Pop-up woning

 1. 2 jaren geleden

  Hallo Allemaal,

  Ik hoop dat ik het hier goed plaats en plaatsen mag.

  Wellicht zijn jullie bekend met pop-up woningen ze worden ook wel veel gemaakt van zee containers voor studenten. Een in mijn ogen financieel zeer aantrekkelijke woonvorm. Maar is het langdurig (30 jaar of meer) te bewonen?

  Voor de duidelijkheid zoiets dus:
  http://sfeervanemoties.com/huis-met-een-oppervlakte-van-150-m%C2%B2-voor-minder-dan-38-000-e-en-gebouwd-in-slechts-4-dagen/

  Nu spreekt mij alternatieve woonvormen erg aan en dan voornamelijk het financiële gedeelte. Een echte tiny house is voor mij wat te "tiny" dus dat zal voor mij niet echt een optie zijn, een 60m2 is voor mij toch wel minimaal nodig.

  Stel ik heb een bouwkavel weten te bemachtigen, kun je zomaar zoiets als hierboven plaatsen? Ik kan me bijna niet voorstellen dat zoiets aan het bouwbesluit voldoet.

  Ik ben benieuwd naar de meningen van de mensen hier, dan wel gekeken naar de woonvorm en het financiële gedeelte opzich en niet naar het ecologische gedeelte van de woning bovenstaande woning is gewoon als voorbeeld.

  Groetjes
  Stefan

 2. Ik heb een tijdje met duurzame projecten in de gebouwde omgeving gewerkt. Dat wat ik ervan mee heb gekregen was dat het al een probleem was in NL om géén gasaansluiting te hebben bij een nieuwbouwhuis. Zover ik weet zijn de echt ultieme passiefhuizen gebouwd onder speciale vergunningen of uitzonderingen waar ik zelf geen weet van heb. Het bouwbesluit staat in ieder geval in de weg. Een tiny house is technisch gezien (en ook voor de wet) een caravan. Daarvoor heb je in NL weer andere regels die aangeven dat je niet in een caravan mag wonen, ook niet op eigen land. Voor recreatief gebruik is het weer prima, maar voor mij is het onduidelijk hoe lang recreatief is. En dan nog maar de vraag of het te controleren is.

  Tenzij je de medewerking kan krijgen van een gemeente, zul je als individu weinig teweeg brengen. Hoe groter de groep hoe beter. In ieder geval succes. Het is inderdaad niet echt tiny, maar elke beweging om de starre regelgeving voor woningen in NL te versoepelen heb ik niks anders dan applaus voor.

 3. @Stefan Ik heb een tijdje met duurzame projecten in de gebouwde omgeving gewerkt. Dat wat ik ervan mee heb gekregen was dat het al een probleem was in NL om géén gasaansluiting te hebben bij een nieuwbouwhuis. Zover ik weet zijn de echt ultieme passiefhuizen gebouwd onder speciale vergunningen of uitzonderingen waar ik zelf geen weet van heb. Het bouwbesluit staat in ieder geval in de weg. Een tiny house is technisch gezien (en ook voor de wet) een caravan. Daarvoor heb je in NL weer andere regels die aangeven dat je niet in een caravan mag wonen, ook niet op eigen land. Voor recreatief gebruik is het weer prima, maar voor mij is het onduidelijk hoe lang recreatief is. En dan nog maar de vraag of het te controleren is.

  Tenzij je de medewerking kan krijgen van een gemeente, zul je als individu weinig teweeg brengen. Hoe groter de groep hoe beter. In ieder geval succes. Het is inderdaad niet echt tiny, maar elke beweging om de starre regelgeving voor woningen in NL te versoepelen heb ik niks anders dan applaus voor.

  Dat vermoeden had ik al een beedje, welkom in Nederland regeltjes land.

  Ik kan dit echt niet begrijpen, nu is er in NL al zo een groot tekort aan betaalbare woningen inplaats dat men de regels dan wat gaat versoepelen....

 4. @Stefan Dat wat ik ervan mee heb gekregen was dat het al een probleem was in NL om géén gasaansluiting te hebben bij een nieuwbouwhuis.

  Nederland heeft inderdaad bergen regeltjes die vaak ook complete waanzin zijn. Voor zover ik weet is een verplichte gasaansluiting echter geen regel. Ik ben bezig geweest met een huisje op een vergeten terreintje in Zutphen en die was niet aangesloten op gas. In het buitengebied is gas redelijk recent aangelegd en ook daar was bij mijn weten geen verplichting...

  Sterker nog, er worden momenteel nieuwe huizen gebouwd zonder gasaansluiting. Het aardgas is aan het opraken en is zeker niet toekomstbestendig. Onlangs was er een bericht dat in Amsterdam dit jaar tienduizend sociale woningen worden afgesloten van het gas :).

 5. @Stefan-s Stel ik heb een bouwkavel weten te bemachtigen, kun je zomaar zoiets als hierboven plaatsen? Ik kan me bijna niet voorstellen dat zoiets aan het bouwbesluit voldoet.

  De meeste bouwkavels hebben allerlei eisen waar je aan moet voldoen naast het bouwbesluit. In Zutphen -- zie hierboven -- mocht ik bijvoorbeeld niet hoger dan 3,5 meter bouwen. Verder mocht het oppervlakte niet groter zijn dan de bestaande bouwval en tot slot moest ik bij nieuwbouw minimaal een meter van de erfgrens vandaan blijven.

  Er beginnen bouwkavels te komen waar veel minder eisen worden gesteld. Helaas blijft het bouwbesluit wel gelden en die staat op gespannen voet met een tiny house. Helaas durft niemand een harde uitspraak te doen, maar als ik het bouwbesluit interpreteer kom ik al snel op een woning boven de 25 m2.

  Of een aangepaste zeecontainer tot de mogelijkheden hoort, hangt af van de eisen die de gemeente en dan met name de bemoeizuchtige en totaal wereldvreemde welstandscommissie. Zij zijn de reden dat mijn plannen in Zutphen niet door konden gaan. Hun eisen betekenden een huis van 60 meter lang en slechts 2 meter breed. Op het terreintje had dat een zeer vreemde, opgerolde slang geworden. Zucht...

 6. Bedankt van mijn kant voor de reacties. In ieder geval komt er beetje bij beetje flexibiliteit in. Qua gebruik van tiny houses zal er toch creatief omgesprongen moeten worden met de regels omtrent recreatief gebruik. Op een plek continu blijven zal lastig zijn, maar hoe exact zijn die regels? Wat is recreatief gebruik en de grenzen?

 7. @Stefan Een tiny house is technisch gezien (en ook voor de wet) een caravan. Daarvoor heb je in NL weer andere regels die aangeven dat je niet in een caravan mag wonen, ook niet op eigen land. Voor recreatief gebruik is het weer prima, maar voor mij is het onduidelijk hoe lang recreatief is. En dan nog maar de vraag of het te controleren is.

  In een caravan mag je in Nederland 365 dagen per jaar recreëren, zolang je er maar niet permanent woont.

 8. @Vrijbuiter In een caravan mag je in Nederland 365 dagen per jaar recreëren, zolang je er maar niet permanent woont.

  Euhm, okay. Wat is dan het verschil?

 9. Je moet ergens anders een vast adres hebben, bijvoorbeeld een kamer bij familie of vrienden.

 10. Ow. serieus? Nou dat heb ik. Dus in principe zou ik ergens een stuk bosgrond mogen komen waar recreatief gebruik is toegestaan en dan een tiny house erop zetten?

 11. Ik denk het wel, tenminste als je low profile woont en geen vervelende buren hebt. Legaal is het niet, maar als het lastig wordt om aan te tonen dat je daar het hele jaar woont is het te proberen ;) .

 12. @Stefan Ow. serieus? Nou dat heb ik. Dus in principe zou ik ergens een stuk bosgrond mogen komen waar recreatief gebruik is toegestaan en dan een tiny house erop zetten?

  Dat denk ik niet, want dan koop je bosgrond. Overnachten in Nederlandse natuurgebieden is verboden, ook als het je eigen stukje grond is. Wel mag je bv. hout hakken voor in je kachel.

  Persoonlijk zou ik geen bosgrond kopen om daar op te gaan wonen. De bossen worden jaarlijks gecontroleerd op vanalles en nogwat. Als jouw tiny house dan in de bossen gevonden wordt kan je de klok er op gelijk zetten dat je binnen 48 uur een boa aan je deur heb staan die je een forse boete komt geven voor wildkamperen.

 13. Heel Viet-nam heeft jaren onondekt onder de grond geleefd

 14. Ik vermoed dat er in de bossen van Vietnam ook heel wat minder mensen liepen als in onze bossen.

 

of Meld je aan om te reageren!