Kopen land en opdelen?

 1. 3 jaren geleden

  Ik dacht eens even hier mijn vraag te plaatsen. Wat is de regelgeving betreft het kopen(evt samen kopen) van een stuk land en dat dan als ware in plotjes op te delen voor een aantal tinyhouse gegadigden? Is dit een optie of word dit gelijk de kop in gedrukt?

  Ik hoor graag van jullie.

  Vriendelijke groet,

  Niels Sinke

 2. Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Voor zover ik het heb kunnen uitzoeken ligt het heel erg aan het bestemmingsplan dat hangt aan een stuk land. En vaak zal de bestemming wonen ook verder gedefinieerd zijn in een percentage van het land en soms zelfs in een kader aangegeven. Het verdelen van plotjes kan dan best lastig zijn.
  Je zult je ook moeten houden aan het bouwbesluit en dus minimaal 18m2 verblijfsgebied bouwen. Waarvan minimaal 55% een verblijfsruimte moet zijn en minimaal 1 ruimte 11m2 en 3m breed. Alle andere ruimtes moeten minimaal 1,8m breed zijn. Het is dus theoretisch mogelijk om 1 huisje te bouwen van 4,5m bij 4m met daaromheen Tiny Houses van minimaal 1,8m bij 1,8m. (binnenmaat)
  Stel je Tiny Houses worden gezien als woonwagens dan moet het stuk land de bestemming recreatie hebben. Dan mag je er in de winter niet wonen. (edit: heeft fact check nodig)
  Kortom, de regelgeving houdt alleen rekening met "studentenwoningen" als kleinste optie en niet met Tiny Houses. Het is dus zaak om genoeg draagkracht op te bouwen om deze regels aangepast te krijgen binnen de gemeentes.

 3. juist dus praten met de gemeente in kwestie is eigenlijk de enigste manier om het voor mekaar te krijgen. En dus om dit voor mekaar te krijgen heb je meerdere bewoners nodig om de draagkracht en push te geven aan een gemeente. Wat leven we toch in een geregeld land.......

 4. Jan-Willem, heb je toevallig een bron van je laatste twee punten? Voor zover ik weet hoeven woonwagens, een aparte categorie in het Bouwbesluit, niet te zijn voorzien van vaste wielen, maar ze moeten wel enigszins verplaatsbaar zijn. Ze hebben een eigen woonwagenlocatie, maar zijn permanent bewoonbaar onder een niet-recreatie-regiem, dus als normale bewoning, dacht ik.

  Studentenwoningen zijn vaak ook verplaatsbaar en hebben sinds 1 juli 2015 minder regels, zeker wat betreft het oppervlakte en geluidsisolatie. Zoals ik het nu lees, begrijp ik uit je verhaal dat als je een tiny house wilt bouwen als ondeelbare lading, dus breder dan 2.55 m, je er niet in mag wonen?

 5. Samen een stuk grond kopen mag wel, maar opdelen voor woningen die niet voldoen aan het Bouwbesluit of niet passen in het bestemmingsplan, wordt met de huidige regelgeving erg lastig, zo niet onmogelijk.

 6. Bewerkt 3 jaren geleden door Dennis

  Voor particulier opdrachtgeverschap is per 1 juli 2015 het bestaande bouw van toepassing. Dat is 7,5m2 oppervlakte voor een verblijfsruimte en minimaal 1 ruimte die 2,4 m breed is.

  Artikel 4.7
  http://vrom.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012/hfd4

 7. Hey Dennis,

  Kan die ruimte een schuur zijn? dus niet perse een verblijfsruimte maar voor opslag van bijvoorbeeld gereedschap voor de moestuin etc.

  En als je met zijn alles grond mag kopen maar je het niet mag opdelen onder de mensen (en opdelen bedoel ik meer van met zijn vieren of vijven ieder een tiny house neerzetten in een goede opstelling dat iedereen privacy heeft) wat mag je dan wel met die grond?

 8. Bewerkt 3 jaren geleden door Dennis

  Hoi Niels,

  Een verblijfsruimte moet liggen in een verblijfsgebied. Verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer en keuken/eetkamer. Een verblijfsgebied moet ook niet-gemeenschappelijk zijn, dacht ik, om het oppervlakte mee te tellen (minstens 10 m2 aan woonfunctie zie art 4.6 Bouwbesluit 2012). Daar boven hangt weer het gebruiksoppervlakte. Minstens 55% van het gebruiksoppervlakte van een woning moet verblijfsgebied zijn, zo is of was de regel. Deze laatste komt waarschijnlijk in het nieuwe bouwbesluit: Besluit bouwwerken leefomgeving te vervallen. Voor particulier eigendom is deze 55%-regel al niet meer van toepassing.

  De ruimte mag geen schuur o.i.d. zijn, maar een meterkast kan dan bijv. weer wel. Een niet-gemeenschappelijk gang ook, evenals bijvoorbeeld een kelder. Er zitten wel heel veel haken en ogen aan, want de ruimte moet eigenlijk al hoger zijn dan 2 m en minstens 4 m2 zijn (zeg ik zonder wetbron).

  Ik weet niet precies wat wel of niet mag met grond, maar in eerste instantie mag je natuurlijk gewoon een gedeeld eigendom hebben van zowel een roerende als onroerende (grond) zaak. Tiny houses mogen sowieso niet gebouwd worden voor permanent wonen, dus dat is dan de reden waarom het niet mag. Vaak is er per locatie een bestemmingsplan van toepassing, waarbij het eigenlijk altijd wel zo geregeld is dat er maar één woning mag komen. Leuk voorbeeld is twee gezinnen willen een twee onder een kap bouwen, maar de locatie staat dat niet toe. Zij moesten dus één gebouw wegzetten met maar één voordeur, waarachter dan een hal was met twee voordeuren.

 

of Meld je aan om te reageren!