Off grid of niet?

 1. 3 jaren geleden

  Ondanks dat het idee van off-grid me aanspreekt wil ik zelf wel aangesloten worden met mijn huisje. Het grid in Nederland is van hoge kwaliteit, goed water en (als je daarvoor kiest) groene stroom. De kosten van een comfortabel off-grid systeem zijn behoorlijk hoog en het is een complexe installatie. Ik zou graag de overwegingen van jullie lezen om juist wel of niet aan te sluiten!

 2. Zo duur is het niet om off grid te leven.

  Het hangt af van wat je wilt, maar voor maximaal € 3000 - € 4000 heb je een aardig (2000Wp) systeem waarmee je met wat "tijdskeuzes" alles kunt doen wat je nu thuis ook doet.

  Schoon water zou ik regelmatig vers halen (bv. bij een benzinestation) en het afvalwater via een mini-septictank ergens in de grond lozen.

 3. In mijn beleving past het heel goed bij de visie van een tiny house: Blij zijn met minder. Dus ook minder stroom. En als je dan af en toe zonder zit dan is het maar zo. Het is dan de kunst om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van stroom, wat volgens mij heel goed haalbaar is.
  Wat betreft water begin ik toch wel een beetje te twijfelen. Het zuiveren van water is wel leuk, maar voor drinkwater is dit zelfs verboden. Toevallig hoorde ik vandaag hoeveel er mis kan gaan als het zuiveren niet goed gaat. Dan is een wateraansluiting lang zo gek nog niet.
  Wat betreft afvalwater is het heel simpel, ecologische zepen gebruiken en de urine aanlengen. Dat is zelfs goed voor de planten. En voor deel 2 kun je eenvoudig composteren en dan na een half jaar tot een jaar ook gebruiken voor de planten.
  Dan kom je aan bij de laatste fase en dat is zelfvoorzienendheid. Verzorgen van je eigen groente e.d. Ik zie daar wel een mooie uitdaging in. Alles om zoveel mogelijk voor jezelf te kunnen zorgen. Altijd handig als er een zombie uitbraak komt ;)

 4. In gesprek met de gemeente (in ons geval Zeist) merk je ook dat het (waarschijnlijk) veel makkelijker wordt om een lokatie te vinden als je off-grid bent, er zijn dan gewoon veel meer opties.
  Bovendien valt het gebruik waarschijnlijk zeer mee en dus ook de benodigde capaciteit (ik ben nog aan het puzzelen, zal binnenkort mijn eigen schatting eens posten om te kijken wat men er van vindt).

 5. [deleted]

  28 jul 2016

  Probleem wat wij (denken te) zien is voornamelijk in de herfst/winter, dat zonnepanelen dan niet genoeg stroom kunnen leveren. Zeker als je zelf een oven/wasmachine of iets wilt gebruiken.

  In ons geval denken we gewoon aansluiting op alles te willen hebben, stroom/gas/water/riool. Gas simpelweg omdat ik denk dat het lastig wordt met alleen electra te koken/verwarmen en heet water uit de kraan.

 6. Zonnepanelen kunnen ook in de winter zat stroom leveren, gewoon met lauw water wassen met een modern wasmiddel en een oven op gas gebruiken.

 7. off grid lijkt mij heel tof, al moet ik er dan wel bij zeggen dat een internet verbinding inmiddels wel iets is waar ik niet meer zo goed zonder kan ('s avonds in bed een filmpje kijken op netflix is echt iets waar ik heel erg van kan genieten en wat ik dus ook in mijn toekomstige TH graag wil blijven doen) maar zo'n mini wasmachine met zo'n voetpedaal lijkt mij voor de was een prima optie op zich.
  dus een zonnepaneel en misschien iets van een windmolentje op het dak zou best een goede optie zijn lijkt mij.
  Compost toilet heb ik zelf ook geen problemen mee en dan zou ik hier in NL wellicht wel opteren voor aansluiting op het waternet, maar dan alleen voor drinkwater, de rest kan prima met regenwater lijkt mij.
  Moestuin, kipjes e.d. lijkt mij een bijna vanzelfsprekendheid als je in een TH wilt wonen...dat is juist (in elk geval voor mij) een van de redenen om het zo aantrekkelijk te vinden.

 8. Volgens mij mag je wel je eigen regenwater zuiveren tot drinkwater, maar niet dat aan anderen geven Jan-Willem. Ik ben er niet in gedoken hoor, maar van de mensen van Tiny TIM ving ik zoiets op.

 9. Ik ben off-grid, en water is even een puzzeltje maar als je dat eenmaal uitgezocht hebt dan werkt het volgens mij prima. Het geeft mij flexibiliteit wat betreft woonplekken en ik vind het gewoon awesome dat ik wat elektriciteit en water betreft zelfvoorzienend ben, zonder enorm veel luxe op te moeten geven! Ja je moet wel concessies doen, maar persoonlijk heb ik daar niet zo'n moeite mee. Ok, ik geef toe, de winter moet nog komen ;)

 10. Die regel over drinkwater, dat je het alleen voor jezelf mag gebruiken heb ik ook wel vaker gehoord inderdaad. Op internet valt er wel het een en ander te vinden over de "drinkwaterwet" (http://wetten.overheid.nl/BWBR0026338/2015-07-01 ) en de "waterleidingwet" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterleidingwet ) die er, hoewel ik ze niet uitgebreid gelezen heb, op duiden dat er een hoop wetgeving en controle is op de kwaliteit van drinkwater.

  Ik ben wel benieuwd of je als klein groepje (lees Tiny Village) mogelijkheden hebt om af te wijken van deze wetgeving. Het lijkt me namelijk heel omslachtig om in groepsverband individueel je drinkwater te moeten produceren.

 11. Leuk om zoveel reacties te lezen! Mij lijkt het het mooiste om met een aantal mensen bij elkaar te komen staan - Tiny Village - en om aan te haken op het vorige commentaar. Het is lastig, en in mijn optiek ook inefficiënt om drinkwater (wat in NL in topkwaliteit via het grid komt) allemaal los van elkaar te zuiveren. Ook lijkt het me prettig om wel het moderne comfort te hebben, er is genoeg groene energie op te wekken, als je het maar slim doet. Voor mij is snel internet toch wel een zaak die ik niet wil missen.

  Mijn idee is om een soort "hub" te hebben waar alle omliggende huisjes via een "plug and play" systeem op aan kunnen haken. Je betaalt dan voor de voorziening die je gebruikt en kunt bepaalde faciliteiten met elkaar delen.

 12. Dat vind ik inderdaad ook een heel interessant idee Remko, en werkt waarschijnlijk veel efficienter. Maar hoe zit het dan met die regelgeving inderdaad.. iets voor de werkgroep om mee te nemen of als vervolgproject?

 13. Water kan je gewoon opvangen van regenwater, even koken en het is drinkbaar.

  Wat betreft elektriciteit. Met een wasmachine is het wat lastig, maar voor een oven kan je een hetelucht oven toepassen in de schoorsteen van je houtkachel.

 

of Meld je aan om te reageren!