Ik moet even kijken, maar het houtskelet was relatief weinig. Ik moet het even nakijken, maar in totaal was dat ruim onder de 700kg, terwijl dubbele OSB beplating (binnen/buit), wat in de VS standaard lijkt te zijn, verknalt net iets meer dan 1.000kg. Na een suggestie hier op het forum ga ik alleen binnen 4 mm triplex/multiplex doen en buiten direct rabat. De 50x100 heb ik overigens meer gekozen voor het gemak van isoleren plus wat makkelijker te nagelen met een nagelpistool. Dat het steviger is, is meteen een pluspunt.

Ik doe het in principe op 60 h.o.h., maar in de praktijk komt daar bijna geen ene fluit van neer. Dan lukt je echt alleen als je een supersimpele constructie ontwerpt, met de juiste maten kozijnen. Mijn kozijnen zijn 80x80, steunpilaren aan het eind van de lofts, de uitstekende lofts, het is stevig. Het is veel belangrijker om een fatsoenlijk verbinding te hebben met de trailer.

Ik zal over een weekje of twee wat foto's van mijn tiny house neerknallen. Ik moet nog de laatste bestelling doen.

Wat PIR betreft, ik ben overtuigd dat het uiteindelijk veel meer oplevert. Het probleem wat ik heb is mijn frame is relatief complex, ik zou eindeloos bezig zijn met pir op maat zagen. ISOvlas is duur, zeker ivm de isolatiewaarde. Het verhaal dat het de warmte beter zou opslaan komt op mij over als ridicuul. Het is geen PCM en verder kun je alleen in massa warmte opslaan. In de een wat beter dan de andere. Dat het misschien 'beter' is dan steenwol of glaswol, kan prima, maar ga er maar vanuit dat het product per vergelijkbare dimensies gewoon zwaarder zal zijn.

Anyway, het liefste zou ik ergens een kit vinden om pir/pur te spuiten, maar met van die kleinere spuitkits ben ik een eeuwigheid bezig. Isovlas klinkt alleen op papier goed, tenzij ik iemand kan vinden die het kan spuiten wordt het toch helaas isovlas in de verticale wanden, en pir in vloer en dak.

Wat milieuvriendelijkheid betreft, het hangt ervan af wat je mee wilt nemen in je vergelijking. Is het puur de productie? Afval? Levensduur? Verbruik van energie tijdens de levensduur? Comfort? Vergeet ook niet comfort. Wat je nu gewend bent in een stenen huis is heel wat anders dan dunne wandjes en wat isolatie. Totaal niet te vergelijken. In de bouw moet men volgens mij nu al minimaal R8 platen op de daken leggen. En ja dat is praktisch altijd PIR. En dan komen mensen aan met R2 en een beetje in alle vloeren en wanden? Ik kan je vertellen, dat is gewoon koud, punt. En dan leuk hout gaan stoken. Tuurlijk, superduurzaam als je je eigen bos hebt en je stookt minder dan dat erbij groeit. En niemand wil zo'n vergelijking zien, laat staan maken. Maar dat is wel een reeele vergelijking.

Wat betreft privacy, visueel is het allemaal prima te doen, geluid is gewoon anders. Je zult alles gaan horen.