Tiny slaat voor mij op de kosten van het huisje om het echt mijn eigendom te noemen. Of dat nu een alle seizoenen caravan, THOW of traditioneel huis is, maakt dan weinig uit. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk dat een derde van je loon opgaat aan huur of hypotheek. Bij dat laatste heb je ook nog eens de stress als om wat voor reden het aflossen in gevaar komt. Denk aan opeten eigen huis in de bijstand.

Waarom moet een goedkoop huis al snel 150.000 euro kosten? Het minimum maandloon is 1.500 ofwel een factor honderd. Onze overgrootvader kon een huis kopen (pag. 24) tussen de 300-500 gulden. Hij verdiende per maand zo'n 20 gulden ofwel een factor 15 tot 25. Nu waren eieren, brood, boter en vlees een heel stuk duurder, maar dat is een ander verhaal :-).

De rente is momenteel laag, maar dat was anders . Ik denk dat 5% een goed gemiddelde is om mee te rekenen. Met maximaal 500 per maand voor rente en aflossing kom je met een huis van 120.000 niet eens toe aan aflossen. Als we de factor 25 nemen komen we op een huis van 37.500 euro uit. Die is dan na acht jaar afgelost. In Duitsland -- in Nederland is hierover gesproken -- is het heel gebruikelijk dat maximaal 70% gefinancierd kan worden. Met de genoemde 120.000 is dat al 36.000 euro uit eigen zak.

Voor 35.000 euro kan je volgens mij een fraai tiny house laten bouwen. Ik wil zeker niet terug naar de tijd van mijn overgrootvader. Maar qua kosten voor een huis hadden ze het toen heel wat beter voor elkaar.