Verwarming

 1. ‹ Ouder
 2. 3 jaren geleden

  Een goede houtkachel blijft ook de hele nacht branden. In Frankrijk moet je op het label "feux continue" letten.

 3. bestaan er houtkachels waar je ook een vloerverwarming op kan aansluiten, lijkt me lekker in een tinhouse.

 4. Ik denk wel dat het houtkachels bestaan waar je vloerverwarming op kan aansluiten (in Scandinavië bijvoorbeeld), maar ik vermoed dat dat behoorlijk grote dingen zijn, te groot voor een tiny house in ieder geval.
  Ik overweeg zelf om iets met elektrische vloerverwarming te gaan doen. Een beetje lastig in off grid situaties, maar op dit moment is dat voor mij toch (nog) niet aan de orde. Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het goedkoop is in aanschaf en makkelijk te installeren. Het nadeel is normaal gesproken dat het duur is in gebruik, maar dat lijkt me bij een tiny house niet aan de orde omdat je maar heel weinig vermogen nodig hebt.
  Daarnaast lijkt het met heel fijn om ook een houtkachel te hebben, het een sluit het ander niet uit.

 5. Waarom niet gewoon vloerverwarming via een combiketel. Dat hebben wij ook gemaakt en als je een droog bouw systeem neemt heb je maar een opbouwhoogte van 3 cm. In de isolatieplaten heb ik sleuven gefreesd en daarin aluminium geleide lamellen geplaatst met de buis er door. De afwerkvloer gaat weer over de lamellen heen. -image-

 6. Voor een Tiny House tussen de 20 en 50m2 zal het interessant zijn. Maar bij kleinere huisjes, vooral THOW, gaat het opwarmen heel langzaam. Als de deur dan open gaat ben je heel snel de warmte kwijt. En moet je weer wachten op de warmte.
  Ik heb er niet voor gekozen vanwege het vele werk en extra gewicht. Ik ben wel benieuwd naar de ervaringen van degenen die dit toegepast hebben of gaan toepassen.

 7. Daar ben ik het dus 100% niet mee eens. Onze kamer/keuken is 21m2 en als de deur open gaat is niet gelijk alle warmte weg. Het systeem warmt zeer snel op omdat de buizen in aluminium lamellen liggen en dat geleid de warmte zeer goed naar boven. En het gewicht valt reuze mee, nog geen kg per m2.
  En wij hebben het systeem hier in werking.

 8. Ik zou een leem kachel bouwen die demontabel is.Ik heb er eerder één in mijn huis gebouwd die ik twee keer per dag opstookte ( zo'n 30 min.) en die door zijn massa 12 uur warmte af gaf.Een hele hoge verbrandings-temperatuur gecombineerd met massa om de warmte te accumuleren is b.v. ook deels het principe van een Rocket Mass Heather.
  Door de verbrandingsruimte van vuur vaste stenen/beton te maken en deze te bekleden met stroleem en af te werken met leem ,krijg je een veilig en verplaatsbare kachel.
  Je zou wel ter plaatse in je Tiny House de vloer moeten verstevigen/ondersteunen.

 9. Een demontabele leemkachel klinkt interessant, heb je daar een voorbeeld van (op internet)? Ik ben wel benieuwd hoe zoiets er uit ziet.

 10. Ik denk dat je beter de manier van verwarmen in je hele tiny house ontwerp moet meenemen. Niet los denken, maar alles aan elkaar aanpassen. Een elektrische vloerverwarming heeft niet heel veel zin als je van plan bent om volledig off the grid te wonen en een houtkachel heeft geen zin als je gewoon stroomaansluiting hebt. Ook heeft een houtkachel weinig zin als je een dunwandige muur hebt. Lokaal leem/steen plaatsen is leuk maar als je dan moet opletten of je frame het houd ben je al ver van huis. Plus nog dat alle kachels gewoon veel te veel vermogen hebben voor een tiny house. Dan heb ik het nog niet eens over gewicht.

  Vloerverwarming is ideaal, combiketels zijn ook niet geschikt voor een te kleine ruimte tenzij die speciaal afgesteld kan worden. Bekijk het dus samen met isolatie, wanddikte (thermische massa) en je situatie. Ik zie af en toe heel veel over duurzaamheid voorbij komen, maar wat is duurzaamheid nog als je wel met superduurzame isolatie werkt, een isolatiewaarde van niks hebt en je je dus kapot moet stoken? Pir klinkt misschien vies en niet duurzaam, maar het isoleert bijna twee keer zo goed. Vooral de vloer isoleren is heel veel waard in een tiny house, want in principe heeft je vloeroppervlakte ook contact met de buitenkou en niet met aarde of een kruipruimte die enigzins voor een buffer zorgt.

  Mijn tip, bekijk het totaalconcept, niet elk onderdeel apart.

 11. Ik kreeg een tip van iemand op mijn blog over dit kacheltje, het lijkt mij een goede aanvulling op mijn houtkacheltje voor als ik eens een nachtje van huis ben maar mijn huisje toch wil beschermen tegen vrieskou. Wat denken jullie hier van?

  Het is natuurlijk niet de milieuvriendelijkste brandstof, maar voor een off-grid situatie zou ik niet zo snel een andere oplossing weten in aanvulling op een houtkachel.

  http://www.zibrowebshop.com/zibro-laserkachel-lc-30-tot-120-m3.html#reviewslink

 12. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Het is maar wat je wilt, een aardoliederivaat verstoken zonder schoorsteen waardoor je steeds die uitlaatgassen inademt ? Een elektrische kachel op zonnepanelen of gewoon op het net lijkt mij een goedkopere en gezondere oplossing :)

 13. Stefan, een logisch verhaal, een prima gedachte :)

 14. @Fred Daar ben ik het dus 100% niet mee eens. Onze kamer/keuken is 21m2 en als de deur open gaat is niet gelijk alle warmte weg.

  Mja, misschien overdrijf ik de open deur wel iets teveel, haha! Maar dan hoop ik wel dat je nog voor een paar procentjes met me eens ben dat ik voorbeelden zou willen zien van tiny houses met vloerverwarming ;)

 15. Dan moet je even bij ons langs komen, je bent welkom.

 16. @Marjolein :Als bij verwarming is een standkachel ook een optie.Gebruikt buitenlucht als verbrandingslucht en de uitstoot gaat ook naar buiten.Ze kunnen op diesel branden hebben een ruimte-thermostaat en zijn redelijk zuinig met brandstof.Worden o.a.in boten en vrachtwagens en campers gebruikt.http://www.fabertronics.nl/webasto-standverwarming?gclid=CLnz7o3x5M8CFQWdGwod2D0BFw

 17. Hoi Marjolein

  Ik ben nu aan het proefdraaien in mijn huisje. Ik weet nog niet precies hoe ik de verwarming ga regelen (ik denk dat ik deze winter iets elektrisch ga uitproberen, ik heb een verlengsnoer naar mijn huisje getrokken). Omdat ik nog een Zibro Kamin in de opslag had staan heb ik die nu in mijn huisje gezet, dit ding is minder geavanceerd dan degene waar jij naar verwijst maar is in de basis waarschijnlijk het zelfde.
  Ik vind het inderdaad een groot nadeel van dit ding de verbrandingsgassen in de ruimte komen. Ik heb best grote ventilatiegaten voorin en achterin mijn huisje, maar toch zet ik het raam op een kier en de kachel niet te hard omdat ik anders de petroleum ruik.
  Verder weet ik niet hoe het zit met de brandveiligheid van deze dingen, uiteindelijk is het toch gewoon een vat petroleum met een brandende lont er boven. Ik zou dat niet graag onbeheerd achterlaten.

 18. Spannend Ep! Kan ik een keertje bij je langskomen? Ben heel benieuwd hoe het is geworden! Het kacheltje was ook echt als back-up bedoeld als ik een paar dagen van huis ben, dan leek het wel een aardige oplossing. Voor als ik thuis ben voldoet mijn Hobbit houtkacheltje prima.

  @NewGibran die zijn behoorlijk prijzig en in ik wil niet nog een gat in mijn muur maken ;)

 19. Misschien dat deze ook in de lijst toegevoegd kan worden:
  http://cubicminiwoodstoves.com/products/cb-1008-br-cubic-mini-wood-stove

  Zeker qua prijs t.o.v. de andere houtkachels vind ik het prima te doen. Ik weet nog niet of ik deze zal gaan gebruiken. Zeker met verzendkosten (onbekend) zal deze toch duurder uitvallen dan een lichtgewicht houtkachel i.c.m. warmteopslag met massa.

 20. Ja, leuk zeg, en lekker klein die CUBIC woodstove. maar wat ik altijd mis bij een houtkachel: de luchttoevoer.
  Een houtkachel trekt per uur 50 kubieke meter lucht naar binnen !!!!!
  Vuur verbruikt veel zuurstof: Zorg dus voor goede luchtaanvoer, via ventilatieroosters of een open raam.
  (tekst is te bekijken op: https://www.stokertje.nl/info/houtkachel-stooktips )
  Daar zit je dus al snel aan in je Tiny House. Over dit probleem lees ik nooit iets. Een pelletkachel heeft als voordeel dat er een luchtpijp en een afvoerpijp van rookgassen is. Lijkt me dus wel veiliger.

 21. Een houtkachel (natuurlijk ook alle andere kachels zonder luchttoevoer) zijn inderdaad eigenlijk voor een TH(OW) ongeschikt. Kachels zonder schoorsteen helemaal en ook nog eens levensgevaarlijk door de mogelijke productie van CO.
  Dit geldt ook voor het gasfornuis.

  Als je toch zo'n kachel/fornuis gebruikt, zorg voor voldoende ventilatie (150cm² onder waarvan 100cm² afsluitbaar en 200cm² boven waarvan 100cm² afsluitbaar, Franse voorschriften bij open vuur (gasfornuis) in de keuken).

  Veilig zijn pelletkachels, Truma (enz.) gaskachels, diesel-kachels, elektrische kachels en warmtepompen (het allerzuinigst).

 22. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!