Koelbox koel houden

 1. 3 jaren geleden

  Dit is waarschijnlijk een heel simpele vraag, maar ik heb geen kampeer-ervaring en ik kon het antwoord ook niet vinden op Google.

  Stel het is winter en je hebt een koelbox buiten je huisje staan. Is het dan mogelijk dat hij koel blijft als je er 2x per week nieuwe ijsblokjes (van de supermarkt) ingooit? Zodat je er dus maximaal 3/4 dagen lang een aantal pakjes vlees in kan bewaren?

  Ik denk namelijk dat ik niet helemaal zonder koeling kan, maar ik denk dat ik (in de winter) het gebruik van gekoelde producten wel tot zo'n kleine hoeveelheid kan beperken dat ik maar hoogstens 2x per dag iets uit de koeling nodig heb. (bijvoorbeeld alleen om voor het koken wat vlees te pakken en daarna wat restjes eten te bewaren voor de volgende dag). Om daarvoor dan een koelkast in mijn verwarmde huisje te zetten, lijkt me dan wel weer erg zonde van alle energie die dat kost, vooral omdat er in de winter al niet veel zonne-energie is en je al veel nodig hebt voor verwarming. In zonnige zomermaanden lijkt het mij daarentegen wel handiger om de koelbox voor meer dingen te gebruiken en ook binnen zetten en aan te sluiten op elektriciteit.

  Ik begrijp dat steeds ijsblokjes kopen totaal geen voordelige optie is, maar ik vraag me vooral af of het mogelijk is? De ijsblokjes zouden bijvoorbeeld ook vervangen kunnen worden door een (gezamelijke) vriezer elders met koelelementen om maar wat te noemen...

 2. Als je een passieve koelbox wilt hebben, dan zou ik op een plek buiten waar altijd schaduw is zelf met piepschuim en hout (om ongedierte weg te houden) zelf een box maken. Een koelbox heeft te weinig isolatie om het te gebruiken zoals jij wilt. Zeker met de 'winters' die we hier hebben.

 3. Bedankt voor de tip! Ik kwam daardoor deze Instructable tegen. De zelfgemaakte koelbox werd in de zon in een warme auto geplaatst en volgens de schrijver bleef de temperatuur wel 4 dagen goed. Dat kan ik me bijna niet voorstellen, maar wie weet. :)
  "After running the box in the car for a few weeks, I can say the calculations are pretty accurate. The ice blocks come out of the fridge at 14dF. With 4kg of ice, it can easily maintain acceptable temperatures for four days even when it's opened four-six times per day."

  Dat lijkt me dan inderdaad een veel betere optie dan een gewone koelbox, want ik las ook dat veel mensen die op reis zijn hun eten maar 1 dag in een (gewone) koelbox bewaren.

 4. Wat ik mij nog wel afvraag: Kan het geen kwaad om vlees (bijvoorbeeld gehakt) eerst te bevriezen en daarna weer héél langzaam te ontdooien?

 5. Zo lang je het daarna niet opnieuw gaat invriezen is er volgens mij niets aan de hand. De meeste mensen ontdooien vlees in de koelkast. Bedenk dat bacteriën weliswaar langzamer ook bij lage temperaturen groeien. Ofwel goed braden en niet half rauw eten...

  Dit is weer een gevalletje gezond verstand gebruiken. Dus een paar dagen langzaam ontdooien en goed braden zou ik wel aandurven. Maar een week ontdooien met dus meerdere dagen boven nul zou ik niet doen.

 6. Oké. Gezond verstand heb ik wel als het goed is. ;) Ik heb alleen zelf al jaren geen vriezer, dus het had zomaar kunnen zijn dat dit nou net iets was wat absoluut niet kan (voedsel wordt wel 'natter' in de vriezer en veel bacteriën houden van vocht toch, dus ik denk dat het risico wel iets groter is?) en dan gaat mijn hele plan niet door.

 7. Nog een paar suggestie:

  • in de winter is in NL de bodemtemperatuur (0,5-1.0 meter diep) tussen de 5 en de 10 graden. Dus voor een box met ijs geeft dit een mooie omgeving om lang koel te blijven
  • Je kan ook aan het begin of halverwege de bewaar periode het vlees bereiden en dan weer afkoelen (iets omslachtiger dan geen vlees eten)
  • als je nog wel een water-aansluiting hebt kun je deze ook gebruiken voor een "koele-kast" waarin je de koelbox zet (een koele-kast is geisoleerd en door de wand loopt de waterleiding)
 8. Wat ik alleen niet begrijp, als het lekker winter is, dan blijft je voedsel toch gewoon koel buiten? Het duurt even, maar jouw bak thee bevriest vanzelf als je'm maar lang genoeg buiten laat staan.

  Daarnaast zou je kunnen zien dat je een ruimte heb onder je woning. In een kelderkast kan je voedsel immers ook lang goedhouden.

 9. Een absorbtiekoelkast (caravan) op gas kopen en je hebt het hele jaar een goedwerkende koelkast met minimaal gasverbruik.

 

of Meld je aan om te reageren!