Verwarming

 1. 3 jaren geleden

  Ik zou een leem kachel bouwen die demontabel is.Ik heb er eerder één in mijn huis gebouwd die ik twee keer per dag opstookte ( zo'n 30 min.) en die door zijn massa 12 uur warmte af gaf.Een hele hoge verbrandings-temperatuur gecombineerd met massa om de warmte te accumuleren is b.v. ook deels het principe van een Rocket Mass Heather.
  Door de verbrandingsruimte van vuur vaste stenen/beton te maken en deze te bekleden met stroleem en af te werken met leem ,krijg je een veilig en verplaatsbare kachel.
  Je zou wel ter plaatse in je Tiny House de vloer moeten verstevigen/ondersteunen.

 2. vorig jaar
  Bewerkt vorig jaar door RRR

  Het scheelt inderdaad enorm wat voor installatie je hebt. Een slechte houtkachel met slecht rookkanaal en nat hout versus een optimaal werkende pelletkachel.
  Toch lijkt het me allemaal niks, omdat je inderdaad niet heel erg bijdraagd aan een beter milieu. Ook nog met het risico je eigen lucht te vervuilen in en om het huis.
  Daarbij komt dat je meestal te veel kracht hebt voor een klein huisje.

  Wij wonen nu in een energieneutraal rijtjeshuis, waarin alles elektrisch gebeurt. Het lijkt mij dat onze gezinswoning milieubewuster/schoner is dan iemand met een pipo wagen met een flinterdunne wantjes die iedere dag hout aan het stoken is.
  Dit bedoel ik niet als wedstrijd o.i.d., maar als het een van je doelen is om je footprint op deze wereld te verkleinen dan speelt het mee.

  Mij spreekt ook het passief bouwen het meest aan. Dit is echter iets wat bijna niet te doen is voor een huis op wielen. Stel je wil een muur maken van 1 of 2 rijen hooibalen, dat gaat dan al niet.
  Maar zonder wielen kan dit wel, en zouden bij een klein huisje de kosten hopelijk mee moeten vallen.

  Wat overigens mij het meest simpel lijkt (maar niet zo aantrekkelijk wordt gevonden als het gezellige houtkacheltje) is dus klein en goed geisoleerd bouwen (minstens bouwbesluit of beter) en dan een lucht/lucht warmtepomp, beter bekend als een airco die ook kan verwarmen.
  Als je een elektra aansluiting hebt dan is het gewoon een hele makkelijke manier die ook nog eens weinig energie kost.
  Als je wel zelfstandig gaat moet je gewoon relatief veel zonnepanelen neerzetten met zo'n thuis accu. Dan kun je ook koken op inductie.
  Als je een klein huisje hebt maar wel wat ruimte erom heen, kun je bijvoorbeeld ook een stuk of 8 zonnepanelen behoorlijk rechtop zetten (beter voor de winter) in de tuin.

  Alles elektrisch past misschien niet bij het romantische idee van het tiny house, maar het is wel het beste denk ik. Er vind geen verbranding meer plaats, wat het veiliger maakt, schoner (als in, voor je zelf binnen) en je hoeft geen brandstof meer te halen. Geen gedoe met hout en/of gasflessen.