Verwarming

 1. ‹ Ouder
 2. 3 jaren geleden

  @Marjolein :Als bij verwarming is een standkachel ook een optie.Gebruikt buitenlucht als verbrandingslucht en de uitstoot gaat ook naar buiten.Ze kunnen op diesel branden hebben een ruimte-thermostaat en zijn redelijk zuinig met brandstof.Worden o.a.in boten en vrachtwagens en campers gebruikt.http://www.fabertronics.nl/webasto-standverwarming?gclid=CLnz7o3x5M8CFQWdGwod2D0BFw

 3. Hoi Marjolein

  Ik ben nu aan het proefdraaien in mijn huisje. Ik weet nog niet precies hoe ik de verwarming ga regelen (ik denk dat ik deze winter iets elektrisch ga uitproberen, ik heb een verlengsnoer naar mijn huisje getrokken). Omdat ik nog een Zibro Kamin in de opslag had staan heb ik die nu in mijn huisje gezet, dit ding is minder geavanceerd dan degene waar jij naar verwijst maar is in de basis waarschijnlijk het zelfde.
  Ik vind het inderdaad een groot nadeel van dit ding de verbrandingsgassen in de ruimte komen. Ik heb best grote ventilatiegaten voorin en achterin mijn huisje, maar toch zet ik het raam op een kier en de kachel niet te hard omdat ik anders de petroleum ruik.
  Verder weet ik niet hoe het zit met de brandveiligheid van deze dingen, uiteindelijk is het toch gewoon een vat petroleum met een brandende lont er boven. Ik zou dat niet graag onbeheerd achterlaten.

 4. Spannend Ep! Kan ik een keertje bij je langskomen? Ben heel benieuwd hoe het is geworden! Het kacheltje was ook echt als back-up bedoeld als ik een paar dagen van huis ben, dan leek het wel een aardige oplossing. Voor als ik thuis ben voldoet mijn Hobbit houtkacheltje prima.

  @NewGibran die zijn behoorlijk prijzig en in ik wil niet nog een gat in mijn muur maken ;)

 5. Misschien dat deze ook in de lijst toegevoegd kan worden:
  http://cubicminiwoodstoves.com/products/cb-1008-br-cubic-mini-wood-stove

  Zeker qua prijs t.o.v. de andere houtkachels vind ik het prima te doen. Ik weet nog niet of ik deze zal gaan gebruiken. Zeker met verzendkosten (onbekend) zal deze toch duurder uitvallen dan een lichtgewicht houtkachel i.c.m. warmteopslag met massa.

 6. Ja, leuk zeg, en lekker klein die CUBIC woodstove. maar wat ik altijd mis bij een houtkachel: de luchttoevoer.
  Een houtkachel trekt per uur 50 kubieke meter lucht naar binnen !!!!!
  Vuur verbruikt veel zuurstof: Zorg dus voor goede luchtaanvoer, via ventilatieroosters of een open raam.
  (tekst is te bekijken op: https://www.stokertje.nl/info/houtkachel-stooktips )
  Daar zit je dus al snel aan in je Tiny House. Over dit probleem lees ik nooit iets. Een pelletkachel heeft als voordeel dat er een luchtpijp en een afvoerpijp van rookgassen is. Lijkt me dus wel veiliger.

 7. Een houtkachel (natuurlijk ook alle andere kachels zonder luchttoevoer) zijn inderdaad eigenlijk voor een TH(OW) ongeschikt. Kachels zonder schoorsteen helemaal en ook nog eens levensgevaarlijk door de mogelijke productie van CO.
  Dit geldt ook voor het gasfornuis.

  Als je toch zo'n kachel/fornuis gebruikt, zorg voor voldoende ventilatie (150cm² onder waarvan 100cm² afsluitbaar en 200cm² boven waarvan 100cm² afsluitbaar, Franse voorschriften bij open vuur (gasfornuis) in de keuken).

  Veilig zijn pelletkachels, Truma (enz.) gaskachels, diesel-kachels, elektrische kachels en warmtepompen (het allerzuinigst).

 8. Waarom bestaan er eigenlijk geen houtkachels met luchttoevoer van buiten? Zo ingewikkeld kan het toch niet zijn om daarvoor een buis aan te leggen?

 9. Die zijn er. Ik weet niet of het helemaal hetzelfde is als bij gesloten systemen van gaskachel of geisers, maar het bestaat wel. Bij gesloten systeem gaskachels of geisers wordt dezelfde buis gebruikt voor aan- en afvoer. Heel prettig voor kleine ruimtes.

 10. Ik ga ook koken op het kacheltje dus ik denk erover om voor The Traveler Stove te gaan.

 11. Een houtkachel in een tiny house kan prima. Gaat al jaren goed in mijn eigen blokhut in Zweden en daar heb ik een flinke houtkachel in staan, geen mini-kacheltje. Het enige wat ik doe is zorgen dat het vuur uit is voordat ik naar bed ga. En mijn blokhut is 12m2. Je moet weten wat je aan het doen bent. Een minikacheltje van max 4kw lijkt me het verstandigste en uiteraard als je een luchtinlaat kunt maken, is het helemaal super. Ik heb een hele goedkope kachel op het oog die een inlaat heeft, maar hij is best groot. En zo moeilijk is het toch niet om als de kachel aanstaan, een ventilatieroostertje een beetje open te zetten? En als je helemaal angstig bent, dan twee roostertjes tegenoverelkaar voor meer dan voldoende luchtstroming.

  Koken op hout is perfect voor de winter, gas is het makkelijkste en elektriciteit gaat alleen als je of een goede aansluiting hebt of veel accu's en je strak houd aan je elektrisch verbruik i.c.m. veel zonnepanelen. Zolang gasflessen in Nederland spotgoedkoop zijn, zal op gas koken gewoon het praktische zijn. Zelfs off the grid is het eenmaal slepen met een gaskachel in de zoveel tijd geen enkel probleem.

 12. Als je maar goed ventileert is er niets aan de hand. Het probleem is dat sommigen dat als tocht ervaren en alles gaan afsluiten.

 13. Een goede houtkachel is het milieuvriendelijkste en goedkoopste wat je kan hebben. Milieuvriendelijk omdat bomen niet meer CO2 uitstoten dan ze hebben opgenomen en goedkoop omdat je altijd wel aan "gratis" hout kan komen.

 14. 2 jaren geleden

  Ik ga in de herfst een tiny house voor ons gezin van 5 bouwen in Bulgarije. Gezien de heftige winters wordt verwarming een serieus issue. Om een beetje off the grid te leven, wil ik naast een klein houtkacheltje graag vloerverwarming, verwarmd door water uit een zonneboiler (en koeling met rivierwater in de zomer) aanleggen.

  @Fred Ziet er mooi uit, die vloerverwarming, ik kom graag eens kijken.

 15. Je zou er ook nog naar kunnen kijken om naast die zonneboiler, de vloerverwarming warm stoken met je houtkachel. Dan werkt de vloerverwarming ook als er te weinig licht is.

 16. Een goede manier om je tiny house te verwarmen zou kunnen zijn met een houtkachel die zijn warmte opslaat, bijvoorbeeld een tegelkachel. Dit is een heel oud en beproefde manier van verwarmen die veel gebruikt wordt in de koude landen om ons heen.
  De tegelkachel wordt een uur gestookt op hout en blijft vervolgens 6 tot 8 uur heerlijke stralingswarmte afgeven.
  Ze hoeven helemaal niet zo groot te zijn, kijk maar eens bij

 17. Het klinkt heel efficiënt, maar ze zijn niet geschikt voor een THOW. Zo'n kachel weegt 600 kilo!
  Voor een vast huisje zou het kunnen.

 18. @Yvette Het klinkt heel efficiënt, maar ze zijn niet geschikt voor een THOW. Zo'n kachel weegt 600 kilo!
  Voor een vast huisje zou het kunnen.

  Hoezo niet? Als je die midden boven je assen zet tijdens het vervoer is er niets aan de hand.

 19. 600kg is relatief een grote hap uit de 3500kg die de meeste THOW mogen wegen, maar gewoon ge warmte opslaan in iets anders dat je toch meeneemt is prima te doen, dingen zoals je schoon- en vuil-watertanks en houten meubels/bekleding/isolatie zijn hiervan voorbeelden.

 20. Bewerkt 2 jaren geleden door Yvette

  @Vrijbuiter Hoezo niet? Als je die midden boven je assen zet tijdens het vervoer is er niets aan de hand.

  Wat Paul zegt. Ik zou zo'n kachel moeten inruilen voor ons dak, bij wijze van, om weer uit te komen met het gewicht.

 21. @Yvette Wat Paul zegt. Ik zou zo'n kachel moeten inruilen voor ons dak, bij wijze van, om weer uit te komen met het gewicht.

  Hoeft niet. Laat je TH(OW) verplaatsen achter een vrachtwagen en het hele gewichtsprobleem is in 1 klap opgelost.

 22. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!