Verwarming

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt 2 jaren geleden door Jan-Willem

  De discussies over slimme (off-grid) warmtesystemen komen regelmatig voorbij. Dit topic bestond door een oude discussie, maar is nu ge-update aan de hand van de discussie die Gerbrand van der Weg het laatst heeft gestart. Hij kwam met een mooie lijst voor- en nadelen:

  * Elektrisch verwarmen via wandpanelen, infraroodpanelen, IQ-glas of vloerverwarming (bijv. Karbonik)
  Voordelen: prettige (stralings)warmte, regelbaar, zeer efficiënt
  Nadelen: red je niet met je zonnepanelen in de winter. Kan wellicht ook met windmolentje, maar dat is inefficiënt/lawaaiig
  * Pelletkachel
  Voordelen: schonere en efficiëntere verbranding dan standaard houtkachels, regelbaar, relatief efficiënt
  Nadelen: convectiewarmte, maakt geluid, toch vraagtekens bij duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, opslag van pellets, stroomgebruik (beperkt)
  * Pelletketel
  Voordelen: zie pelletkachel, plus vloerverwarming mogelijk, en warm water is ook meteen geregeld
  Nadelen: groot, zwaar, meestal gigantische overcapaciteit, vraagtekens bij duurzaamheid en milieuvriendelijkheid
  * Zonneboiler met collectoren of PVT-panelen
  Voordelen: vloerverwarming mogelijk, en warm water is ook meteen geregeld, met PVT panelen heb je warmte & electriciteit tegelijk
  Nadelen: misschien te laag rendement in de winter, naverwarmen met geiser nodig, buffervat neemt veel ruimte in beslag
  * Lucht-water warmtepomp
  Voordelen: vloerverwarming mogelijk, eventueel ook te gebruiken voor warm water
  Nadelen: laag rendement in de winter, vragen veel elektriciteit, dit red je niet met je zonnepanelen
  * Biomeiler
  Voordelen: altijd warmte, ook 's winters en 's nachts
  Nadelen: groot, hangt af van terrein of het mogelijk is
  * Rocket stove
  Voordelen: schonere en efficiëntere verbranding dan standaard houtkachels
  Nadelen: je stookt nog steeds hout, niet duurzaam
  * Gaskachel
  Voordelen: regelbaar, snel warm, vrij efficiënt, weinig ruimte in de woning nodig
  Nadelen: Gaskachels het liefst in gesloten systeem toepassen. Open systemen zijn te gevaarlijk ivbm koolmonoxide. Fossiele brandstof
  * Diesel en Petroleumkachels
  Voordelen: direct warmte
  Nadelen: Als er fouten in het systeem zitten kan dit voor flinke problemen zorgen. Ze moeten buiten het huisje gemonteerd worden omdat er binnen niet genoeg lucht voorradig is. Fossiele brandstof

 2. Ik zou een leem kachel bouwen die demontabel is.Ik heb er eerder één in mijn huis gebouwd die ik twee keer per dag opstookte ( zo'n 30 min.) en die door zijn massa 12 uur warmte af gaf.Een hele hoge verbrandings-temperatuur gecombineerd met massa om de warmte te accumuleren is b.v. ook deels het principe van een Rocket Mass Heather.
  Door de verbrandingsruimte van vuur vaste stenen/beton te maken en deze te bekleden met stroleem en af te werken met leem ,krijg je een veilig en verplaatsbare kachel.
  Je zou wel ter plaatse in je Tiny House de vloer moeten verstevigen/ondersteunen.

 3. Ik denk dat je beter de manier van verwarmen in je hele tiny house ontwerp moet meenemen. Niet los denken, maar alles aan elkaar aanpassen. Een elektrische vloerverwarming heeft niet heel veel zin als je van plan bent om volledig off the grid te wonen en een houtkachel heeft geen zin als je gewoon stroomaansluiting hebt. Ook heeft een houtkachel weinig zin als je een dunwandige muur hebt. Lokaal leem/steen plaatsen is leuk maar als je dan moet opletten of je frame het houd ben je al ver van huis. Plus nog dat alle kachels gewoon veel te veel vermogen hebben voor een tiny house. Dan heb ik het nog niet eens over gewicht.

  Vloerverwarming is ideaal, combiketels zijn ook niet geschikt voor een te kleine ruimte tenzij die speciaal afgesteld kan worden. Bekijk het dus samen met isolatie, wanddikte (thermische massa) en je situatie. Ik zie af en toe heel veel over duurzaamheid voorbij komen, maar wat is duurzaamheid nog als je wel met superduurzame isolatie werkt, een isolatiewaarde van niks hebt en je je dus kapot moet stoken? Pir klinkt misschien vies en niet duurzaam, maar het isoleert bijna twee keer zo goed. Vooral de vloer isoleren is heel veel waard in een tiny house, want in principe heeft je vloeroppervlakte ook contact met de buitenkou en niet met aarde of een kruipruimte die enigzins voor een buffer zorgt.

  Mijn tip, bekijk het totaalconcept, niet elk onderdeel apart.

 4. Ja, leuk zeg, en lekker klein die CUBIC woodstove. maar wat ik altijd mis bij een houtkachel: de luchttoevoer.
  Een houtkachel trekt per uur 50 kubieke meter lucht naar binnen !!!!!
  Vuur verbruikt veel zuurstof: Zorg dus voor goede luchtaanvoer, via ventilatieroosters of een open raam.
  (tekst is te bekijken op: https://www.stokertje.nl/info/houtkachel-stooktips )
  Daar zit je dus al snel aan in je Tiny House. Over dit probleem lees ik nooit iets. Een pelletkachel heeft als voordeel dat er een luchtpijp en een afvoerpijp van rookgassen is. Lijkt me dus wel veiliger.

 5. Een houtkachel in een tiny house kan prima. Gaat al jaren goed in mijn eigen blokhut in Zweden en daar heb ik een flinke houtkachel in staan, geen mini-kacheltje. Het enige wat ik doe is zorgen dat het vuur uit is voordat ik naar bed ga. En mijn blokhut is 12m2. Je moet weten wat je aan het doen bent. Een minikacheltje van max 4kw lijkt me het verstandigste en uiteraard als je een luchtinlaat kunt maken, is het helemaal super. Ik heb een hele goedkope kachel op het oog die een inlaat heeft, maar hij is best groot. En zo moeilijk is het toch niet om als de kachel aanstaan, een ventilatieroostertje een beetje open te zetten? En als je helemaal angstig bent, dan twee roostertjes tegenoverelkaar voor meer dan voldoende luchtstroming.

  Koken op hout is perfect voor de winter, gas is het makkelijkste en elektriciteit gaat alleen als je of een goede aansluiting hebt of veel accu's en je strak houd aan je elektrisch verbruik i.c.m. veel zonnepanelen. Zolang gasflessen in Nederland spotgoedkoop zijn, zal op gas koken gewoon het praktische zijn. Zelfs off the grid is het eenmaal slepen met een gaskachel in de zoveel tijd geen enkel probleem.

 6. vorig jaar

  Hoeveel fijn stof veroorzaakt een houtkachel thuis nu? Wat direct opvalt is dat de verschillen groot zijn per type houtkachel. Voor een open haard bedraagt de uitstoot aan PM10 158 gram/Giga Joule (g/GJ). Een gemiddelde vrijstaande houtkachel heeft een uitstoot van 113 gram/giga joule. De waarden worden lager bij bijvoorbeeld een goede geinstalleerde houtketel, deze levert nog slechts 22 g/GJ aan PM10 fijn stof op.[4] Voor de modernste pelletkachels kan de waarde nog verder dalen. De MCZ Cute heeft een uitstoot van minder dan 8 g/GJ.

  Bron: https://www.haardenexpress.nl/houtkachels-fijnstof.html

  Een gewone houtkachel gelijk stellen aan een goede pelletkachel lijkt me nogal zinloos,

  Verder lijkt me een goed fijnstoffilter, wel of niet in de haard ingebouwd, een prima middel om vrijgekomen fijnstof nog meer te beperken.

 7. Bewerkt vorig jaar door RRR

  Het scheelt inderdaad enorm wat voor installatie je hebt. Een slechte houtkachel met slecht rookkanaal en nat hout versus een optimaal werkende pelletkachel.
  Toch lijkt het me allemaal niks, omdat je inderdaad niet heel erg bijdraagd aan een beter milieu. Ook nog met het risico je eigen lucht te vervuilen in en om het huis.
  Daarbij komt dat je meestal te veel kracht hebt voor een klein huisje.

  Wij wonen nu in een energieneutraal rijtjeshuis, waarin alles elektrisch gebeurt. Het lijkt mij dat onze gezinswoning milieubewuster/schoner is dan iemand met een pipo wagen met een flinterdunne wantjes die iedere dag hout aan het stoken is.
  Dit bedoel ik niet als wedstrijd o.i.d., maar als het een van je doelen is om je footprint op deze wereld te verkleinen dan speelt het mee.

  Mij spreekt ook het passief bouwen het meest aan. Dit is echter iets wat bijna niet te doen is voor een huis op wielen. Stel je wil een muur maken van 1 of 2 rijen hooibalen, dat gaat dan al niet.
  Maar zonder wielen kan dit wel, en zouden bij een klein huisje de kosten hopelijk mee moeten vallen.

  Wat overigens mij het meest simpel lijkt (maar niet zo aantrekkelijk wordt gevonden als het gezellige houtkacheltje) is dus klein en goed geisoleerd bouwen (minstens bouwbesluit of beter) en dan een lucht/lucht warmtepomp, beter bekend als een airco die ook kan verwarmen.
  Als je een elektra aansluiting hebt dan is het gewoon een hele makkelijke manier die ook nog eens weinig energie kost.
  Als je wel zelfstandig gaat moet je gewoon relatief veel zonnepanelen neerzetten met zo'n thuis accu. Dan kun je ook koken op inductie.
  Als je een klein huisje hebt maar wel wat ruimte erom heen, kun je bijvoorbeeld ook een stuk of 8 zonnepanelen behoorlijk rechtop zetten (beter voor de winter) in de tuin.

  Alles elektrisch past misschien niet bij het romantische idee van het tiny house, maar het is wel het beste denk ik. Er vind geen verbranding meer plaats, wat het veiliger maakt, schoner (als in, voor je zelf binnen) en je hoeft geen brandstof meer te halen. Geen gedoe met hout en/of gasflessen.