ecologische houtsoorten

 1. 3 jaren geleden

  Het ontwerp van mijn tinyhouse krijgt al vorm. Tijd om ook eens na te denken over materiaal gebruik. Wat voor houtsoorten ga ik gebruiken bijvoorbeeld. Ik wil het ecologisch zo vriendelijk mogelijk doen, dus geen exotische of noord/zuid Amerikaanse houtsoorten die van ver moeten komen.
  Het geheel moet ook zo licht mogelijk blijven maar wel duurzaam.

  Ik kom nu op het volgende:

  • balken en regelwerk: vuren (460 kg/m3)
  • platen (vloeren en binnenwanden): populieren (450 kg/m3)
  • gevel bekleding: douglas/dennen (550 kg/m3)

  Alle houtsoorten zijn Europees. Douglas hout heeft echter wel duurzaamheidsklasse 3 en dat vind ik aan de lage kant.
  Benieuwd naar jullie ideeën over de best toepasbare houtsoorten. De impact op prijs, gewicht en duurzaamheid is immers groot.

 2. Ik ben erg voor populieren multiplex, het is mooi en lichtgewicht en voor binnenwanden zeker geschikt. Voor de vloer is het te zacht, daarvoor zou ik vuren of grenen multiplex kiezen als ik jou was, of gewoon massief houten vloerdelen (vuren/grenen). Mijn vloer is van grenen vloerdelen, dit is zowel de constructievloer als de afwerking.
  Voor de gevel bekleding is douglas een prima keuze, duurzaamheidsklasse 3 is goed genoeg voor gevelbekleding. Lariks is net zo goed, maar iets minder makkelijk te krijgen. En je kan het altijd nog verduurzamen met een olieproduct o.i.d.

 3. Voor de gevelbekleding kun je ook kiezen voor thermisch gemodificeerd hout. Dat is lichter van gewicht en duurzamer dan 'gewoon' hout. Wij hebben thermowood, dat is thermisch gemodificeerd (Fins dacht ik) vurenhout. Verder hebben we ook vurenbalken en populier plaatwerk. Op de vloer ligt er kurk op het populieren multiplex.

 4. Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Wat een grappige titel, want hout is altijd ecologisch. Ook als het van ver moet komen heeft een boom tijdens zijn levensduur de uitstoot van het vervoer gecompenseerd. Dat het dichter bij huis gehaald kan worden is natuurlijk wel fijner.
  Wij hebben ook populieren multiplex en vuren constructie hout. De kozijnen zijn van grenen. Voor de gevel laat ik onbehandelde grenen rabatdelen komen. Ik heb begrepen dat douglas hout heel erg vervormd en scheurt.

  Ik twijfel nog heel erg over de behandeling van het hout ter verduurzaming. In principe is alles ecologisch onverantwoord op (plantaardige) oliën na. Thermisch modificeren kost veel energie en warmte wat de CO2 vergroot. Tenzij de fabriek enkel gebruik maakt van zonneboilers ;) Het op druk inpersen van enige substanties kost ook weer energie en veel van die impregneermiddelen zijn giftig; zoals wolmanzout. Het branden van het hout zodat er een laagje op komt is ook weer onderhevig aan CO2 uitstoot vanwege de verbranding van gas. Toch neig ik naar deze laatste optie, die in combinatie met olie een leven lang bescherming biedt. Shou Sugi Ban

 5. Dank voor jullie reacties, dat Thermwood spreekt me wel heel erg aan. Ik kende het niet, maar lijkt me de ideale oplossing. Zag ook een fabrikant die een populieren variant aanbied, dan heb je dus populieren in duurzaamheidsklasse 2 (dat is bijna gelijk aan hardhout!). En populieren is lekker licht van gewicht.

  Jan Willem; je hebt gelijk wat titel betreft, maar ik vind hout echt niet altijd ecologisch. Zeker niet als het van zo ver moet komen en er ontbossing plaatsvind zonder nieuwe aanplant. Duurzaam was misschien een beter woord.

  De CO2 die vrijkomt bij een proces als dat van Thermwood is natuurlijk jammer, maar de levensduur verdubbeld hierdoor wel bijna. Als je over 10 jaar het gevelhout moet vervangen, kost dat immers ook weer heel wat bomen. Thermwood heeft dus ook geen veredeling nodig indien je de vergrijzing kan verdragen.

 6. Gevelbekleding van douglas en larix is prima te doen, larix gaat tientallen jaren onbehandeld mee. Als het scheurt is het niet droog genoeg geweest. Gewoon een jaar van te voren kopen en droog opslaan en je hebt geen probleem meer. Wel altijd kijken of het goed gezaagd is (nerven)

 7. Ik heb Modiwood op de gevel (thermisch verduurzaamd hout), Platowood kozijnen (zelfde verhaal) en binnen ecoboards en berken multiplex. Voor de specs, zie mijn website

 8. Overigens moet je wel massief hout gebruiken. Verlijmde houten als multiplex en spaanplaat zijn niet duurzaam en stoten bovendien nog giftige stoffen af.

 9. Als je kijkt naar de NIBE milieu classificatie dan scoren eiken en robinia delen het beste, gevolgd door thermisch gemodificeerd vuren, dan pas Europees grenen met wax en dan de larix delen onbehandeld. Dit is wel op langere levensduur doorgerekend dan waarop menig THOW zal uitgewerkt worden.

 10. Dan denk ik dat voor de meeste tiny houses geldt dat thermisch gemodificeerd vuren de beste optie is omdat gewicht van het materiaal vaak ook een belangrijke factor is. Eiken, en zeker robinia, zijn behoorlijk zware houtsoorten.

 11. @Ep (Eps Huisje) De kans is groot dat gemodificeerd vaker gekozen wordt. Lijst is alleen volgorde in de milieu-classificatie. Uiteraard spelen ook andere factoren mee zoals prijs, gewicht, uitstraling, toepasbaarheid, enz. Ik voeg het alleen maar toe zodat men op basis van de juiste gegevens en het eigen programma van eise, een goede keuze kan maken. (en er bestaan ook TH zonder gewicht problemen)
  Trouwens, vandaag 10 liter Xylho ontvangen: houtconservering met een schimmel en olie (is nu alleen zwart omdat de schimmel zwart is) Ziet er mooi uit, ga het uitproberen op een uitbouwtje voor technische installaties.

 12. Excuus, de biofinish op basis van een schimmel is XYHLO (lastige naam als je dislekties bent)

 

of Meld je aan om te reageren!