Ontspullen

 1. 3 jaren geleden

  Ik denk dat het goed is om er over na te denken welke spullen je wel en welke je niet nodig hebt. Ik denk dat ik met veel minder spullen kan leven en daarom ben ik aan het onstpullen. Het gaat me er om om daarin de juiste balans te vinden.

  In onze maatschappij is de heersende cultuur dat het goed is om veel te consumeren en veel te bezitten. Dat ontspullen tegenwoordig zo populair is komt volgens mij doordat steeds meer mensen er achter komen dat het helemaal niet perse prettig is om zoveel mogelijk spullen te hebben. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het perse goed is om met weinig spullen te leven. Ik denk dat dat voor iedereen anders is.

  Ontspullen is geen doel op zich, het doel is wat mij betreft om er bewust mee bezig te zijn, omdat dat ruimte kan geven (in je huis, in je hooft en in de tijd). Als iemand graag met veel spullen wil leven is dat prima, de consequentie is dan alleen dat je voor die spullen veel ruimte nodig hebt.

  Als je besluit om bepaalde dingen te bewaren (ook al nemen ze veel ruimte is) kan dat zeker een legitieme keuze zijn. Van de reserve onderdelen waar Paul het over heeft kan ik me heel goed voorstellen dat dat iets is waarvoor ik ook zo'n keuze zou kunnen maken. Ik heb dat in ieder geval wel met hout, ik hou erg van hout en ik vind het moeilijk om restjes hout weg te doen. Vaak komt het later (soms veel later) toch ineens van pas. Ik ben dan ook voorlopig beslist niet van plan om mijn houtvoorraad te gaan ontspullen.

 2. PROBEER EENS EEN 30 DAGEN CHALLENGE:

  Ik ben binnen mijn vrienden en familie kring bezig met een 30 dagen challenge waarbij we gaan ontspullen.
  dag 1 gooien we 1 ding het huis uit, dag 2, 2 dingen en op de 30ste dag 30 items. we zijn nu op dag 17 en het voelt heerlijk om zo op te ruimen in huis. we hebben de challenge zo ingepland dat op dag 30 er in wijk aan zee een kofferbak markt is waar we de verzamelde spullen die nog verkoopbaar zijn proberen te verkopen voordat ze definitief verwijderd worden. Ontspullen is op deze manier erg leuk en deel iedere dag je collage van "troep" dat je weg gooit.

 3. ik vind ontspullen ten dele lastig, ik heb veel wat grotere items in huis die wel een emotionele waarde hebben maar waarvan ik weet dat als ik ooit in een TH kom te wonen ik ze met geen mogelijkheid kwijt kan.
  En wat doe je met een archief, heeft voor mij ook een grote emotionele waarde maar tja...het neemt rustig 6 verhuisdozen aan ruimte in (als het niet meer is)
  Andere zaken vind ik makkelijker...de sapcentrifuge die al maanden onaangeroerd bovenop de keukenkast stond is gedoneerd aan een vriendin, tupperware bakjes zonder deksel gaan ook zonder pardon het huis uit...maar dan die stapel kleding die ik een jaar (en 15 kilo geleden) nog wel paste maar nu niet meer...bewaar ik dat voor het moment dat ik die 15 kilo kwijt ben? of breng ik die naar de tweedehands winkel? keuzes keuzes keuzes...
  Feit blijft wel dat ik in de afgelopen jaren van 120m2 in mijn uppie naar 40m2 ben gegaan en dat ik nu al merk dat ik een groot gedeelte van die ruimte eigenlijk amper gebruik...dus kleiner wonen, DAT gaat het probleem niet worden...het ontspullen...dat misschien toch wel.