Waarde behoud of opbouw tiny house

 1. 3 jaren geleden

  @KoenDerksen Is het net als bij (sorry voor de vergelijking) tuinhuisjes, die vaak in de loop van 20 jaar langzaam aangetast worden en beginnen te rotten. En zo niet, waar zit het verschil dan in?

  Mooie vergelijking :P Tuinhuisjes beginnen vaak te rotten vanwege de manier van bouwen. Vaak direct op de ondergrond waar vocht een groot probleem is. Het is een enkele laag hout die ook nog eens last heeft van condensvorming aan de binnenkant vanwege het veranderende weer. Als ze dan ook nog eens slecht geventileerd zijn dan gaat het heel snel rotten.
  Als je het zou vergelijken met een Tiny House dan hebben we het nu puur over de bekleding van de buitengevel. De rest van het huisje is goed ingepakt en krijgt rotting vrijwel geen kans. Daarbij speelt ventilatie ook een belangrijke rol. De gevel staat niet op de grond, waardoor vocht er niet snel in zal trekken. En ook de vorm van het hout draagt bij aan de afvoer van regenwater. Het is daardoor eenvoudiger te onderhouden. Dus als we het over waarde hebben, dan is onderhoud een belangrijk aspect.

 2. Onderhoud is inderdaad heel belangrijk. Dat is van de persoon afhankelijk. Heeft die geld en/of energie om dat in het onderhoud te steken.
  Als je naar de trend kijkt op dit moment, zou de waarde van een tiny house (duurzaam gebouwd) alleen maar meer waard kunnen worden.
  Het ene tiny house is het andere niet!

 3. Waarde is wat de gek ervoor geeft :-). Omdat er een tekort is aan woningen en al helemaal voor nieuwbouw naar eigen wens, stijg de prijs van woningen. Maar of dat goed is? Woon zelf in een jaren dertig huis en dat kost wat qua stoken. De levensduur van een huis wordt op 50 jaar gesteld. De mijne is tachtig. Ofwel compleet afgeschreven? Zou eigenlijk ook wel beter zijn voor het milieu? Dat huizenprijzen ondanks hun ouderdom stijgen is vrij uitzonderlijk. Bijna alles in het leven wordt naarmate het ouder is, minder waard. En ja, ook daar zijn weer uitzonderingen omdat er mafketels zijn die ergens grof voor willen betalen...

  Ik zou een tiny house -- zeker niet op wielen -- niet bouwen met het idee dat het een investering is. Iedereen heeft een dak boven zijn hoofd nodig, ofwel het is gewoon een noodzakelijk iets. De waarde zou ik bepalen op grond van kosten nieuwbouw -- zo doet de brandverzekering het ook -- en dan de verwachte levensduur. Omdat het geheel wat intensiever gebruikt zal worden is 20 jaar een goed compromis?

  Hoe dan ook, als ik een tiny house bouw, weet ik wat mij dat grofweg gaat kosten. Tezamen met de verwachte levensduur weet ik dan ook wat het dak boven mijn hoofd jaarlijks kost. En dat is een heel stuk minder dan de huidige hypotheek per maand. Met als bonus geen stress of ik die in de toekomst kan blijven betalen of wat de huizenprijzen gaan doen. Dat is denk ik onbetaalbaar :-).

 4. Waardebehoud is voor mij heel eenvoudig. Kijk naar normale huizen. Waarom kopen mensen huizen 'van anderen'? Afgezien van unieke objecten zijn megaveel huizen en woningen in NL gewoon hetzelfde. Noem het saai of wat dan ook, binnen een bepaald budget hebben we ook niet veel keus. Met tiny houses zie ik het ook zo. Bouw je iets unieks, dan heeft het de waarde wat de gek ervoor geeft. Bouw je iets wat een beetje saai is, normaal dus, dan verkoop je een woning. Alle tiny houses die ik tot dusver gezien heb, online en offline, zijn allemaal kunstobjecten. Allemaal leuk en aardig, maar die zijn niet te verkopen. Neem het waterlandhuisje nou. Pure kunst. Ziet leuk uit, maar hoeveel mensen zouden hun eigen woning babyblauw verven? (even afgezien dat dat niet zou mogen in veel gemeentes)

  En wat uiteraard helpt is als meer en meer gemeentes deze 'woonvorm' gaan accepteren. Dan heeft een tiny house alleen maar meer waarde.