Strak verschil met woonwagens

 1. 3 jaren geleden

  Interessant lijstje, maar ik ben bang dat de gemeente er niet veel mee zou kunnen. Het zal meer in juristentaal verwoord moeten worden. Een opmerking als "minder spullen" is behoorlijk vaag en kunnen ze zeker geen beleid op voeren. Ook vierkante meters zijn erg relatief wat betreft een thow. Mag je een slaaploft dan wel of niet meetellen? Dan zouden wellicht de kubieke meters meer kunnen betekenen.

  Ik ben bang dat het maken van een lijstje een aantal jaren zou kunnen duren. Je hebt toch eerst de praktijk en tijdelijke initiatieven nodig voordat je bepaalde essenties kunt benoemen. Het is natuurlijk wel een heel goed streven om hier duidelijkheid in te gaan vinden. Ik denk alleen dat als je Tiel wilt overhalen, dat je toch eerst met een "tijdelijk" initaitief moet komen. Dat is op de relatief korte termijn meer haalbaar dan permanent georienteerde plannen. Die hebben gewoon meer tijd en vooral meer draagkracht nodig. En dat laatste is een kwestie van doen en laten zien.

 2. Loop niet te klagen en te miepen over discriminatie. Het beestje moet een naampje hebben en jij weet nu precies wat ik bedoel. En ja, een "negroïde persoon" wordt hier ook gewoon een neger genoemd, net zoals een man zonder haar een kale wordt genoemd, een roodharige een rooie. Dat heeft niets met discriminatie te maken, maar met herkenbaarheid.

  Ik ga er niet aan voorbij dat "woonwagens" met hun tijd meegaan, want het zijn geen woonwagens meer. Het zijn huizen geworden, dat zijn de feiten.

  Als jij zegt dat je rondtrekt met die huizen die op de woonwagenkampen staan, dan lieg je. Die dingen staan jarenlang op dezelfde plek. Bovendien weet jij ook dat die dingen niet achter een auto te koppelen zijn, maar verplaatst moeten worden op diepladers.

  Ik weet ook wel dat er nog steeds veel zigeuners zijn die rondtrekken, maar die reizen met uit de kluiten gewassen kip caravans rond. Met name rondom de grote Europese steden in het buitenland zie je dat soort mensen regelmatig onder bruggen wonen met hun caravans. En ja, die zijn te vergelijken met een THOW.

  Als laatste. Voor "woonwagenbewoners" worden ook standplaatsen, voorzieningen en dergelijke aangelegd. En zeg niet dat het niet zo is, want vrijwel ieder dorp heeft wel een "woonwagenkamp" in zijn gelederen.

 3. Bewerkt 3 jaren geleden door magnet44

  Lijkt er op dat iemand geirriteerd wordt hier. Dat heeft wel deglijk met discriminatie te maken. Met een '' neger '' en een '' kamper '' duid je een bepaalde bevolkings groep aan van een bepaalde afkomst of ras aan. Beide benamingen zijn niet aardig bedoeld en dat weet jij net zo goed als ik. Dat jij dat mischien niet zo ervaard daar kan jij ook niet in komen, want jij bent dat niet neem ik aan. Ga jij ma op straat een donker iemand met neger aanspreken of een woonwagenbewoner met kamper, geheid dat ze boos op je worden. Met ''rooie'' of '' kale '' bedoel je een individu en niet iemand van een bepaalde afkomst. Sla je de plank volledig mee mis en dat weet jij ook wel. Als het herkenbaarheid zou moeten zijn dan hoor je de term woonwagenbewoner te gebruiken en niet anders. Of je dat zal doen is een 2de, maar laat blijken van erge kortzichtigheid als je dat niet doet.

  Woonwagens zijn woonwagens en geen huizen en dat is een feit of jij het leuk vindt of niet het zijn en blijven woonwagens.

  Denk dat jij de gene bent die dingen graag wil verdraaien in je voordeel. Jij wilt alleen lezen wat je wil lezen. Heb nergens, maar dan ook nergens geschreven dat wij rondtrekken met de woonwagens van de vaste standplaatsen!!!! Hier loop jij dus te liegen en niet ik!

  Zijn niet alleen ''zigeuners'', maar zoals ik al eerder schreef ook veel woonwagenbewoners die nog rond trekken door heel europa en zelfs daar buiten. Mijn famillie doet dat zelf ook. Bepaald deel staat op campings en de weinige doortrekkers plekken in bepaalde landen die zijn aangelegd, andere wild kamperen totdat ze weg gestuurd worden en heb je ook bepaalde die onder de erbarmelijke omstandigheden leven zoals jij schetst, waar de overheid en samenleving nagenoeg helemaal niet na omkijkt.

  Als laatste heb je weer weing kennis van de echte stand van zaken rond woonwagencentra. De gemeente leggen nauwlijks tot geen voorzieningen voor ons aan en de meeste voeren zelfs een uitsterfbeleid of een stilstandbeleid. Daar zijn alle diverse gemeenten door het College van de Rechten van de mens voor veroordeeld voor discriminatie de laatste 2 jaar! Kan je op hun website checken, want het is een feit. Standplaats te kort onder woonwagenbewoners is 2 tot 3 keer hoger dan de wachtijd voor een woning. Gemiddelde wachtijd standplaats is 15 jaar en voor een woning ongeveer 4 a 6 jaar. Is ook al een gemeente voor discrimnaitie door het College van de Rechten van de mens veroordeeld dat de wachtijd voor een standplaats niet in verhouding staat tot de wachttijd voor een woning ten nadele van de standplaats. Zijn meedere zaken nog aanhangig en gaan hoogstwaarschijnlijk meer veroordelingen volgen. Dat er woonwagencentra zijn, die zijn door de decennia heen gebouwd ja, maar zoals ik hier boven al aan gaf wordt er weinig aan gedaan. Helemaal sinds de woonwagenwet er af is en het van overheidswegen niet meer wordt aangestuurd, maar gemeentes zelf beleid mochten gaan voeren. Je gebrekkige kennis kan ik je niet kwalijk nemen, maar dat je die voor waar aan neemt wel.

 4. @jipwildeman, wilde toch wel even reageren op jouw wat onsamenhangende verhaal.

  Als ik het beestje bij het naampje noemt en een ander vind dat discriminatie, dan is dat prima. Maar mijns inziens heeft het geen zin om daar een complete discussie van te maken, zeker niet in een draad die over totaal iets anders gaat. Buiten deze draad wil ik die discussie best aangaan, maar persoonlijk lijkt mij daar dit forum niet voor bedoeld.

  Een THOW en een woonwagen hebben in essentie geen verschillen, dat heb ik al eerder opgemerkt. Maar de huizen die op de woonwagenkampen staan geen woonwagens. Dat zijn huizen waar een onderstel onder is gebouwd om aan de regels van het bouwbesluit te ontkomen. Dat is een geheel andere insteek waarbij gebruik wordt gemaakt van de mazen in de wet. Waar overigens niets mis mee is.

  Als laatste, ik denk dat er wel een verschil zit tussen de zigeuner/kamper/woonwagenbewoner en de TH bewoner. De eerste groep wil uiteindelijk toch een leven als een nomade, dat geeft @magnet44 ook duidelijk aan. De TH bewoner is toch wel meer op zoek naar een vastere plek.