Vloer isolatie

 1. 3 jaren geleden

  -image-

  Joehoe, de trailer is binnen! Wat een gevaarte zeg... 8.40 is niet niks.

  Het totale gewicht onder de 3500 kg houden zal een hele uitdaging worden.

  Te beginnen bij de vloer. Mijn eerste plan was om deze als volgt op te bouwen:

  • 4 mm populieren betonplex op het trailer frame
  • 69x44 mm vuren balken frame
  • vlas isolatie er tussen
  • 18 mm vloer

  Om gewicht en hoogte te besparen overweeg ik nu het volgende:

  • trailer frame isoleren met 70 mm PIR platen (alu dampdicht beide zijden), dus tussen de stalen liggers
  • 22 mm vuren latten lijmen op het metalen frame van de trailer
  • 18 mm vloer

  Nadeel lijkt me de koudebrug en geleiding van kou door het stalen frame. Ook het voorkomen van optrekkend vocht is lastiger te voorkomen. Hier tegen misschien een sterke alu tape gebruiken?
  De hogere isolatie waarde van PIR alu isolatie compenseerd wellicht voor de koude bruggen en geleiding?

  Heeft iemand ervaring met deze methode? Volgens Vlemmix wordt dit door een bouwer in Finland ook op deze manier gedaan en gaat het prima. De constructie van de trailer is immers al zelfdragend en een houten balkenlaag in de vloer is dus in principe overbodig.

 2. Ik heb dezelfde trailer en ik wilde ook de diepte in isoleren, maar kijk maar eens goed, dat is een bijna onmogelijke taak bij deze trailer. Ja, het is mogelijk, maar het is bizar veel werk voor nog geen 10 cm winst.

  Optrekkend vocht? Optrekkend vanaf waar? Wil je het in een rivier zetten? Zolang er 'ventilatie' is onder de vloer is optrekkend vocht een mythe.

  Koudebrug heb ik opgelost met alles te bedekken met epdm tape. Relatief weinig kosten.

  Ik snap even niet hoe je die 22mm latten wilt lijmen, 18mm osb vloer heb ik ook, maar wil wel 100 mm pir en dan nog eens 18 mm osb doen.

  Wat gewicht onder controle houden, het is op dit forum al eens voorbij gekomen, geen plaatmateriaal aan de buitenkant scheelt het meeste gewicht. Het frame kost relatief weinig gewicht, isolatie is ook weinig, afgezien van inhoud is het plaatmateriaal wat normaal wordt gebruikt.

  Even afgezien van dit alles. Hoe tevreden ben je over de trailer? Ik vind hem persoonlijk extreem tiny house onvriendelijk. De maten zijn net niet goed, de wielkasten zitten raar en de wielen zijn opgehangen die in de weg zitten. Voor die prijs vind ik het een drama. Ook nog eens dat het geheel totaal niet maatvast is mbt de tekening.

 3. Als je de vloer maak van massief hout is het hele probleem voor je bodem ineens opgelost.

 4. Denk eraan dat als je tussen de frame isoleert dat het geheel geen lading meer is maar onderdeel van de trailer en je het opnieuw moet laten keuren door het RDW. Wij vonden het te veel moeite voor die 10-15 cm winst.

 5. Als je het uit zou rekenen wat de Rc van de vloer is met al de staal onderbrekingen dan blijft er niet veel over. Volgens mij kun je beter op het frame isoleren: plaat / isolatie / plaat met eventueel wat ribben in de vloer als de isolatie te weining druksterkte heeft en om wat door te koppelen naar het frame.

 6. En nog wat: vlas is een natuurlijke isolatie, die kun je het beste damp-open verwerken. Dus als je toch kiest damp-dichte platen kun je beter een schuimisolatie nemen.

 7. 2 jaren geleden
  Bewerkt 2 jaren geleden door Judith G

  Hallo, ik heb twee vragen:

  • ik ben van plan om als vloer te gebruiken: betonplaat (onderkant), isolatiepanelen, populier multiplex. Iemand tips om te voorkomen dat het condenseert? Zo'n waterdichte/dampopen folie tussen de isolatieplaten en de multiplex? Zou dat voldoende zijn?
  • Her en der zie ik passeren dat ze eerst rubberen tegendragers op het frame plaatsen... wat is het doel hiervan? Moet je de vloer niet zo strak mogelijk zonder vering/demping op het chassis bevestigen aangezien de vering via de wieldemping vd trailer gaat?
 8. Bewerkt 2 jaren geleden door Jan-Willem

  Aan te raden zijn tegeldragers tussen betonplex en staalframe. Anders krijg je vochtproblemen bij direct contact tussen staal en hout. Uiteindelijk gaat dat rotten. Betonplex is al dampdicht, dus na de isolatie een dampdichte folie plaatsen en dan pas de vloerplaat voorkomt dat damp vanuit het huisje in de isolatie terecht kan komen.
  Het is aan te raden om je vloer iets dikker te dimensioneren als je met "gewone" isolatie aan de slag gaat. Met hoogwaardig foam zoals kingspan kun je dunner blijven. De vloer zorgt voor de meeste kou in het huisje.

  Voor de isolatiewaarden verwijs ik graag naar dit topic: Isolatie

 9. Wij hebben onze vloer al helemaal af. Een beschrijving hoe we dat gedaan hebben vind je hier: Vloer Tiny House

 

of Meld je aan om te reageren!