Strak verschil met woonwagens

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt 3 jaren geleden door ria simons

  Verschil Tiny House- Woonwagen
  Waarom strak?
  Wel, de gemeente Tiel heeft veel problemen gehad met woonwagenkampen en hun bewoners en zij hebben nu een 'sterf'-constructie ingesteld. Woonwagen weg; geen nieuwe terug.
  Tiel wil dus geen nieuwe 'kampen'.
  Zij willen helemaal helder hebben wat het verschil is tussen Tiny Houses en woonwagens.
  Nou heb ik daar zelf wel ideeën over: duurzaamheid, zelfvoorzienend zijn, milieu-aspecten, schoonheid etc.
  Maar wie heeft daar een hele strakke lijst bij bijvoorbeeld? Waarmee ik het meest rechtse politieke lid van de gemeenteraad nog kan overtuigen en positief inzicht geven????
  We willen namelijk een motie in laten dienen en een presentatie geven aan de raad, over en voor Tiny Houses.

 2. Bewerkt 3 jaren geleden door ria simons

  Dank voor jullie reacties Jan Willem en Marjolein.
  Ik denk dat we wat betreft het onderwerp wel op één lijn zitten. Het zijn ook mijn gedachtes. Ik zal proberen er een lijst van te maken en die hier weer te posten.

 3. Het is maar een klein onderdeel wat ik nu wil aankaarten. De enorme hoeveelheid troep rond woonwagenkampen (of zoals hier in Zuid-Frankrijk) en rondtrekkende zigeuners/Roma. Dat is het beeld wat men heeft van *kleine wooneenheden*. Als je in een TH woont, moet je echt letten op spullen die in het zicht rond je TH liggen. (fietsen, tuingereedschap, emmers, BBQ, containers, schoenen, tuinslang, wasrek, stoelen, tafel etc etc)
  Ik denk dat iedere TH bewoner er voor moet zorgen dat er een speciaal hok voor al deze storende rommel is. ( of de ruimte onder je terras gebruiken maar dan dichtmaken) Het doet zo'n afbreuk aan een mooi afgewerkt en milieubewust TH! Van een afstandje is er geen verschil met een woonwagen met Roma! Dat zal wel 1 van de angsten van een gemeente zijn.

 4. Bewerkt 3 jaren geleden door ria simons

  Ja het is natuurlijk discriminerend. Maar dan in de letterlijke betekenis van het woord: Onderscheiden.
  Geen waardeoordelen!!
  Iedereen mag van mij zijn zoals hij/zij is.
  Trouwens Esmee, ik denk dat jij daar een heel belangrijk punt aanraakt. De buitenruimte, hoe richt je die in, of verrommel je die een beetje.
  En inderdaad de 'off grid' factor kan voor de gemeente wel wat zeggen.
  En een goed projectplan ook. Daar zijn we mee bezig.
  Dank voor jullie reacties!

 5. @Ep (Eps Huisje) Je moet je er niet toe laten verleiden om aan te tonen dat je geen overlast zal veroorzaken omdat je geen zigeuner of woonwagenbewoner bent, dan ga je mee in die gedachtegang.

  Helemaal mee eens, maar vanwege die kortzichtigheid in het verleden is er wel een heel slecht beeld ontstaan over woonwagens. Een onderwerp waar iedereen over begint. En dan is het geen kwestie van verleiding, maar pure zelfverdediging. Ik zou graag een manier vinden om dit niet te hoeven doen bij dergelijke vragen.
  Ik vertel liever over de filosofie van "genoegen nemen met genoeg". Niet meer bouwen, verbruiken, gebruiken of kopen dan nodig is. Die wielen haal ik er het liefst nog onder vandaan. Maar gemeentes werken tegenwoordig alleen nog mee met nieuwe concepten als iets een "tijdelijk karakter" heeft. Dus is het een trailer, bij gebrek aan beter.
  Om daarna de gemeente te overtuigen van aanpassing van de regelgeving is een strak verschil wel nodig.

  Dus misschien zou een goed verschil zijn dat de huisjes los te halen zijn van de trailer?

 6. Nee het is een maatstaf zeker dat Tiny Houses geen woonwagens zijn. Je kan er nog zo mooi verhaal van maken en met veel Bla, Bla , Bla, maar het zijn woonwagens niks anders. Dat er woonwagens met dubbele verdiepingen zijn dat klopt. Zoals gezegd wij hebben ook recht op woongenot en gaan met de tijd mee en dat het toevallig in de hoogte is dat is een bijkomstigheid. Komt ook door de overheid die ons heeft gedecentraliseerd en het rond trekken heeft verboden. Huizen van nu zijn ten opzichte van 60 a 70 jaar geleden er ook op voorruit gegaan. AA verglijken met een woonwagen, tja heel apart. Dan kan je Tiny Houses wel verglijken met een vouwwagen. Is ook klein en mobiel. Jullie denken letterlijk het wiel opnieuw uit gevonden te hebben met de TH. Hele grote groep was jullie voor.

 7. Een 'tiny house on wheels' (THOW) is inderdaad niet meer dan een woonwagen, dat ben ik zeker met je eens.

  Maar om even onderscheid te maken. Die dingen waar de gemiddelde kamper in woont zijn ook geen woonwagens, maar huizen. Het overheidsbeleid heeft wat wat manier van wonen betreft zijn vruchten afgeworpen, want de klassieke zigeuner in woonwagen bestaat niet meer. Die zigeuner zijn tot kampers verworden die in grote, semi houten huizen wonen.

  Dat de 'tiny house community' het wiel overnieuw aan het uitvinden is, daar zit wel een kern van waarheid in. Tenminste, voor hen die een THOW bouwen, want een tiny house is niet voorbehouden tot een woning op wielen (al denken sommigen daar anders over).

 8. Loop niet te klagen en te miepen over discriminatie. Het beestje moet een naampje hebben en jij weet nu precies wat ik bedoel. En ja, een "negroïde persoon" wordt hier ook gewoon een neger genoemd, net zoals een man zonder haar een kale wordt genoemd, een roodharige een rooie. Dat heeft niets met discriminatie te maken, maar met herkenbaarheid.

  Ik ga er niet aan voorbij dat "woonwagens" met hun tijd meegaan, want het zijn geen woonwagens meer. Het zijn huizen geworden, dat zijn de feiten.

  Als jij zegt dat je rondtrekt met die huizen die op de woonwagenkampen staan, dan lieg je. Die dingen staan jarenlang op dezelfde plek. Bovendien weet jij ook dat die dingen niet achter een auto te koppelen zijn, maar verplaatst moeten worden op diepladers.

  Ik weet ook wel dat er nog steeds veel zigeuners zijn die rondtrekken, maar die reizen met uit de kluiten gewassen kip caravans rond. Met name rondom de grote Europese steden in het buitenland zie je dat soort mensen regelmatig onder bruggen wonen met hun caravans. En ja, die zijn te vergelijken met een THOW.

  Als laatste. Voor "woonwagenbewoners" worden ook standplaatsen, voorzieningen en dergelijke aangelegd. En zeg niet dat het niet zo is, want vrijwel ieder dorp heeft wel een "woonwagenkamp" in zijn gelederen.

 9. Bewerkt 3 jaren geleden door magnet44

  Lijkt er op dat iemand geirriteerd wordt hier. Dat heeft wel deglijk met discriminatie te maken. Met een '' neger '' en een '' kamper '' duid je een bepaalde bevolkings groep aan van een bepaalde afkomst of ras aan. Beide benamingen zijn niet aardig bedoeld en dat weet jij net zo goed als ik. Dat jij dat mischien niet zo ervaard daar kan jij ook niet in komen, want jij bent dat niet neem ik aan. Ga jij ma op straat een donker iemand met neger aanspreken of een woonwagenbewoner met kamper, geheid dat ze boos op je worden. Met ''rooie'' of '' kale '' bedoel je een individu en niet iemand van een bepaalde afkomst. Sla je de plank volledig mee mis en dat weet jij ook wel. Als het herkenbaarheid zou moeten zijn dan hoor je de term woonwagenbewoner te gebruiken en niet anders. Of je dat zal doen is een 2de, maar laat blijken van erge kortzichtigheid als je dat niet doet.

  Woonwagens zijn woonwagens en geen huizen en dat is een feit of jij het leuk vindt of niet het zijn en blijven woonwagens.

  Denk dat jij de gene bent die dingen graag wil verdraaien in je voordeel. Jij wilt alleen lezen wat je wil lezen. Heb nergens, maar dan ook nergens geschreven dat wij rondtrekken met de woonwagens van de vaste standplaatsen!!!! Hier loop jij dus te liegen en niet ik!

  Zijn niet alleen ''zigeuners'', maar zoals ik al eerder schreef ook veel woonwagenbewoners die nog rond trekken door heel europa en zelfs daar buiten. Mijn famillie doet dat zelf ook. Bepaald deel staat op campings en de weinige doortrekkers plekken in bepaalde landen die zijn aangelegd, andere wild kamperen totdat ze weg gestuurd worden en heb je ook bepaalde die onder de erbarmelijke omstandigheden leven zoals jij schetst, waar de overheid en samenleving nagenoeg helemaal niet na omkijkt.

  Als laatste heb je weer weing kennis van de echte stand van zaken rond woonwagencentra. De gemeente leggen nauwlijks tot geen voorzieningen voor ons aan en de meeste voeren zelfs een uitsterfbeleid of een stilstandbeleid. Daar zijn alle diverse gemeenten door het College van de Rechten van de mens voor veroordeeld voor discriminatie de laatste 2 jaar! Kan je op hun website checken, want het is een feit. Standplaats te kort onder woonwagenbewoners is 2 tot 3 keer hoger dan de wachtijd voor een woning. Gemiddelde wachtijd standplaats is 15 jaar en voor een woning ongeveer 4 a 6 jaar. Is ook al een gemeente voor discrimnaitie door het College van de Rechten van de mens veroordeeld dat de wachtijd voor een standplaats niet in verhouding staat tot de wachttijd voor een woning ten nadele van de standplaats. Zijn meedere zaken nog aanhangig en gaan hoogstwaarschijnlijk meer veroordelingen volgen. Dat er woonwagencentra zijn, die zijn door de decennia heen gebouwd ja, maar zoals ik hier boven al aan gaf wordt er weinig aan gedaan. Helemaal sinds de woonwagenwet er af is en het van overheidswegen niet meer wordt aangestuurd, maar gemeentes zelf beleid mochten gaan voeren. Je gebrekkige kennis kan ik je niet kwalijk nemen, maar dat je die voor waar aan neemt wel.

 10. @jipwildeman, wilde toch wel even reageren op jouw wat onsamenhangende verhaal.

  Als ik het beestje bij het naampje noemt en een ander vind dat discriminatie, dan is dat prima. Maar mijns inziens heeft het geen zin om daar een complete discussie van te maken, zeker niet in een draad die over totaal iets anders gaat. Buiten deze draad wil ik die discussie best aangaan, maar persoonlijk lijkt mij daar dit forum niet voor bedoeld.

  Een THOW en een woonwagen hebben in essentie geen verschillen, dat heb ik al eerder opgemerkt. Maar de huizen die op de woonwagenkampen staan geen woonwagens. Dat zijn huizen waar een onderstel onder is gebouwd om aan de regels van het bouwbesluit te ontkomen. Dat is een geheel andere insteek waarbij gebruik wordt gemaakt van de mazen in de wet. Waar overigens niets mis mee is.

  Als laatste, ik denk dat er wel een verschil zit tussen de zigeuner/kamper/woonwagenbewoner en de TH bewoner. De eerste groep wil uiteindelijk toch een leven als een nomade, dat geeft @magnet44 ook duidelijk aan. De TH bewoner is toch wel meer op zoek naar een vastere plek.

 11. @Vrijbuiter Ik stop met discussies over discriminatie en woonwagens, want we hebben daar duidelijk een totaal verschillende mening over.

  Wel ben ik erg benieuwd naar welke voorzieningen woonwagenkampbewoners recht op zouden hebben, maar van gemeenten niet krijgen.

  Waarom wil je stoppen met de discussie, erg zwak. Waarom wil je van mij als woonwagenbewoner niet aannemen dat het woord ''kamper'' in welke zinsopbouw dan ook discrimineerd is? Wij voelen en vinden dat namelijk wel. Dan kan jij wel zeggen dat het niet discriminerend is, maar gaat om ons en niet om jou! Wij zijn woonwagenbewoners en niet anders!

  Als je het voorgaande heb gelezen dan heb je duidelijk oogkleppen op. Geeft het duidelijk aan. Als je er wil in verdiepen, maar dat zal wel niet....Het staat allemaal uitgebreid op de website van het College van de Rechten van de Mens, website van PILP en binnen kort ook de op de website van de Nationale Ombudsman. Die heeft zelfs een meldpunt discriminatie woonwagenbewoners ingesteld. Officiele instanties die allen erkenen en het bevestigen. Wie ben jij dan om te zeggen dat het niet zo is!

 12. Bewerkt 3 jaren geleden door Vrijbuiter

  @magnet44 Waarom wil je stoppen met de discussie, erg zwak. Waarom wil je van mij als woonwagenbewoner niet aannemen dat het woord ''kamper'' in welke zinsopbouw dan ook discrimineerd is? Wij voelen en vinden dat namelijk wel. Dan kan jij wel zeggen dat het niet discriminerend is, maar gaat om ons en niet om jou! Wij zijn woonwagenbewoners en niet anders!

  Als je het voorgaande heb gelezen dan heb je duidelijk oogkleppen op. Geeft het duidelijk aan. Als je er wil in verdiepen, maar dat zal wel niet....Het staat allemaal uitgebreid op de website van het College van de Rechten van de Mens, website van PILP en binnen kort ook de op de website van de Nationale Ombudsman. Die heeft zelfs een meldpunt discriminatie woonwagenbewoners ingesteld. Officiele instanties die allen erkenen en het bevestigen. Wie ben jij dan om te zeggen dat het niet zo is!

  Ik zie niet in waarom wij geen verschil van mening mogen hebben. Ik noem iemand die op een woonwagenkamp woont een kamper, jij vind dat discriminatie, ik vind dat het benoemen van de feiten. Ik zie niet in waarom we daar een uitgebreide discussie over moeten hebben, we verschillen immers gewoon van mening.

  Daarnaast heb ik even op de door jouw genoemde sites gelezen. Maar behalve 1001 veroordelingen van gemeenten om het uitsterfbeleid en wat zaken tussen woonwagenbewoners en bedrijven heb ik niets gevonden. Dus als je ook nog even de schakel wil sturen waarin staat dat 'kamper' en 'zigeuner' discriminatie is, want vooralsnog heb ik daar niets van kunnen ontdekken.

  Desalniettemin, graag zou ik nog antwoord krijgen op mijn vraag. Ik zal'm voor de zekerheid even herhalen.

  @Vrijbuiter Wel ben ik erg benieuwd naar welke voorzieningen woonwagenkampbewoners recht op zouden hebben, maar van gemeenten niet krijgen.

  Kan je hier ook nog antwoord op geven?

 13. 2 jaren geleden
  Bewerkt 2 jaren geleden door magnet44

  Verschil van mening is ook niet erg en moet ook kunnen, maar discriminerende termen gebruiken niet. De discriminerende term ''woonwagenkamp'' is door de overheid bedacht en netzoals het woord '' kamper ''. Die termen gebruiken ze ook zo goed als niet meer en anders wijzen wij ze daar wel op dat niet te doen. Wie denk jij dan wel dat je bent om dat wel te doen dan. Wij noemen onzelf woonwagenbewoners en het is een woonwagencentrum en wensen dan ook zo aangesproken te worden en niet met de andere discriminerende termen. Is niet benoemen van de feiten wat jij doet zijn woorden verdraaien en het mee helpen in stand houden van deze discriminerende termen. Jij noemt een donker iemand ook geen ''neger'' en je begrijpt precies wel waarom en dat is met dit netzo. Noem een willekeurig donker iemand '' neger '' op straat en je hebt ruzie en dat is net zo met de term '' kamper''. Dat lef heb jij niet. Ik vindt wel dat de discussie hier op ze plaats is. Ter meer omdat jullie die discrimerende termen gebruiken en het over mij als woonwagenbewoner gaat!

  Met voorgaande in de post van 20 februari bedoelde ik me post van 19 februari en niet het stuk in de post van 20 februari er boven.

  Goed dat je de moeit heb genomen de sites te bezoeken. Heb je dus gelezen dat wij als woonwagenbewoners niet ons leven kunnen leiden zoals wij dat willen. Doordat gemeenten een uitsterfbeleid of stilstand beleid voeren ten aanzien van ons en dat dit discrimantie is. Nu willen jullie als THoW feitelijk in een woonwagen gaan leven en krijgen alle hulp bij de voorzieningen, plekken en standplaatsen. Dat is in strijd met Artikel 1. Het ondertekenden van verdragen door de nederlandse staat in zowel europa en alsmede bij de Verenigde Naties heeft Nederland zichzelf verplicht de woonwagencultuur van ons echte woonwagenbewoners, Sinti en Roma in stand te houden, maar laat dit aan alle kanten na. Kortom ze zijn verplicht woonwagencentra aan te leggen en onze cultuur zo in stand te houden. Duidelijk antwoord! en als je dat niet begrijp, dan steek je je kop in het zand, want dan wil je het ook niet begrijpen. De ene groep die al decennia en soms wel 100en jaren zo leeft uitsluiten en voor een stel hipsters in een niche-markt alles mogelijk maken. Is in strijd met Artikel 1 van onze grondwet

 14. @magnet44 VGoed dat je de moeit heb genomen de sites te bezoeken. Heb je dus gelezen dat wij als woonwagenbewoners niet ons leven kunnen leiden zoals wij dat willen. Doordat gemeenten een uitsterfbeleid of stilstand beleid voeren ten aanzien van ons en dat dit discrimantie is. Nu willen jullie als THoW feitelijk in een woonwagen gaan leven en krijgen alle hulp bij de voorzieningen, plekken en standplaatsen. Dat is in strijd met Artikel 1. Het ondertekenden van verdragen door de nederlandse staat in zowel europa en alsmede bij de Verenigde Naties heeft Nederland zichzelf verplicht de woonwagencultuur van ons echte woonwagenbewoners, Sinti en Roma in stand te houden, maar laat dit aan alle kanten na. Kortom ze zijn verplicht woonwagencentra aan te leggen en onze cultuur zo in stand te houden. Duidelijk antwoord! en als je dat niet begrijp, dan steek je je kop in het zand, want dan wil je het ook niet begrijpen. De ene groep die al decennia en soms wel 100en jaren zo leeft uitsluiten en voor een stel hipsters in een niche-markt alles mogelijk maken. Is in strijd met Artikel 1 van onze grondwet

  Jouw standpunt over discriminatie tussen woonwagenbewoners en THOW bewoners is zeker duidelijk, daar heb ik weinig op aan te merken omdat je feitelijk gelijk heb. Linksom of rechtsom, er zouden gewoon standplaatsen voor woonwagenbewoners beschikbaar moeten zijn. En dan laat ik het even in het midden of de grond gehuurd, danwel gekocht is.

  Maar ik heb nog steeds geen antwoord gehad mijn vraag over welke voorzieningen woonwagenbewoners zouden moeten krijgen. Want behalve dat stukje grond heb ik daar nergens iets over kunnen vinden.

 15. Verder is er bij een zaak die nu aanhanging is niet alleen een gemeente, maar ook de staat in de vorm van de minister van Wonen en Rijksdienst gedaagd. Met name de staat voor haar gebrekkige uitvoering van artikel 22, 2de lid, GW wat tot gevolg heeft dat er onvoldoende woongelegenheid is voor woonwagenbewoners. Uitspraak volgt nog.