Hoe help je een gemeente op weg

 1. 3 jaren geleden

  De gemeenten die bezig zijn met het realiseren van plek voor tiny houses zijn vooral nog de mogelijkheden aan het onderzoeken.
  Misschien kunnen we hier wat informatie verzamelen om ze op weg te helpen!

  Voor wat betreft het bestemmingsplan, daar kan een gemeente vrij gemakkelijk voor een periode van 10 jaar ontheffing voor verlenen vanuit de WABO/BOR.

  Wabo

  Die periode mag eenmalig verlengd worden met 5 jaar. Men kan er ook voor kiezen de omgevingsvergunning voor een kortere periode dan 10 jaar af te geven. Daarnaast moet er naar het bouwbesluit gekeken worden en daar een ontheffing voor verleend worden. Hoe dat in de praktijk gaat werken daar is mij nog niets over bekend, voor Alkmaar is daar een ambtenaar belast met bouwvergunning aanvragen mee bezig. Hoe Almere dat doet of gaat doen weet ook schijnbaar niemand. De gemeente Boekel heeft voor Ecodorp Boekel een experimentele status aangevraagd bij het rijk, als je dat hebt mag je praktisch alles. Onze werkgroep regelgeving is daar op aan het inzetten en gemeenten kunnen zich aansluiten, binnenkort is er een pdf beschikbaar met de details.

 2. Thanks! Lekker kort en bondig! Dat zal ik zeker meenemen naar het gesprek.

  Ik laat zeker weten hoe het gegaan is, ik zal denk ik ook wat meer algemene informatie erbij scharen en dat ook hier ergens achterlaten.

  In dat Tiny House ga ik begin oktober overnachten, enerzijds als verjaardagscadeau aan mijn vriendin, anderzijds om even alles goed te inspecteren. Ik ben vooral benieuwd hoe gehorig het is, zeker omdat het midden op Strijp S staat. Ik weet in ieder geval wel al van Plugin City dat Reinoud een uitzondering heeft gekregen, dus wellicht kan ik iets weten te regelen voor nog een uitzondering.

  To be continued.

 3. Hallo,

  Ik ben me ook aan het voorbereiden op het gaan wonen in een Tiny House. Alleen, ik heb behoefte aan wat meer concrete info over hoe je je gemeente het beste kunt benaderen. Wat ik tot nu toe opmaak uit de topics op dit forum is:

  • De gemeente kan/moet sowieso een ontheffing verlenen voor de beperkingen van het Bouwbesluit 2012, alhoewel nog niemand weet hoe dat in zijn werk gaat...
  • De gemeente kan, indien nodig, een ontheffing verlenen voor het bestemmingsplan via de Wabo/Bor. Dit kan al dan niet een tijdelijke ontheffing zijn (voor een periode van 10 jaar)
  • Nog beter: de gemeente kan zich aansluiten bij jullie werkgroep regelgeving om een experimentele status te krijgen van het Rijk. Als je die hebt, mag je praktisch alles. De volgende sluitingstermijn hiervoor is in maart 2017.

  Ok, dat Bouwbesluit en de bestemming van de locatie zijn idd belangrijke zaken. Maar hoe pak je het aan om je gemeente überhaupt te benaderen? Bel je gewoon het algemene nummer en vraag je dan naar degene die over - ja wat eigenlijk? - gaat? Heb je van tevoren een soort marketingplan met informatie nodig? Zo ja, wat is dan belangrijk/handig om daarin te hebben staan? En hoe heeft je plan de beste kans van slagen?

  Alvast heel erg bedankt voor het plaatsen van dat soort praktische info!
  Dilian de Bruin

 4. Oeps, zie nu de post van Marjolein 'Tips omgang gemeenten' op het kanaal 'Woonlocaties'. Die beantwoord al veel van mijn vragen. Toch blijven reacties/tips/aanvullingen welkom!

 5. Hey Dilian. Niet om over een kam te scheren, maar gemeentes zijn traag. De gemeente Vaals heeft na drie weken nog niks van zich laten horen, de gemeente Heerlen belde binnen een week en ze stonden er redelijk open voor, maar het bestemmingsplan kwam weer in het gesprek naar voren, maar ik vroeg specifiek voor een jaar of twee ontheffing of in ieder geval een tijdelijke toestemming. Ook op eigen grond mag heel weinig in Nederland.

  Sowieso is het komen van een groep concreet geinteresseerde naar een gemeente veel beter dan dat elke individu het zelf moet doen, zoals het nu een beetje is. Als een enkele burger naar de gemeente stapt met een 'nieuw idee', wordt het behandeld als lastig en het brengt ook erg veel werk met zich mee.

  Ik wilde nog de Wijk van Morgen in Parkstad Heerlen (op bedrijventerrein Avantis) contacteren, maar ik wacht eerst even het contact met gemeente Heerlen af.

  Ik ben er ook nog altijd voor dat een massa-mailing het een en ander teweeg kan brengen. Maar dan is het eigenlijk een brief met nul mensen erachter. Plus gemeentes zijn er nog lang niet op voorbereid op 'gemeente hoppers', wat eigenlijk in de huidige arbeidswereld een logische conclusie is. Een-jarige contracten en dan weer verder. Nu ben je gebonden aan een huurhuis, koophuis, enz.

  We zullen vooral de voordelen voor een gemeente in kaart moeten brengen. Misschien een samenwerking tussen een groep gemeentes die plugin tiny house dorpjes hebben. Om de huidige regelgeving niet te zeer hoeven buigen of overschrijden gewoon zorgen dat je in een van de aaneengesloten gemeentes ingeschreven bent zodat het met gemeentebelasting onderling geregeld kan worden. Een stuk makkelijker voor die gemeentes en burgers.

  Ik wil best helpen, ik heb een beetje ervaring met gemeentes, maar ben een techneut in hart en nieren. Dus wie dit kan of wil oppakken, ik wil in ieder geval helpen.

 6. Bewerkt 3 jaren geleden door ria simons

  In Tiel zijn we via Groen Links bij de gemeente binnen gekomen. Eerst gebruik gemaakt van het spreekrecht wat elke ingezetene van een gemeente heeft, daarna een projectplan gemaakt. Dat gaan we aanbieden aan de wethouders: 21 november as. In de tussentijd gaan we samen met GroenLinks een motietekst voor Tiel opstellen. De motie wordt hopelijk medio november ingediend. Daar moeten dan minimaal 50% van de politieke partijen JA op gaan zeggen. Dus dat is lobby-en... Dan kunnen we eigenaren van grond aan gaan spreken en verder............tsja. Het is een hele route. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Woondromers van het CVJO staan steeds paraat om te helpen en met nieuwe ideeën klaar! En we gaan stug en soepel vooruit!