ecologische houtsoorten

 1. 3 jaren geleden

  Het ontwerp van mijn tinyhouse krijgt al vorm. Tijd om ook eens na te denken over materiaal gebruik. Wat voor houtsoorten ga ik gebruiken bijvoorbeeld. Ik wil het ecologisch zo vriendelijk mogelijk doen, dus geen exotische of noord/zuid Amerikaanse houtsoorten die van ver moeten komen.
  Het geheel moet ook zo licht mogelijk blijven maar wel duurzaam.

  Ik kom nu op het volgende:

  • balken en regelwerk: vuren (460 kg/m3)
  • platen (vloeren en binnenwanden): populieren (450 kg/m3)
  • gevel bekleding: douglas/dennen (550 kg/m3)

  Alle houtsoorten zijn Europees. Douglas hout heeft echter wel duurzaamheidsklasse 3 en dat vind ik aan de lage kant.
  Benieuwd naar jullie ideeën over de best toepasbare houtsoorten. De impact op prijs, gewicht en duurzaamheid is immers groot.

 2. Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Wat een grappige titel, want hout is altijd ecologisch. Ook als het van ver moet komen heeft een boom tijdens zijn levensduur de uitstoot van het vervoer gecompenseerd. Dat het dichter bij huis gehaald kan worden is natuurlijk wel fijner.
  Wij hebben ook populieren multiplex en vuren constructie hout. De kozijnen zijn van grenen. Voor de gevel laat ik onbehandelde grenen rabatdelen komen. Ik heb begrepen dat douglas hout heel erg vervormd en scheurt.

  Ik twijfel nog heel erg over de behandeling van het hout ter verduurzaming. In principe is alles ecologisch onverantwoord op (plantaardige) oliën na. Thermisch modificeren kost veel energie en warmte wat de CO2 vergroot. Tenzij de fabriek enkel gebruik maakt van zonneboilers ;) Het op druk inpersen van enige substanties kost ook weer energie en veel van die impregneermiddelen zijn giftig; zoals wolmanzout. Het branden van het hout zodat er een laagje op komt is ook weer onderhevig aan CO2 uitstoot vanwege de verbranding van gas. Toch neig ik naar deze laatste optie, die in combinatie met olie een leven lang bescherming biedt. Shou Sugi Ban

 3. Dank voor jullie reacties, dat Thermwood spreekt me wel heel erg aan. Ik kende het niet, maar lijkt me de ideale oplossing. Zag ook een fabrikant die een populieren variant aanbied, dan heb je dus populieren in duurzaamheidsklasse 2 (dat is bijna gelijk aan hardhout!). En populieren is lekker licht van gewicht.

  Jan Willem; je hebt gelijk wat titel betreft, maar ik vind hout echt niet altijd ecologisch. Zeker niet als het van zo ver moet komen en er ontbossing plaatsvind zonder nieuwe aanplant. Duurzaam was misschien een beter woord.

  De CO2 die vrijkomt bij een proces als dat van Thermwood is natuurlijk jammer, maar de levensduur verdubbeld hierdoor wel bijna. Als je over 10 jaar het gevelhout moet vervangen, kost dat immers ook weer heel wat bomen. Thermwood heeft dus ook geen veredeling nodig indien je de vergrijzing kan verdragen.