Wat is nou echt een Tiny House?

 1. ‹ Ouder
 2. 3 jaren geleden

  Mijn omschrijving van een tiny house is: “een woning die zo klein mogelijk is, maar niet kleiner dan dat, je moet er wel prettig in kunnen wonen”.

  Wat dit precies is is voor iedereen anders. Ik vind het niet zo belangrijk dat iets aan specifieke eisen moet voldoen om een tiny house te mogen heten (zoals een maximum aantal m3, mobiel, off grid e.d.).

  Een belangrijk aspect vind ik dat het om maatwerk gaat, de bewoner moet er goed over nadenken wat de minimale afmetingen zijn voor zijn of haar huisje; hoe kan je je woonstijl verkleinen en inpassen in een zo klein mogelijk ruimte zonder jezelf in de weg te zitten? De bewoner zal dan ook op z'n minst nauw betrokken moeten zijn bij het ontwerp van het huisje.
  Het hangt erg van de omstandigheden af wat een zo klein mogelijke woning is; een huisje voor één persoon die overdag veel weg is is anders dan voor iemand die vanuit huis werkt, een gezin heeft meer ruimte nodig, en voor iemand in een rolstoel zijn de eisen weer heel anders. En sowieso is het voor iedereen anders wat minimaal en toch prettig is.

  Dat je er prettig moet kunnen wonen is ook een belangrijk aspect, het zo klein mogelijk wonen is geen doel op zich, je hoeft niet het wereldrecord voor kleinste huisje op je naam te willen zetten. Ook moet het klein wonen geen keus uit armoede zijn, een huisje in een sloppenwijk zou ik niet snel een tiny house noemen. Het gaat er om dat je er voor kiest om klein te wonen, omdat je de voorkeur hebt voor een klein huis boven een groot huis.

  Het moet wel om een volledige woning gaan, Met alle basale voorzieningen dus. Je moet er kunnen slapen, kunnen koken, je behoefte kunnen doen, je kunnen wassen en er overdag kunnen verblijven. Het kan een huisje op een trailer zijn, een vast huisje, een tent of een appartement in een groot gebouw. De vorm kan van alles zijn, zolang het maar voldoet aan de wensen van de bewoner.

  Off grid is voor mij geen voorwaarde. Voor een mobiel huisje kan dat erg interessant zijn omdat het je meer vrijheid geeft om je huis neer te zetten waar je wilt. Zelf energie opwekken vind ik zeker een goed idee, ik ben erg voor duurzaamheid. Maar ik zou het niet als eis voor een tiny house willen zien. En een klein huisje is sowieso in het voordeel als het gaat om energiezuinigheid en gebruik van grondstoffen ten opzichte van een groter huis.

 3. Mobiel is geen voorwaarde, volledig off-grid ook niet wat mij betreft. Het gaat bij mij vooral om de filosofie: genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om dat wat echt belangrijk is. Dus hoeveel ruimte heb je nodig om prettig te kunnen leven zonder overtollige ballast? Dat verschilt inderdaad per mens. Hoe kun je je woonsituatie zo gezond, milieuvriendelijk en vrijheidsbevorderend mogelijk inrichten op een manier die bij jou past? Dat. Maar mensen willen graag een raamwerk, dus dan zou ik dat aanvullen met max. 50 m2, idealiter (deels) zelfvoorzienend, van goede kwaliteit en esthetisch gebouwd, en functionerend als full-time bewoonde primaire woning.

 4. Ik dacht dat Tiny Housers juist niet zulke hokjesdenkers waren. Waar komt dan toch steeds dat willen definiëren van 'Tiny' vandaan?

 5. @Yvette Ik dacht dat Tiny Housers juist niet zulke hokjesdenkers waren. Waar komt dan toch steeds dat willen definiëren van 'Tiny' vandaan?

  Omdat je een goed verhaal wilt hebben naar de buitenwereld in de zoektocht naar realisatie van een nieuwe woonvorm. Het heeft niet echt met hokjesdenken te maken, puur definiëren van wat het eigenlijk is zodat de communicatie beter verloopt.

 6. Dat is waar. Ik merk trouwens dat de niet Tiny Housers de grootste hokjesdenkers zijn, ik krijg bij veel mensen die stacaravan maar niet uit hun hoofd gepraat. Zelfs niet na het laten zien van foto's.

 7. Haha, ja daar hebben we volgens mij allemaal wel mee te maken. De stacaravan is natuurlijk een heel sterk symbool. Juist daarom is het belangrijk om het verschil zo helder te krijgen. Een Tiny House is een klein alternatief op een volwaardige woning. Een caravan blijft recreatie.

 8. Ach, misschien is het die spreekwoordelijke 'voetafdruk' zelf wel: 'een' antwoord op de vraag wat je echt, echt denkt nodig te hebben om 'goed' en 'fijn' te kunnen wonen.
  Dat antwoord verpak je vervolgens in een 'mooi', met 'zorg & benul' gebouwd en graag minstens een leven lang houdbaar casco (en als je de neiging hebt om nu en dan te willen verkassen, dan is 'op wielen' best handig).
  Om daarin dan 'zolang het duurt' met 'zorg & benul' en 'fijn' (en naar believen meer of minder 'samen-') te leven.

 9. Voor mij is een tiny house op zich zelf geen argument (het kleine huisje), het mag voor mij later wel groter worden d.m.v. uitbouw. Ook het "green" aspect is voor mij wat minder. Het hoeft voor mij niet zo'n geitenharen sokken sfeer te hebben. Dat voelt voor mij zo onvrij, omdat je overal op moet letten of je niet perrongeluk de verkeerde zeep of zo gebruikt en dan op je vingers getikt wordt door je naaste geiten sokken buren. Mij gaat het om de vrijheid van wonen zonder overlast van buren ! Vrijliggend wonen, dus.
  Als "gewone man", met laag inkomen is het onmogelijk om vrij te kunnen wonen, wegens de hoge huur en koopprijzen van `normale conventionele´vrijstaande huizen. Behalve in de leegloopgebieden in het hoge noorden, waar niemand wil wonen, als je nog een sociaal leven op na wilt houden en dan dus vereenzaamd. Daarom is het "tiny house" concept een goede oplossing voor dat financiële probleem. De reden dat men en vooral ik in een vrijstaande woning wil wonen is niet de luxe maar het vrij ervaren en geen last te hoeven hebben van contact geluid , wat men meestal heeft bij de conventionele woonvorm geschakelde, huizen zoals, rijtjeshuizen, flats, appartementen, verzorgingshuizen, enz...Altijd dat gebonk, getik, smijten van deuren, s'morgens vroeg al rennen van kinderen boven je hoofd, of in het bejaardenhuis de thuiszorg om 07 uur al, met een hoop lawaai met deuren gooien (zelfs dat heb ik meegemaakt), enz...... Ik wil of moet nog één keer verhuizen in mijn leven en dat zal nooit meer naar een gekoppelde woning zijn vanwege het contact geluid, wat je altijd hebt als je de muren met je buren moet delen, dus een gehorige woning ! Ik heb me de buik vol van ! Daarom is het concept van de "tiny house" zo interessant, alleen al om het feit, dat het los staat van de andere huizen Het is een betaalbare oplossing om vrij te kunnen wonen! wel moet aan de voorwaarde voldoen, dat die huisjes op voldoende afstand van elkaar staan, met eigen grond er om heen, dus niet zoals op een camping of zigeunerkamp, vlak naast elkaar. Dan heb je nog last van elkaar als er een zijn muziek hard aan heeft staan. Daarom is het voor mij zo interessant. En het "eco/green" gehalte is dan mooi meegenomen en zal er wel aan meedoen, ook aan de gezelligheid, wel met respect voor de privacy, als het ooit lukt om in zo'n woning te mogen wonen.

 10. Afgelopen week heb ik het boek “Tiny houses built with recycled materials” van Ryan Mitchell kado gekregen. Gisteren zat ik daarin te lezen en in de inleiding vond ik een heel treffende omschrijving van wat een tiny house is.
  Hieronder het citaat:

  “The essence of a tiny home is not the square footage, it is not space-saving storage, it is not a particular style or design practice. Rather, a tiny house is a structure that provides everything you need to live your best life in the most efficient and cost-effective manner possible.
  A tiny house is a home that conforms to the following three principles:

  1. It focuses on effective use of space.
  2. It relies on good design to meet the needs of the residents.
  3. It serves as a vehicle to a lifestyle that the resident wishes to pursue.”
 11. En nou het verschil met een gewone (sta)caravan??

 12. Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Recreatie (iemand)... Seizoensgebonden krotten van futuristisch plastic of golfplaten.

 13. Oef, die plastic houtlook (kuch) buitenbekleding.....
  We zitten nu in een caravan en kunnen niet wachten tot ons THOW klaar is. Mocht je het verschil niet weten, dan nodig ik je van harte uit in ons huidige 'paleisje'.

 14. Een caravan is inderdaad bedoelt voor recreatie en niet om in te wonen. Maar het belangrijkste verschil is volgens mij dat een caravan geen maatwerk is (punt 2).

 15. Dat is inderdaad een mooie omschrijving Ep! En Paul, als je nog steeds het verschil niet begrijpt vraag ik me een beetje af wat je hier doet ;)

 16. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Inderdaad als je bij een caravan nog steeds denkt aan dat "geval" dat je buren 50 jaar geleden parkeerden op de Veluwe, tja?

  Maar er is een hoop veranderd in die 50 jaar en nu worden er veel van die oude caravans/bussen/vrachtwagens aangepast aan de huidige tijd, kijk maar eens op al die andere Fora en op Facebook.

  In caravans heb je een hoop verschillen, een Kip kun je echt niet op een vergelijken met een Airstream.
  Je hebt bijzonder duurzame kunststof caravans (Lander), mode gevoelige merken (Eriba), zigeuner types (Tabbert), gestroomlijnde aluminium (Airstream), wintervaste caravans (Alde), enz. echt niet op één hoop te gooien.
  Ook een houten-DHZ-eco-op maat -THOW is voor de RDW gewoon een caravan.

  En mochten jullie nog steeds denken dat een caravan/camper een soort krot is voor losers, dan worden jullie hierbij vriendelijk uitgenodigd om mijn camper (maatwerk!) eerst eens komen zien.
  Een stuk ecologischer dan de meeste THOW projecten die ik hier zie.
  (Bijna) volledig self supporting qua energie (incl. verwarming) op zonnepanelen en met een eigen septictank. Alleen het gasfornuis gebruikt nog fossiele brandstof (butaangas), de bus zelf rijdt op (gerecyclede) plantaardige frituurolie.
  Gebouwd in een (gerecyclede ;) ) aluminium/polyester schoolbus op chassis (extreem duurzaam, rijdt over 50 jaar nog) met een bijzonder duurzame motor (2.000.000 plus km) zonder elektronica.
  Alle comfort aanwezig, dikke isolatie, zonnepanelen, boiler met warmtewisselaar, mini "fosse toutes eaux" met extra beluchting, grote badkamer, thermostaatkranen, sanibroyeur, split-airco, gasfornuis, afwasmachine, wasmachine, dubbeldeurs koelkast, omgekeerd osmose-filter, elektrisch bed, 2x TV, internet, GPS, LED verlichting, USB stopcontacten, enz.
  Ecologisch leven hoeft niet persé in een hutje op de hei.

  Wie heeft nou bepaald dat een caravan een recreatie aanhanger is? hoezo geen maatwerk? hoezo futuristisch plastic of golfplaten?

  Als je nou woont in een caravan? Is een kant en klare THOW dan wel maatwerk?
  Waar staat dat alleen nieuwbouw in hout is toegestaan voor THOW? Hoe duurzaam is dat eigenlijk? 25-35 jaar? Wat is er mis met plastic of golfplaten? Waarom moet het een "Anton Pieck" uiterlijk hebben? Wat zijn dat voor voorschriften??

  We leven toch in 2016 en dan gaat het toch ook om duurzaamheid (en dus ook recyclen)?
  Waarom mag je wel sloopmateriaal voor je TH gebruiken maar geen oude caravan/bus/vrachtwagen als basis voor je THOW gebruiken? Is dat dan geen recyclen?
  Doen ze het in de US dan fout door o.a. vrachtwagens, schoolbussen en stacaravans (Airstreams) als basis voor hun THOW te gebruiken?

  Moet je die aan je persoonlijke (eco) wensen aangepaste caravan/camper nou opeens THOW gaan noemen om bij de club te horen? En dan wat is dan "aanpassen", een houtkachel, een zonnepaneel, een droogtoilet?

  Is een THOW misschien geworden tot een stacaravan voor OSM, of moet je de ecologische gedachte als het belangrijkste beschouwen en iedereen de vrijheid laten om die zelf in te vullen naar eigen maatstaf, zonder te zoeken naar regels, onderscheid, categorieën en voorschriften.

 17. Hoi Paul,

  Je vroeg naar "het verschil met een gewone (sta)caravan". Ik moet erkennen dat ik niet heel veel weet over caravans en stacaravans. Mijn beeld daarvan wordt vooral bepaald door wat ik in de zomer om mij heen zie als ik met mijn tentje op een doorsnee camping sta. Misschien zit ik er naast maar ik heb niet de indruk dat daar veel maatwerk tussen zit, en de meeste daarvan lijken mij ook primair bedoelt voor recreatie en niet voor bewoning.

  Het mooie van het citaat van Ryan Mitchell vind ik dat het heel ruim is. Zoals je jouw camper omschrijft zou ik niet weten waarom die er niet onder zou vallen.
  Er staat zelfs expliciet dat niet om een speciale stijl hoeft te gaan, ik vind ook helemaal niet dat een tiny house een Anton Pieck uiterlijk hoeft te hebben. Wat ik belangrijk vind is dat je een tiny house vorm geeft en inricht naar je eigen wensen, die wensen zijn erg divers, dus de tiny houses ook.

  Ep

 18. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Kijk Ed, als jouw kennis over caravans/campers niet verder reikt dan wat je op campings ziet kan ik me wel voorstellen dat je een verkeerd beeld hebt van "THOW"caravans/campers, die komen namelijk nooit op campings.

  THOW-campers zijn bijvoorbeeld nooit wit en staan altijd vrij, met "een low profile" ergens langs de openbare weg of op particulier terrein (bv. bij mij :) ), THOW-caravans, ook nooit wit, staan altijd op eigen terrein of bij vrienden.
  Dit soort eigen bouwsels bestonden al veel eerder dan de term THOW ;)

  Kijk hier eens, groepen waar ik ook lid van ben ;) ,je hebt er van alles tussen maar ook juweeltjes, de meesten kunnen lang vrij staan.
  https://www.facebook.com/groups/eigenbouw/photos/
  https://www.facebook.com/groups/Touringcamper/photos/
  https://www.facebook.com/groups/100114477001154/photos/
  https://www.facebook.com/groups/136668099752673/photos/
  Kijk ook eens naar Airstream en Spartan caravans op Google.

  Ik geef toe niet iedereen bouwt een eco camper/caravan, sommigen restaureren alleen of maken iets wat ze zelf leuk vinden.
  Maar vooral onder de wat oudere heb je veel verbouwers die, nadat ze hun huis verkocht hebben, gaan leven in hun eigen bouwsel en hiermee de wereld rondtrekken.

 19. Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Als we er dan toch een terminologische discussie van beginnen te maken... Een tiny house is in essentie een Huis. Een camper is in essentie een voertuig. En een caravan een sleurhut, ook bedoeld om te reizen.
  Een tiny house op wielen is te vergelijken met een caravan, maar andersom niet. Misschien is de beste vergelijking op het water te vinden. Een waterwoning is een huis op water en een woonboot is een boot om in te wonen. Het gaat dus vooral om de essentie van de benaming.
  Een tiny house is gewoonweg een klein huis. En daarom heeft het ook de uitstraling van een huis. En omdat we nu in een tijd van pionieren leven wat tiny houses betreft zetten we deze op een trailer. Want dat maakt het een flexibeler concept. Waardoor het geschikter is om op tijdelijke locaties iets voor elkaar te krijgen. Pas als het bouwbesluit zich aanpast, kunnen we gaan nadenken over "vaste" tiny houses. Tot die tijd moeten we creatief omgaan met de regelgeving en bied een THOW de uitkomst. Noem het dus alsjeblieft geen caravan, want daarmee doe je de essentie ervan tekort.
  En dan nog het volgende:
  De term duurzaamheid wordt ook door veel mensen verkeerd gebruikt en verward voor het engelse woord: durability. Wat betekent dat iets lang mee kan gaan. Maar duurzaamheid zoals men het woord graag gebruikt gaat over Sociale, Ecologische en Economische aspecten. Dus als jij een huis bouwt van beton, dat na 5 jaar leeg komt te staan, omdat men er niet fijn in kan leven, dan is het geen duurzaam huis. Je moet het woord duurzaamheid zien ten opzichte van de maatschappij. Wij willen nog lang overleven op deze planeet, dus moeten goed ervoor zorgen waarbij we ook aan elkaar moeten denken. De Economie waar je in deze context over spreekt gaat niet over geld, maar over het efficiënt omgaan met de middelen die je hebt om iets voor elkaar te krijgen.

 20. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Ik geef toe dat het de bedoeling van een THOW is om erin te gaan wonen, maar dat is het van een stacaravan ook.
  Veel vrachtwagens, bussen en caravans zijn verbouwd om er permanent in te gaan wonen.
  Hele woonwagenkampen staan vol met bouwsels die de uitstraling van een huis hebben die om dezelfde reden als THOW ook op wielen staan.

  Zijn dat nou allemaal THOW zo gauw je er een droogtoilet in en een zonnepaneel op plaatst en het iets van 20m² groot is?
  Of is het hele onderscheid de gedachte van de bewoners?

 21. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Laat iedereen zijn bouwsel maar noemen zoals hij dat wilt en laat anderen dat ook maar noemen zoals zij dat willen.
  De RDW noemt het toch allemaal "aanhanger of caravan".

  Ik snap wel dat sommigen een eigen definitie van THOW willen, om dan met wat gelijkgestemden wat meer rechten te krijgen dan anderen (bv. caravan bezitters) op tijdelijke goedkope staanplaatsen op braakliggende terreinen. Maar het is naar mijn mening vrij zinloos. Alleen individuele aanvragen hebben, denk ik, een kans van slagen, zie Marjolein.

  Eigenlijk willen velen hier alleen maar een koopje, een woning voor weinig, en hebben ze met het originele gedachte goed weinig van doen. Want als je echt vrij en goedkoop in je eigen ontworpen eco-woning wilt leven, zijn er nu al mogelijkheden genoeg.

 22. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!