Verwarming

 1. ‹ Ouder
 2. 2 jaren geleden

  Ik ga in de herfst een tiny house voor ons gezin van 5 bouwen in Bulgarije. Gezien de heftige winters wordt verwarming een serieus issue. Om een beetje off the grid te leven, wil ik naast een klein houtkacheltje graag vloerverwarming, verwarmd door water uit een zonneboiler (en koeling met rivierwater in de zomer) aanleggen.

  @Fred Ziet er mooi uit, die vloerverwarming, ik kom graag eens kijken.

 3. Je zou er ook nog naar kunnen kijken om naast die zonneboiler, de vloerverwarming warm stoken met je houtkachel. Dan werkt de vloerverwarming ook als er te weinig licht is.

 4. Een goede manier om je tiny house te verwarmen zou kunnen zijn met een houtkachel die zijn warmte opslaat, bijvoorbeeld een tegelkachel. Dit is een heel oud en beproefde manier van verwarmen die veel gebruikt wordt in de koude landen om ons heen.
  De tegelkachel wordt een uur gestookt op hout en blijft vervolgens 6 tot 8 uur heerlijke stralingswarmte afgeven.
  Ze hoeven helemaal niet zo groot te zijn, kijk maar eens bij

 5. Het klinkt heel efficiënt, maar ze zijn niet geschikt voor een THOW. Zo'n kachel weegt 600 kilo!
  Voor een vast huisje zou het kunnen.

 6. @Yvette Het klinkt heel efficiënt, maar ze zijn niet geschikt voor een THOW. Zo'n kachel weegt 600 kilo!
  Voor een vast huisje zou het kunnen.

  Hoezo niet? Als je die midden boven je assen zet tijdens het vervoer is er niets aan de hand.

 7. 600kg is relatief een grote hap uit de 3500kg die de meeste THOW mogen wegen, maar gewoon ge warmte opslaan in iets anders dat je toch meeneemt is prima te doen, dingen zoals je schoon- en vuil-watertanks en houten meubels/bekleding/isolatie zijn hiervan voorbeelden.

 8. Bewerkt 2 jaren geleden door Yvette

  @Vrijbuiter Hoezo niet? Als je die midden boven je assen zet tijdens het vervoer is er niets aan de hand.

  Wat Paul zegt. Ik zou zo'n kachel moeten inruilen voor ons dak, bij wijze van, om weer uit te komen met het gewicht.

 9. @Yvette Wat Paul zegt. Ik zou zo'n kachel moeten inruilen voor ons dak, bij wijze van, om weer uit te komen met het gewicht.

  Hoeft niet. Laat je TH(OW) verplaatsen achter een vrachtwagen en het hele gewichtsprobleem is in 1 klap opgelost.

 10. Hai Yvette, de kleinere tegelkachels wegen zo'n 400 kg.
  Nog steeds een gewicht om rekening mee te houden ivm transport maar daar staat tegenover dat ze een enorm comfort leveren en slechts een fractie aan hout verbruiken tov een 'gewone' houtkachel.
  Heerlijk toch dat een kachel warmte blijft leveren ook als je een aantal uur weg bent..

 11. @Vrijbuiter Hoeft niet. Laat je TH(OW) verplaatsen achter een vrachtwagen en het hele gewichtsprobleem is in 1 klap opgelost.

  Van een vrachtwagen wordt mijn trailer niet sterker. Er is dan nog steeds een gewichtsbeperking.

  @Hdekk. 400 kg klinkt al wat beter. We zijn al voorzien maar het klinkt als een optie om te overwegen voor bouwers.

 12. Naast het probleem hoe je verwarmt, ben ik bezig met waar je de energie daarvoor vandaan haalt. Zonnewarmte is natuurlijk het mooist, een biomeiler spreekt me ook aan (basically een composthoop met een slang erdoorheen). Hoe verwarmen jullie je water?

 13. Bewerkt 2 jaren geleden door Stefan

  Ik weet nog niet wat ik precies ga doen, mijn tiny house komt eerst bij mij op de oprit zodat ik hem af kan maken en bewoonbaar maken. Omdat ik geen grote warmwaterbehoefte heb denk ik dat ik in eerste instantie begin met een kleine elektrische boiler waarmee ik eenmaal een douchebeurt kan doen. Dan kan ik de boiler uitzetten als ik naar het werk ben.
  Een 'mini'ketel op een gasfles was eigenlijk mijn eerste plan, maar slepen met gasflessen is niet mijn favoriete bezigheid, maar dit zal afhankelijk zijn waar het tiny house uiteindelijk terecht gaat komen.

  Zonneboiler zie ik wel zitten, MAAR dan zul je de warmwateropslag op de grond doen (=niet op in het THOW frame). Ik moet eerlijk bekennen dat ik de cijfers niet weet, maar ik heb nog geen zonneboilersysteem gezien met een klein vat voor water (<100 liter). Opslag kost gewicht.

  Composthoop zou kunnen, de winters zijn hier zo mild, dit zou best wel eens goed gecombineerd kunnen worden met een compost-WC . Voor mij persoonlijk zit ik dan een beetje met een ruimte-probleem. Ik heb de vierkante meters, alleen aan de verkeerde kant van mijn oprit. Ik denk niet dat het lekker is om een composthoop aan de straatkant te hebben. Ik heb voorlopig geen tijd om enige berekeningen te doen, maar hier zit wel potentieel in en alleen omdat ik de compost WC sowieso ga doen. Ik denk niet dat je met een gezin van 3 of 4 genoeg compost afval genereerd om een douchebeurt per week te doen. Plus de vraag is of het dan ook douchetemperatuur is die goed genoeg is voor jou. Of gebruik het als voorverwarmd water.

  Linksom of rechtsom vermoed ik dat voor dit soort kleinschalige systemen flink wat zelfbouw komt kijken. Maar ik kan het mis hebben. Of bestaande kleine elektrische boilers aanpassen zodat je een sort-of-hot-fill elektrische boiler krijgt. Om legionella te voorkomen kun je nog een gesloten circuit met koelmiddel in de GFT hoop stoppen ipv direct water. Of met chloortabletten werken. Risicoafdekking, zeker met ons milde klimaat.

  Je zou ook nog een houtkachel kunnen hebben met geintegreerd boiler-warmtewisselaar, maar dat betekent dat je voor elke douche, ook in de zomer, even de kachel aan moet zetten. Prima voor in de winter, niet zo leuk in de zomer.

  De ideale situatie is dus voor iedereen anders. Het is een spel van afwegingen, comfort, gewenning, kosten, etc. Wat wil je, wat kun je en wat mag het kosten.

  Ik zou dolgraag die composthoopverwarmer willen gaan bouwen, maar vanwege tijdgebrek zal ik waarschijnlijk een goedkope elektrische boiler kopen en dan stapsgewijs kijken hoe en of ik een composthoop kan creeeren van voldoende temperatuur zonder de omgeving tot last te zijn.

  @Rutmer, bedankt voor de naam Biomeiler. An sich niks nieuws voor mij, maar wat wel nieuw voor me is is dat ze de composthoop isoleren. Eigenlijk best logisch als je een composthoop construeert voor de warmte ipv composteren (okay een beetje hetzelfde), maar dat had ik nog nooit eerder gezien. Thanks!

 14. Bewerkt 2 jaren geleden door Jan-Willem

  Ik heb het eerste bericht aangepast aan de hand van de laatste discussie op facebook. We hebben inmiddels een mooi lijstje van opties met voor- en nadelen.

 15. Zelf spreekt passief bouwen me het meeste aan als alternatief voor verwarmen. Dat houdt in: compact bouwen, kierdicht bouwen*, koudebrugvrij bouwen, zeer goede kozijnen met thermische onderbrekingen, zeer goede isolatie**, efficiente installaties, energiebehoefte voor ruimteverwarming minder dan 15 kwh/m2 vloeroppervlak per jaar, mechanische ventilatie met warmteterugwinning. De noordkant zoveel mogelijk zonder ramen.

  • kierdicht is niet hetzelfde als dampdicht!
  • *richtlijn Rc van 10 voor dak, 8 voor gevels, 8 voor vloer

  Een mens produceert in rust ongeveer 100 watt aan warmte. Daarnaast komt er ook warmte in de woning vrij door het opwarmen van heet water, bij het koken, computergebruik etc. En door slim je ramen op zuidkant te zetten.

  Wanneer je de principes van passiefbouwen toepast, dan heb je (als je het goed doet) geen verwarminginstallatie meer nodig. Je gebruikt de passieve energie van de zon en produceert zelf warmte met je apparaten. Desnoods steek je in de winter nog een paar kaarsen aan (100w warmte per kaars, evenveel als een mens) Een juiste uitvoering vraagt wel om heel veel bouwkundig inzicht in het bouwproces en een heel goede uitvoering.

  Je zult een zwaardere constructie nodig hebben. (maar minder zonnepanelen/colletoren/tegelkachtels/whatever ;) Je verdient je geld dan terug op de besparing van je installaties.

 16. @Yvette Van een vrachtwagen wordt mijn trailer niet sterker. Er is dan nog steeds een gewichtsbeperking.

  Klopt, achter een vrachtwagen heb je inderdaad nog steeds een gewichtsbeperking. Je totale combinatie mag ook dan immers maar 50 ton wegen.

  Die ene ton voor de kachel en het dak doen er dan niet meer toe, tenzij je de rest absurd zwaar hebt gebouwd.

 17. In mijn huisje heb ik nu een olie(kerosine)kacheltje die heel snel de kamer opwarmt, maar wel stinkt als ik 'm uit zet, daarnaast een houtkachel (eigenlijk kolenbrander) die langzaam opwarmt, maar lang warm blijft, maar niet even snel uitgezet kan worden. In het huidige huisje zou ik graag een houtkachel willen met dubbele verbranding of een gaskachel aansluiten op de huidige schoorsteen. In mijn nog te ontwerpen en te bouwen TH zou ik graag kunnen wisselen tussen praktische vloerverwarming en een romantisch gezellig houtkacheltje.

 18. vorig jaar

  Verwarmen met een pelletkachel of houtkachel is het meest onverstandige dat je kan doen.
  Wil je met een Tiny House je voetafdruk verkleinen, door met hout of houtpellets te gaan stoken vergroot je die afdruk weer net zo hard. Door het stoken van hout of houtpellets wordt je bijdrage aan CO2 2x groter dan met aardgas. Bovendien komen er bij het verbranden van hout en houtpellets voor de gezondheid gevaarlijke stoffen in de lucht, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en kleiner, benzeen, methaan, dioxine, PAK's e.d. Daar word je niet blij van.
  Kijk maar eens op Lubach op zondag van 4-2-2018, of naar het RTL Nieuws van 30-3-2018 19.30 uur.

 19. Hoeveel fijn stof veroorzaakt een houtkachel thuis nu? Wat direct opvalt is dat de verschillen groot zijn per type houtkachel. Voor een open haard bedraagt de uitstoot aan PM10 158 gram/Giga Joule (g/GJ). Een gemiddelde vrijstaande houtkachel heeft een uitstoot van 113 gram/giga joule. De waarden worden lager bij bijvoorbeeld een goede geinstalleerde houtketel, deze levert nog slechts 22 g/GJ aan PM10 fijn stof op.[4] Voor de modernste pelletkachels kan de waarde nog verder dalen. De MCZ Cute heeft een uitstoot van minder dan 8 g/GJ.

  Bron: https://www.haardenexpress.nl/houtkachels-fijnstof.html

  Een gewone houtkachel gelijk stellen aan een goede pelletkachel lijkt me nogal zinloos,

  Verder lijkt me een goed fijnstoffilter, wel of niet in de haard ingebouwd, een prima middel om vrijgekomen fijnstof nog meer te beperken.

 20. Bewerkt vorig jaar door RRR

  Het scheelt inderdaad enorm wat voor installatie je hebt. Een slechte houtkachel met slecht rookkanaal en nat hout versus een optimaal werkende pelletkachel.
  Toch lijkt het me allemaal niks, omdat je inderdaad niet heel erg bijdraagd aan een beter milieu. Ook nog met het risico je eigen lucht te vervuilen in en om het huis.
  Daarbij komt dat je meestal te veel kracht hebt voor een klein huisje.

  Wij wonen nu in een energieneutraal rijtjeshuis, waarin alles elektrisch gebeurt. Het lijkt mij dat onze gezinswoning milieubewuster/schoner is dan iemand met een pipo wagen met een flinterdunne wantjes die iedere dag hout aan het stoken is.
  Dit bedoel ik niet als wedstrijd o.i.d., maar als het een van je doelen is om je footprint op deze wereld te verkleinen dan speelt het mee.

  Mij spreekt ook het passief bouwen het meest aan. Dit is echter iets wat bijna niet te doen is voor een huis op wielen. Stel je wil een muur maken van 1 of 2 rijen hooibalen, dat gaat dan al niet.
  Maar zonder wielen kan dit wel, en zouden bij een klein huisje de kosten hopelijk mee moeten vallen.

  Wat overigens mij het meest simpel lijkt (maar niet zo aantrekkelijk wordt gevonden als het gezellige houtkacheltje) is dus klein en goed geisoleerd bouwen (minstens bouwbesluit of beter) en dan een lucht/lucht warmtepomp, beter bekend als een airco die ook kan verwarmen.
  Als je een elektra aansluiting hebt dan is het gewoon een hele makkelijke manier die ook nog eens weinig energie kost.
  Als je wel zelfstandig gaat moet je gewoon relatief veel zonnepanelen neerzetten met zo'n thuis accu. Dan kun je ook koken op inductie.
  Als je een klein huisje hebt maar wel wat ruimte erom heen, kun je bijvoorbeeld ook een stuk of 8 zonnepanelen behoorlijk rechtop zetten (beter voor de winter) in de tuin.

  Alles elektrisch past misschien niet bij het romantische idee van het tiny house, maar het is wel het beste denk ik. Er vind geen verbranding meer plaats, wat het veiliger maakt, schoner (als in, voor je zelf binnen) en je hoeft geen brandstof meer te halen. Geen gedoe met hout en/of gasflessen.

 21. Bewerkt vorig jaar door Siebe Bosch

  Voor mensen met vragen over verwarming wil ik jullie graag wijzen op ons product. Infrarood vloerverwarming op basis van Amorfe metaal. Deze vloerverwarming is slechts 2 mm dik en kan op de isolatie liggen en is de gelijk de ondervloer voor een zwevende Laminaat of zwevende PVC vloer. Licht in gewicht, geen buizen, geen vloeistof, geen bevriezings gevaar, techniek arm en onderhoudsvrij.
  Alleen een thermostaat nodig. Voor een tiny house goed geisoleerd van +- 20 m2 bedraagt de aansluit waarde 1600 Watt. Comfortable enenergie zuinig. meer informatie kun je vinden op www.sierinfrarood.nl. De showroom is op afspraak geopend.

 22. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!