Strak verschil met woonwagens

 1. ‹ Ouder
 2. 3 jaren geleden
  Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Toegevoegd vanuit ander topic:

  @Paul Zelf ben ik wel voor eisen die gesteld zouden kunnen worden aan THOW op die bv. braakliggende terreinen van gemeentes geplaatst zouden kunnen worden en die geen woonwagenkamp op die plek willen nl.
  Een voertuig dat gewoon op de openbare weg mag komen, kleiner dan 25m2 is en zelfvoorzienend is qua energie en afvalwaterverwerking.

 3. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Bedankt voor het plaatsen Jan Willem :)
  Het is een kromme zin maar daar mag overheen gelezen worden. Als de bedoeling maar duidelijk is.
  Het is weer net naast de vraag over het verschil met woonwagens maar misschien moet je niet naar verschillen tussen THOW en campers/caravans/woonwagens zoeken maar aan de gemeente duidelijk maken wie en wat er in dat THOW kamp komt te staan en welke voorzieningen (=kosten) daarvoor nodig zijn.

  Een kleine uitleg;

  • dat het voertuig(=THOW) gewoon over de mag mag rijden, om uit te sluiten dat er wooneenheden komen te staan met nep wielen zoals tegenwoordig regel is in woonwagenkampen en ze te verzekeren dat ze op dag "D" ook zo weer weg kunnen zijn.
  • kleiner dan 25m² , omdat het toch om THOW gaat
  • zelfvoorzienend, zodat de gemeente geen infrastructuur hoeft aan te leggen.

  Extra's:

  • een gemeentelijke waterkraan of watercontainer zou wel makkelijk zijn
  • eventueel kan voor de niet zelfstandig verrijdbare THOWs een gezamenlijk beheerde bestelwagen komen voorzien van een dompelpomp en een grijs afvalwater vat van 1m³. Deze haalt dan regelmatig het grijze afvalwater op van die THOW en brengt die dan weg naar een rioolput om daar te lozen. Deze kan (in een ander vat ;) ) ook voor vers schoon water zorgen als er geen gemeentelijke kraan is.
  • een paar afvalcontainers

  en klaar is de inrichting van het tijdelijke THOW kamp.

 4. Een woonwagen en TH hebben geen verschillen.

 5. Bewerkt 3 jaren geleden door magnet44

  Dit zijn gewoon kleine woonwagens en niet anders. Je kan het een mooie naam geven Tiny House en met allemaal mooie woorden proberen te onderbouwen, maar het is zoals het is. Decennia lang probeert de overheid ons, echte woonwagenbewoners, weg te krijgen. Eerst rond trekken verbieden en daarna ons massal op vaste plekken te dwingen. Toen weer woonwagencentra te verkleinen of niet meer aan te leggen. Wat betreft het niet aanleggen van standplaatsen, woonwagencentra en een uitsterfbeleid te voeren door gemeentes, zoals in Tiel, zijn deze gemeentes al door het hele land veroordeeld door het college van de rechten van de mens voor discriminatie. Nu zien we dezelfde overheid en gemeentes mee werken aan projecten als dit. Hoe krom kan het zijn. standplaats te kort is gigantisch, wacht tijden van meer als 15 jaar zijn standaard. Grootste gedeelte van de nederlandese bevolking wil niks van ons weten en nu wil een deel van diezelfde bevolking zoals ons gaan wonen. Gekker moet het niet worden. Ga deze ontwikkelingen dan ook met veel belangstelling volgen. Dan met name hoe de overheid en gemeentes hier mee om gaan. De ene groep die al hun hele leven zo woont en hun levensstijl is nergens bij helpen en uitsluiten en een ander deel van de bevolking aan alle kanten helpen. Zie een heel groot artikel 1 probleem! Dan ben ik ook erg nieuwsgierig hoe verzekerings maatschappijen met de Tiny House om gaan. Als deze wel geaccepteerd worden zie ik hier ook een groot artikel 1 probleem, want wij kunnen ons niet verzekeren voor opstal en inboedel. Overguns ik gun iedereen ze woon genot, maar gun ons woonwagenbewooners dat dan ook!

 6. Die woonwagens van tegenwoordig hebben anders weinig meer met woonwagens te maken. Dat zijn gewoon houten woningen.

  Maar je heb op zich wel een punt.

 7. @Vrijbuiter Die woonwagens van tegenwoordig hebben anders weinig meer met woonwagens te maken. Dat zijn gewoon houten woningen.

  Maar je heb op zich wel een punt.

  Heb zeker een punt. Jij maakt een vergelijking denk met de woonwagens uit de jaren 40,50, 60 van de vorige eeuw. De huizen in die jaren waren ook kleiner en minder comfortabel gebouwd. Dat de woonwagens met hun tijd mee zijn gegaan dat is niet meer dan normaal. Dat hebben stenen woningen ook gedaan. Zolang er een onderstel onderzit met wielen zijn het woonwagens en hetzelfde als de tiny houses. Dan mag je er een andere mening over hebben daar sta je vrij in, maar het is en blijven woonwagens. Elke woonwagen is te verplaatsen. Of je dat wil is een ander verhaal.

 8. Ieder gebouw is te verplaatsen, dus dat is geen maatstaaf.

  Waar ik op doelde zijn de gekoppelde units met een bovenverdieping. Die zijn net zo eenvoudig te verplaatsen als de Amsterdam ArenA, maar daar uiteindelijk niet voor bedoeld.

  Daarnaast zijn niet zozeer die woonwagens een probleem, maar het stigma wat aan woonwagenbewoners kleeft. Los of het stigma terecht is, te vaak worden die vooroordelen wel bevestigd door woonwagenbewoners. Waarbij de goeden onder de kwaden lijden, dat dan weer wel.

 9. Nee het is een maatstaf zeker dat Tiny Houses geen woonwagens zijn. Je kan er nog zo mooi verhaal van maken en met veel Bla, Bla , Bla, maar het zijn woonwagens niks anders. Dat er woonwagens met dubbele verdiepingen zijn dat klopt. Zoals gezegd wij hebben ook recht op woongenot en gaan met de tijd mee en dat het toevallig in de hoogte is dat is een bijkomstigheid. Komt ook door de overheid die ons heeft gedecentraliseerd en het rond trekken heeft verboden. Huizen van nu zijn ten opzichte van 60 a 70 jaar geleden er ook op voorruit gegaan. AA verglijken met een woonwagen, tja heel apart. Dan kan je Tiny Houses wel verglijken met een vouwwagen. Is ook klein en mobiel. Jullie denken letterlijk het wiel opnieuw uit gevonden te hebben met de TH. Hele grote groep was jullie voor.

 10. Een 'tiny house on wheels' (THOW) is inderdaad niet meer dan een woonwagen, dat ben ik zeker met je eens.

  Maar om even onderscheid te maken. Die dingen waar de gemiddelde kamper in woont zijn ook geen woonwagens, maar huizen. Het overheidsbeleid heeft wat wat manier van wonen betreft zijn vruchten afgeworpen, want de klassieke zigeuner in woonwagen bestaat niet meer. Die zigeuner zijn tot kampers verworden die in grote, semi houten huizen wonen.

  Dat de 'tiny house community' het wiel overnieuw aan het uitvinden is, daar zit wel een kern van waarheid in. Tenminste, voor hen die een THOW bouwen, want een tiny house is niet voorbehouden tot een woning op wielen (al denken sommigen daar anders over).

 11. Ten aller eerste maak jij een hele grote fout met je onderscheid en het woord ''kamper". Dat is namelijk een scheldwoord en ben je tevens mee aan het discrimeneren. Is vergelijkbaar als een negeroide persoon neger/nikker te noemen. Je belijft er aan voorbij gaan dat de woonwagens gewoon met de tijd mee zijn gegaan, maar jij zal wel vinden dat alleen regulieren ''huis'' bewoners dat recht hebben als je er zo door blijft op gaan. Verder heb je weinig kennis van zaken hoe het een en ander in elkaar zit. Doordat je duidelijk niet weet waar je het over hebt door te denken dat zigeuners, wat overguns ook een scheldwoord is en weer discriminerend is, en woonwagenbewoners hetzelfde zijn. Je beledigt hier zelfs bijde bevolkings groepen mee! . Verder zijn er heel veel zigeuners en woonwagenbewoners die een vaste standplaats hebben, daar de overheid dit verplicht, maar nog even goed rond trekken in grote caravans door heel europa en zelfs daar buiten. Daar hebben jullie geen weet van, ma wij wel. Verder zal het zo zijn dat als de overheid, gemeentes, verzekerinsgmaatschapijen deze TH wel accepteerd en dat er standplaatsen, voorzieningen en derglijken worden aangelegd, wat ze voor ons als woonwagenbewoners nauwlijks tot niet doen deze ongelijke behandeling nooit zullen accepteren.

 12. Loop niet te klagen en te miepen over discriminatie. Het beestje moet een naampje hebben en jij weet nu precies wat ik bedoel. En ja, een "negroïde persoon" wordt hier ook gewoon een neger genoemd, net zoals een man zonder haar een kale wordt genoemd, een roodharige een rooie. Dat heeft niets met discriminatie te maken, maar met herkenbaarheid.

  Ik ga er niet aan voorbij dat "woonwagens" met hun tijd meegaan, want het zijn geen woonwagens meer. Het zijn huizen geworden, dat zijn de feiten.

  Als jij zegt dat je rondtrekt met die huizen die op de woonwagenkampen staan, dan lieg je. Die dingen staan jarenlang op dezelfde plek. Bovendien weet jij ook dat die dingen niet achter een auto te koppelen zijn, maar verplaatst moeten worden op diepladers.

  Ik weet ook wel dat er nog steeds veel zigeuners zijn die rondtrekken, maar die reizen met uit de kluiten gewassen kip caravans rond. Met name rondom de grote Europese steden in het buitenland zie je dat soort mensen regelmatig onder bruggen wonen met hun caravans. En ja, die zijn te vergelijken met een THOW.

  Als laatste. Voor "woonwagenbewoners" worden ook standplaatsen, voorzieningen en dergelijke aangelegd. En zeg niet dat het niet zo is, want vrijwel ieder dorp heeft wel een "woonwagenkamp" in zijn gelederen.

 13. Bewerkt 3 jaren geleden door magnet44

  Lijkt er op dat iemand geirriteerd wordt hier. Dat heeft wel deglijk met discriminatie te maken. Met een '' neger '' en een '' kamper '' duid je een bepaalde bevolkings groep aan van een bepaalde afkomst of ras aan. Beide benamingen zijn niet aardig bedoeld en dat weet jij net zo goed als ik. Dat jij dat mischien niet zo ervaard daar kan jij ook niet in komen, want jij bent dat niet neem ik aan. Ga jij ma op straat een donker iemand met neger aanspreken of een woonwagenbewoner met kamper, geheid dat ze boos op je worden. Met ''rooie'' of '' kale '' bedoel je een individu en niet iemand van een bepaalde afkomst. Sla je de plank volledig mee mis en dat weet jij ook wel. Als het herkenbaarheid zou moeten zijn dan hoor je de term woonwagenbewoner te gebruiken en niet anders. Of je dat zal doen is een 2de, maar laat blijken van erge kortzichtigheid als je dat niet doet.

  Woonwagens zijn woonwagens en geen huizen en dat is een feit of jij het leuk vindt of niet het zijn en blijven woonwagens.

  Denk dat jij de gene bent die dingen graag wil verdraaien in je voordeel. Jij wilt alleen lezen wat je wil lezen. Heb nergens, maar dan ook nergens geschreven dat wij rondtrekken met de woonwagens van de vaste standplaatsen!!!! Hier loop jij dus te liegen en niet ik!

  Zijn niet alleen ''zigeuners'', maar zoals ik al eerder schreef ook veel woonwagenbewoners die nog rond trekken door heel europa en zelfs daar buiten. Mijn famillie doet dat zelf ook. Bepaald deel staat op campings en de weinige doortrekkers plekken in bepaalde landen die zijn aangelegd, andere wild kamperen totdat ze weg gestuurd worden en heb je ook bepaalde die onder de erbarmelijke omstandigheden leven zoals jij schetst, waar de overheid en samenleving nagenoeg helemaal niet na omkijkt.

  Als laatste heb je weer weing kennis van de echte stand van zaken rond woonwagencentra. De gemeente leggen nauwlijks tot geen voorzieningen voor ons aan en de meeste voeren zelfs een uitsterfbeleid of een stilstandbeleid. Daar zijn alle diverse gemeenten door het College van de Rechten van de mens voor veroordeeld voor discriminatie de laatste 2 jaar! Kan je op hun website checken, want het is een feit. Standplaats te kort onder woonwagenbewoners is 2 tot 3 keer hoger dan de wachtijd voor een woning. Gemiddelde wachtijd standplaats is 15 jaar en voor een woning ongeveer 4 a 6 jaar. Is ook al een gemeente voor discrimnaitie door het College van de Rechten van de mens veroordeeld dat de wachtijd voor een standplaats niet in verhouding staat tot de wachttijd voor een woning ten nadele van de standplaats. Zijn meedere zaken nog aanhangig en gaan hoogstwaarschijnlijk meer veroordelingen volgen. Dat er woonwagencentra zijn, die zijn door de decennia heen gebouwd ja, maar zoals ik hier boven al aan gaf wordt er weinig aan gedaan. Helemaal sinds de woonwagenwet er af is en het van overheidswegen niet meer wordt aangestuurd, maar gemeentes zelf beleid mochten gaan voeren. Je gebrekkige kennis kan ik je niet kwalijk nemen, maar dat je die voor waar aan neemt wel.

 14. Ik stop met discussies over discriminatie en woonwagens, want we hebben daar duidelijk een totaal verschillende mening over.

  Wel ben ik erg benieuwd naar welke voorzieningen woonwagenkampbewoners recht op zouden hebben, maar van gemeenten niet krijgen.

 15. Beste Vrijbuiter, dat je stopt met een discussie als hij jou niet uitkomt is een sterk teken van privilege. "Praten over discriminatie, maar nu even niet" is zooo fout. Ik vind deze hele draad al een borderline fascistisch verhaal - als je het zelfs maar in je hoofd haalt om naar de gemeente toe uit te gaan leggen waarom je GEEN WOONWAGENBEWONER BENT dan ben je niet veel anders dan een hele lage klikspaan. Hoe kom je erbij? En dan de argumenten "Het grootste verschil zijn de bewoners", en die lijstjes met "spiritueel waardig" en "duurzaam". Euh hallo? Ken jij alle woonwagenbewoners/reizigers persoonlijk? Ken je er zelfs maar één van dichtbij?

  Ik was hier bij het ontstaan van de TH beweging hier al bang voor - ik vroeg mij af, wat gaan ze doen met de positie van woonwagenbewoners en reizigers? Gaan ze zich solidair verklaren? Gaan ze zich inzetten voor de dezelfde behandeling? Dat antwoord hebben we nu. Kennelijk hebben deze TH bewoners (of moet ik zeggen aspirant bewoners) het historisch besef van een pinda. Ze begrijpen niet waar de TH beweging op gebouwd is - op de honderden jaren lange tradities van reizigers en op de tegenbeweging van Amerikanen die na de kredietcrisis een dak boven hun hoofd wilden waarbij invloeden van ecologie en duurzaamheid een logisch gevolg leken. Maar ecologische duurzaamheid zonder sociale duurzaamheid is een farce! Als je nooit een arrestantenbus van binnen hebt gezien omdat je op een bepaalde manier wil leven maar wel tegen de gemeente gaat vertellen waarom je GEEN WOONWAGENBEWONER BENT dan kun je doen alsof je "vrij" bent over de ruggen van anderen - en verdien je die vrijheid dus niet.

  Ik ben zelf geen woonwagenbewoner van afkomst - wel min of meer opgegroeid in stacaravans en vaak als paria behandeld - daarna in de kraakbeweging en milieubeweging gerold. Daardoor heb ik wel geleerd wat sociale strijd is en het belang van solidariteit. En jullie hebben dat niet.

 16. Als een gemeente wil dat je komt uitleggen waarom je geen woonwagenbewoner bent hoor je te zeggen: "sterf stelletje fascistoide regenten - we kraken wel een stuk land en dan sleep je ons er maar af en anders gaan we wel ergens anders naar toe" in plaats van "Oh hier heb je een lijstje waarom wij wel brave oppassende burgers zijn. "

 17. Hier een voorbeeld van TH als onderdeel van sociale strijd: Maar kennelijk is essentie van de anti-kapitalistische strijd aan jullie voorbij gegaan - dat overheden werken volgens een verdeel en heers principe. Waarmee jullie jezelf hebben laten incorpereren als "hipsters" in een niche-markt die zoekt naar regulering.

 18. @jipwildeman, wilde toch wel even reageren op jouw wat onsamenhangende verhaal.

  Als ik het beestje bij het naampje noemt en een ander vind dat discriminatie, dan is dat prima. Maar mijns inziens heeft het geen zin om daar een complete discussie van te maken, zeker niet in een draad die over totaal iets anders gaat. Buiten deze draad wil ik die discussie best aangaan, maar persoonlijk lijkt mij daar dit forum niet voor bedoeld.

  Een THOW en een woonwagen hebben in essentie geen verschillen, dat heb ik al eerder opgemerkt. Maar de huizen die op de woonwagenkampen staan geen woonwagens. Dat zijn huizen waar een onderstel onder is gebouwd om aan de regels van het bouwbesluit te ontkomen. Dat is een geheel andere insteek waarbij gebruik wordt gemaakt van de mazen in de wet. Waar overigens niets mis mee is.

  Als laatste, ik denk dat er wel een verschil zit tussen de zigeuner/kamper/woonwagenbewoner en de TH bewoner. De eerste groep wil uiteindelijk toch een leven als een nomade, dat geeft @magnet44 ook duidelijk aan. De TH bewoner is toch wel meer op zoek naar een vastere plek.

 19. @Vrijbuiter Ik stop met discussies over discriminatie en woonwagens, want we hebben daar duidelijk een totaal verschillende mening over.

  Wel ben ik erg benieuwd naar welke voorzieningen woonwagenkampbewoners recht op zouden hebben, maar van gemeenten niet krijgen.

  Waarom wil je stoppen met de discussie, erg zwak. Waarom wil je van mij als woonwagenbewoner niet aannemen dat het woord ''kamper'' in welke zinsopbouw dan ook discrimineerd is? Wij voelen en vinden dat namelijk wel. Dan kan jij wel zeggen dat het niet discriminerend is, maar gaat om ons en niet om jou! Wij zijn woonwagenbewoners en niet anders!

  Als je het voorgaande heb gelezen dan heb je duidelijk oogkleppen op. Geeft het duidelijk aan. Als je er wil in verdiepen, maar dat zal wel niet....Het staat allemaal uitgebreid op de website van het College van de Rechten van de Mens, website van PILP en binnen kort ook de op de website van de Nationale Ombudsman. Die heeft zelfs een meldpunt discriminatie woonwagenbewoners ingesteld. Officiele instanties die allen erkenen en het bevestigen. Wie ben jij dan om te zeggen dat het niet zo is!

 20. Bewerkt 3 jaren geleden door Vrijbuiter

  @magnet44 Waarom wil je stoppen met de discussie, erg zwak. Waarom wil je van mij als woonwagenbewoner niet aannemen dat het woord ''kamper'' in welke zinsopbouw dan ook discrimineerd is? Wij voelen en vinden dat namelijk wel. Dan kan jij wel zeggen dat het niet discriminerend is, maar gaat om ons en niet om jou! Wij zijn woonwagenbewoners en niet anders!

  Als je het voorgaande heb gelezen dan heb je duidelijk oogkleppen op. Geeft het duidelijk aan. Als je er wil in verdiepen, maar dat zal wel niet....Het staat allemaal uitgebreid op de website van het College van de Rechten van de Mens, website van PILP en binnen kort ook de op de website van de Nationale Ombudsman. Die heeft zelfs een meldpunt discriminatie woonwagenbewoners ingesteld. Officiele instanties die allen erkenen en het bevestigen. Wie ben jij dan om te zeggen dat het niet zo is!

  Ik zie niet in waarom wij geen verschil van mening mogen hebben. Ik noem iemand die op een woonwagenkamp woont een kamper, jij vind dat discriminatie, ik vind dat het benoemen van de feiten. Ik zie niet in waarom we daar een uitgebreide discussie over moeten hebben, we verschillen immers gewoon van mening.

  Daarnaast heb ik even op de door jouw genoemde sites gelezen. Maar behalve 1001 veroordelingen van gemeenten om het uitsterfbeleid en wat zaken tussen woonwagenbewoners en bedrijven heb ik niets gevonden. Dus als je ook nog even de schakel wil sturen waarin staat dat 'kamper' en 'zigeuner' discriminatie is, want vooralsnog heb ik daar niets van kunnen ontdekken.

  Desalniettemin, graag zou ik nog antwoord krijgen op mijn vraag. Ik zal'm voor de zekerheid even herhalen.

  @Vrijbuiter Wel ben ik erg benieuwd naar welke voorzieningen woonwagenkampbewoners recht op zouden hebben, maar van gemeenten niet krijgen.

  Kan je hier ook nog antwoord op geven?

 21. 2 jaren geleden
  Bewerkt 2 jaren geleden door magnet44

  Verschil van mening is ook niet erg en moet ook kunnen, maar discriminerende termen gebruiken niet. De discriminerende term ''woonwagenkamp'' is door de overheid bedacht en netzoals het woord '' kamper ''. Die termen gebruiken ze ook zo goed als niet meer en anders wijzen wij ze daar wel op dat niet te doen. Wie denk jij dan wel dat je bent om dat wel te doen dan. Wij noemen onzelf woonwagenbewoners en het is een woonwagencentrum en wensen dan ook zo aangesproken te worden en niet met de andere discriminerende termen. Is niet benoemen van de feiten wat jij doet zijn woorden verdraaien en het mee helpen in stand houden van deze discriminerende termen. Jij noemt een donker iemand ook geen ''neger'' en je begrijpt precies wel waarom en dat is met dit netzo. Noem een willekeurig donker iemand '' neger '' op straat en je hebt ruzie en dat is net zo met de term '' kamper''. Dat lef heb jij niet. Ik vindt wel dat de discussie hier op ze plaats is. Ter meer omdat jullie die discrimerende termen gebruiken en het over mij als woonwagenbewoner gaat!

  Met voorgaande in de post van 20 februari bedoelde ik me post van 19 februari en niet het stuk in de post van 20 februari er boven.

  Goed dat je de moeit heb genomen de sites te bezoeken. Heb je dus gelezen dat wij als woonwagenbewoners niet ons leven kunnen leiden zoals wij dat willen. Doordat gemeenten een uitsterfbeleid of stilstand beleid voeren ten aanzien van ons en dat dit discrimantie is. Nu willen jullie als THoW feitelijk in een woonwagen gaan leven en krijgen alle hulp bij de voorzieningen, plekken en standplaatsen. Dat is in strijd met Artikel 1. Het ondertekenden van verdragen door de nederlandse staat in zowel europa en alsmede bij de Verenigde Naties heeft Nederland zichzelf verplicht de woonwagencultuur van ons echte woonwagenbewoners, Sinti en Roma in stand te houden, maar laat dit aan alle kanten na. Kortom ze zijn verplicht woonwagencentra aan te leggen en onze cultuur zo in stand te houden. Duidelijk antwoord! en als je dat niet begrijp, dan steek je je kop in het zand, want dan wil je het ook niet begrijpen. De ene groep die al decennia en soms wel 100en jaren zo leeft uitsluiten en voor een stel hipsters in een niche-markt alles mogelijk maken. Is in strijd met Artikel 1 van onze grondwet

 22. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!