Elektra

 1. 3 jaren geleden

  Lijkt mij ook;
  Voor ons ontwerp ga ik uit van:
  Bronkant:

  • panelen evt. aangevuld met windmolentje;
  • backupoptie voor barre tijden om óf aan te sluiten op het net met een verlengkabel (afhankelijk van lokatie) óf generatortje.

  Gebruikerskant.
  Grootste gebruikers zijn in ons geval de boiler, de wasmachine (al wil ik een hyperzuinige en voornamelijk gaan wassen op 30 graden, weet niet wat dit voor het verbruik precies betekent) en de elektrische vloerverwarming. Deze laatste kan efficiënt ingezet worden maar kost toch wat.
  Geen afwasmachine dus. Verder klein huishoudelijk en zaken als laptop, telefoon etc.

  Ik ben voor ons gezin uitgegaan van jaarverbruik van 1750 kWh. Op basis daarvan het zonnepanelensysteem uit laten rekenen.
  Voor de accu's betekent dit dat je per dag gemiddeld verbruik hebt van iets minder dan 5kWh per dag; Voor 3 dagen zonder nieuwe elektra die opgewekt wordt moet ik dus capaciteit hebben van 15kWh.
  Piekvermogen wat het systeem moet leveren zit ergens tussen de 3000 en 3500 W, afhankelijk van de boiler voornamelijk.

 2. Als je uit gaat van off the grid, dan maakt het veel meer uit of je een goede omvormer hebt en goed geplaatste zonnepanelen dan die procent die je wint om een 12v/24v circuit te maken. Misschien dat ik het in mijn eigen tiny house alleen een 12/24v circuit voor het licht maak, maar voor de rest is het te veel moeite voor veel te weinig winst.

  Als je nou een purpose-built off the grid tiny house maakt, heeft het veel meer nut om in goed apparatuur te investeren, en wat meer gewichtsbudget over te houden voor meer accu's. Wat betreft koelkasten, Steca (jawel, die van de laadregelaars) heeft de meest efficiente koelkast/vriezer ontwikkelt, speciaal voor 12/24v: http://www.steca.com/index.php?Steca-PF-166-240-en
  Of je investeert in een mega pv installatie. Gewichtstechnisch is dat niet zo leuk. Uiteindelijk is het gewoon een keuze. Je kunt overigens al heel veel bereiken door met tijdsmanagement aan de gang te gaan. Je hoeft niet net een vriezer vol te stoppen met in te vriezen spullen als je net die dag de was wilt doen. Je acculading bepaalt wanneer je wat kan doen. Ja, dat is even een stapje terug in 'comfort'. Maar als je echt off the grid wilt, dan kan dat met alle gemakken van thuis, alleen wat meer nadenken over de accu's.