Tiny House Lifestyle

 1. 2 jaren geleden

  Hallo, ik ben heel benieuwd wat jullie vinden dat allemaal bij een "Tiny House Lifestyle" hoort?

 2. Wonen in een klein huisje

 3. Wonen in een klein huisje omdat je dat wilt.

 4. kort en bondig, hahaha :P
  Maar wat hoort er bij die lifestyle, volgens jullie?

 5. Ik denk niet dat er meer bij hoort @MarjoleinJonker.

 6. Je zou bijvoorbeeld ontspullen kunnen noemen, maar dat volgt wat mij betreft direct uit het feit dat je klein woont. Je kan nou een maal niet met veel spullen in een klein huisje wonen.

 7. Ik denk dat een 'tiny house' bewoner relatief meer spullen heeft dan iemand in een groot huis. Dus dat is ook niet helemaal waar.

 8. @Vrijbuiter hoezo niet?

 9. @KoenDerksen @Vrijbuiter hoezo niet?

  @Vrijbuiter Ik denk dat een 'tiny house' bewoner relatief meer spullen heeft dan iemand in een groot huis. Dus dat is ook niet helemaal waar.

 10. Ik snap het ook niet. Wat bedoel je met relatief meer spullen? Het gaat bij ontspullen toch om de absolute hoeveelheid spullen?

 11. Ik doel niet op aantallen, maar naar de kubieke meters (m3) ten opzichte van de woning waar het in staat.

  Als je TH(OW) 50m3 bedraagt en er is voor 3m3 aan spullen opgeborgen, dan heb je in verhouding meer spullen dan als een "gewoon" huis van 200m3 gevuld is met 10m3 aan spullen.

  Een bank is een bank, maar die inbouwbank met lades van een TH(OW) neemt veel minder ruimte in als die 3 zitsbank van de meubelboulevard. In beide gevallen gaat het om 1 bank, maar de eerste is 0,5m3, de tweede al gauw 2m3.

  Ik hoop dat jullie nu begrijpen wat ik bedoel, anders hoor ik het graag.

 12. @Vrijbuiter Daar heb je een punt, licht er natuurlijk ook aan hoe extreem je wil gaan met ontspullen. Maar misschien is "leven met minder" een betere term?

 13. @KoenDerksen Ik denk dat 'anders leven' de juiste term is. Of je nu in een karntonnen doos, een TH(OW), een flat, een rijtjeshuis of op Het Loo woont, uiteindelijk heb je in de basis allemaal dezelfde spullen nodig. Denk hierbij aan een bed, een bord, een pan, bestek, een stoel, een tandenborstel enz.

  Daarnaast zal er nog een stapel functionele spullen zijn. Niet direct basis, maar wel erg handig om te hebben. Denk hierbij aan een pasje voor de bibliotheek of een laptop.

  Als laatste heb je nog die groep overbodige spullen. Denk aan een enorme kast vol boeken die je ook gewoon van de bibliotheek kan lezen.

 14. @Vrijbuiter Ik zou het met je eens zijn als we het over de term "wonen" zouden hebben. Maar we proberen nu specifiek de lifestyle van Tiny Houses te benoemen. Anders krijgen we straks hele droge algemenigheden.

  Wat betreft de tiny house lifestyle denk ik dat we het credo er weer bij kunnen nemen: "genoegen nemen met genoeg". Dus een minimalistisch leven (letterlijk minder spullen, minder energieverbruik, minder afval en minder ruimte, ) zodat je maximaal kunt genieten van de dingen die je leuk vind om te doen.
  Voor ons zal een groot deel ook in het teken staan van experimenteren. De zoektocht naar zo klein mogelijk, comfortabel leven. Maar ook experimenteren met off-grid gaan. Hoe ziet het leven op elkaars lip eruit? Vinden we een compost toilet wel fijn? En zo kan ik eindeloos veel vragen stellen. Dus in die zin staat de tiny lifestyle in het teken van woon-vernieuwing. Zoals ik het al eens in een blog beschreven heb: Wonen moet weer een werkwoord worden .

 15. @Jan-Willem Mijns inziens heb je in een TH(OW) in de basis niet minder spullen als in een gewoon huis. Sterker nog, als ik met mijn rugzak op mijn rug de natuur in trek om tot mijzelf te komen heb ik alles bij me wat ik nodig heb en thuis ook gebruik. Blijf ik gewoonlijk 1 of 2 nachten weg, maar ben ook wel langere periodes weggeweest. Als ik zie wat ik in mijn rugzak heb zitten, ben ik ervan overtuigd dat ik nog heel veel dingen uit jouw toekomstige THOW kan halen en jij in de basis nog steeds alles hebt wat je nodig hebt.

  Waar de bewoners van een TH(OW) relatief gezien meer spullen hebben, gebruiken bewoners van een TH(OW) relatief gezien minder energie.

  Of ze ook minder afval hebben weet ik niet, dat is heel erg afhankelijk van je levensstijl. Familie van mij heeft een joekel van een huis, maar hun vuilcontainer wordt iets van 1 keer per jaar geleegd. Reden, ze leven compleet van wat hun land hen bied en slaan alles op in de kelder van hun woning.

  Als laatste nog 1 puntje wat echt een nadeel is van klein wonen. Wij besparen jaarlijks duizenden euro's door van veelgebruikte producten grote voorraden in te slaan. Dat gaat je bij een TH(OW) echt niet lukken, want dan breek je je nek over de rotzooi die overal ligt te slingeren.

 16. Als je van je groententuin en dieren wilt leven heb je een behoorlijke opslagruimte nodig voor al die ingemaakte produkten die je de winter door moeten helpen ;)

 17. Dat klopt, daarom is het bewonen van een TH(OW) niet altijd de beste oplossing. Althans, niet als je het doet om geld te besparen.

 18. Dan zijn er zat legale en goedkopere oplossingen, maar daar hebben we het als eens eerder over gehad.

 19. Het klinkt alsof jullie volledige zelfvoorzienendheid als eigenschap zien van de Tiny House Lifestyle. Klopt dat?

  Ik denk namelijk niet dat wij straks in staat zullen zijn om onszelf overal in te voorzien. Er zal een bepaalde afhankelijkheid blijven bestaan ten opzichte van de maatschappij. Dat lijkt mij ook juist goed. Als mens overleven we door samen te werken.

  @Vrijbuiter Ik snap de focus op spullen niet zo goed. Relatief veel of weinig, essentieel of overbodig. We hebben altijd spullen nodig, in iedere situatie. Volgens mij hoort het juist bij een Tiny House Lifestyle om de minimale hoeveelheid te gebruiken die nodig is om comfortabel te leven. Ik neem aan dat je geen bad op je rug zal dragen?

  Dat brengt me gelijk tot een ander kenmerk voor de lifestyle. Het meervoudig ruimtegebruik en zo min mogelijk mono-functionele objecten. Trap als kast, bad als wastobbe, kachel als warmwatervoorziening, kratjes als stoelen, schilderij als tafel, enz.

 20. Bewerkt 2 jaren geleden door Yvette

  De vergelijking met de rugzak vind ik niet opgaan voor een Tiny House. Dat zijn toch 2 heel verschillende dingen. Op het moment dat je rondreist heb je genoeg aan je rugzak, op het moment dat je in een TH woont dan heb je wel behoefte aan meer. Ik zie mezelf in ieder geval niet elke avond in mijn Tiny House mijn slaapmatje uitrollen en koken op een Primusbrandertje.
  Wat ik mezelf wel zie doen is bewust omgaan met spullen. Lenen of alternatief gebruiken waar nodig en bewust kopen indien niet te leen. Niet te veel, maar wel genoeg om comfortabel te leven. Waarbij comfortabel voor iedereen weer anders is.
  Voor mij is een TH(OW) lifestyle: leven zonder mee te doen aan de Ratrace, bewuste keuzes maken en beter in evenwicht leven met de natuur.
  Ik leef nu zoveel bewuster bij alles wat ik doe. Ons huisje is betaalbaar en afbetaald, dat was nooit gelukt met een 'gewoon' huis, we hoeven dus niet meer te leven om te werken. We leven ook veel meer buiten en kunnen hier onze eigen groentes en fruit verbouwen, ik zou niet meer terug willen naar ons veel te dure gehuurde blok in de blokkendoos, zonder tuin.

 21. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!