooral stonden te verstoffen in de opslag.
  Ik ben nu een half jaar bezig en omdat het zo simpel is heb ik inmiddels ongemerkt al aardig wat spullen weg gedaan, zonder dat ik daarbij al echt pijnlijke keuzes heb hoeven te maken.

  Wat ik opvallend vind aan het ontspullen is dat het weg doen van iets wat je niet gebruikt op dezelfde manier een bevredigend gevoel kan geven als iets krijgen wat je graag wilt hebben. Het kan echt lekker zijn om ergens van af te zijn, ook al lag het je niet merkbaar in de weg.
  Mijn theorie hierover is dat je in beide gevallen mogelijkheden creëert. Als je iets koopt wat je graag wilt hebben dan vergroot datgene je mogelijkheden (een stuk gereedschap waar je dingen mee kan maken, een boek waar je van kan gaan genieten, een meubel die je woonruimte kan verfraaien). Als je iets weg doet wat je niet nodig hebt gebeurt eigenlijk hetzelfde. Je creëert ruimte, je hoeft er geen rekening meer te houden, je hebt dus meer mogelijkheden.

 6. [deleted]

  28 jul 2016

  Wij zijn ook sinds een paar jaar begonnen aan ontspullen, ook in verband met verhuizingen doen we dit al jaren. eerst leggen we het weg of laten het ingepakt tot nodig. Hebben we het 2 jaar niet nodig gehad doen we het weg. Dit gaan we nu toepassen op spullen die we een jaar niet hebben gezien en zo vooruit. Qua losse spullen zijn we zo al 3/4 kwijtgeraakt. En nu hebben we ook al wat meubels weg gedaan, 2 banken werden 1 etc.

  We zijn het helemaal met EP eens, het voelt bevredigend als je eenmaal de stappen zet, die eerst soms best moeilijk zijn!

  Ontpullen voor ons is:
  Minder kosten, je inrichting is goedkoper evenals vervanging
  Kwaliteit, door minder nodig te hebben kun je ook kiezen voor hoogwaardigere spullen.
  Rust, minder spullen is ook rustiger in je hoofd
  Tijd, minder spullen is ook minder schoonmaken ;)
  Minder keus, omdat je minder (nodig) hebt kies je steeds beter wat je ECHT leuk vind/nodig hebt
  Minder impulsaankopen, je denkt nu wel twee keer na voor waar je die nieuwe vaas nu weer neer gaat zetten

  Om onszelf te helpen proberen we nu te leven op alleen de benedenverdieping van ons normale rijtjeshuis, en dat scheelt een hoop, je gaat dan echt nadenken! Vooral over, waar LAAT je alles.... Dit helpt ons dus ook nog eens bij ons inzicht van indeling, benodigde kastruimte etc.

 7. Het klinkt allemaal wel leuk dat ontspullen, maar ik merk dat als ik wat weg doe, ik het prompt een paar weken later weer nodig blijkt te hebben.
  Dan krijg je het dilemma; is het toch niet beter om alles gewoon te bewaren en niks weg te gooien, om dan als je het weer nodig hebt niet nieuw te moeten kopen?
  Ik maak geregeld buren en vrienden blij met alle "reserve" onderdelen voor van alles, die ik jaren bewaard heb. Gelukkig niet ontspult denk ik dan.

 8. Ik denk dat het goed is om er over na te denken welke spullen je wel en welke je niet nodig hebt. Ik denk dat ik met veel minder spullen kan leven en daarom ben ik aan het onstpullen. Het gaat me er om om daarin de juiste balans te vinden.

  In onze maatschappij is de heersende cultuur dat het goed is om veel te consumeren en veel te bezitten. Dat ontspullen tegenwoordig zo populair is komt volgens mij doordat steeds meer mensen er achter komen dat het helemaal niet perse prettig is om zoveel mogelijk spullen te hebben. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het perse goed is om met weinig spullen te leven. Ik denk dat dat voor iedereen anders is.

  Ontspullen is geen doel op zich, het doel is wat mij betreft om er bewust mee bezig te zijn, omdat dat ruimte kan geven (in je huis, in je hooft en in de tijd). Als iemand graag met veel spullen wil leven is dat prima, de consequentie is dan alleen dat je voor die spullen veel ruimte nodig hebt.

  Als je besluit om bepaalde dingen te bewaren (ook al nemen ze veel ruimte is) kan dat zeker een legitieme keuze zijn. Van de reserve onderdelen waar Paul het over heeft kan ik me heel goed voorstellen dat dat iets is waarvoor ik ook zo'n keuze zou kunnen maken. Ik heb dat in ieder geval wel met hout, ik hou erg van hout en ik vind het moeilijk om restjes hout weg te doen. Vaak komt het later (soms veel later) toch ineens van pas. Ik ben dan ook voorlopig beslist niet van plan om mijn houtvoorraad te gaan ontspullen.

 9. PROBEER EENS EEN 30 DAGEN CHALLENGE:

  Ik ben binnen mijn vrienden en familie kring bezig met een 30 dagen challenge waarbij we gaan ontspullen.
  dag 1 gooien we 1 ding het huis uit, dag 2, 2 dingen en op de 30ste dag 30 items. we zijn nu op dag 17 en het voelt heerlijk om zo op te ruimen in huis. we hebben de challenge zo ingepland dat op dag 30 er in wijk aan zee een kofferbak markt is waar we de verzamelde spullen die nog verkoopbaar zijn proberen te verkopen voordat ze definitief verwijderd worden. Ontspullen is op deze manier erg leuk en deel iedere dag je collage van "troep" dat je weg gooit.

 10. ik vind ontspullen ten dele lastig, ik heb veel wat grotere items in huis die wel een emotionele waarde hebben maar waarvan ik weet dat als ik ooit in een TH kom te wonen ik ze met geen mogelijkheid kwijt kan.
  En wat doe je met een archief, heeft voor mij ook een grote emotionele waarde maar tja...het neemt rustig 6 verhuisdozen aan ruimte in (als het niet meer is)
  Andere zaken vind ik makkelijker...de sapcentrifuge die al maanden onaangeroerd bovenop de keukenkast stond is gedoneerd aan een vriendin, tupperware bakjes zonder deksel gaan ook zonder pardon het huis uit...maar dan die stapel kleding die ik een jaar (en 15 kilo geleden) nog wel paste maar nu niet meer...bewaar ik dat voor het moment dat ik die 15 kilo kwijt ben? of breng ik die naar de tweedehands winkel? keuzes keuzes keuzes...
  Feit blijft wel dat ik in de afgelopen jaren van 120m2 in mijn uppie naar 40m2 ben gegaan en dat ik nu al merk dat ik een groot gedeelte van die ruimte eigenlijk amper gebruik...dus kleiner wonen, DAT gaat het probleem niet worden...het ontspullen...dat misschien toch wel.

 

of Meld je aan om te reageren!