Rijbewijs B, B+ of BE?

 1. 2 jaren geleden

  Hmm, het is iets complexer :). Ik was één van de eerste personen die een B rijbewijs kreeg. Toch heb ik in een ver verleden met zware combinaties gereden. Toentertijd was het als volgt:

  Een beremde aanhanger die inclusief lading meer woog dan 750 kg mocht getrokken worden, mits het totaal niet meer is dan de auto aan kon (zie specs). De meeste personenauto's kunnen geen 3.500 kg trekken. Nu had mijn vader een zware jeep en die kon veel meer dan 3.500 kg trekken. Op dat moment gold de eis dat ik slechts 3.500 kg als aanhanger plus lading mocht trekken. Tezamen met de jeep zat dat ver boven de zes ton :).

  Ik heb een paar jaar geleden het weer eens opgezocht en toen was het mij niet duidelijk of bovenstaande nog steeds klopt. Maar zojuist leverde een zoektocht een duidelijk verhaal op. Ofwel Yvette heeft gelijk. Ik gok dat ergens in de kleine regeltjes ook nog zal staan dat de aanhanger plus lading niet meer mag zijn dan wat de auto aankan...

 2. @Yvette en @hvdkamer bedankt voor jullie reacties.

  Ik ben het inderdaad met je eens Yvette, het is ook eigenlijk onzin om zelf zo'n pickup of dergelijk capabele auto aan te schaffen. Echter is zo'n rijbewijs misschien nog niet zo'n slecht idee. Het kan er voor zorgen dat je in principe onafhankelijk ben van de goede wil en vrije tijd van een kennis. Je kunt immers dan zelf gewoon een pickup huren voor een dag. Mede daarom mijn vraag omtrent moeilijkheidsgraad en gemiddelde kosten m.b.t. het halen van een BE rijbewijs.

 3. 'Aanhanger trekken met rijbewijs BE
  Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
  Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.'

  Dit zegt de internet pagina van de rijksoverheid er over.

 4. Grappig. Ik had het er net met mijn broer over die net zoals ik ooit alleen een B kreeg. Hij heeft jaren terug dus een BE gehaald en zij dus dat hij veel meer dan die 3.500 kg mocht rijden, mits de auto het maar aan kon. Hetgeen bovenstaande dus bevestigd.

 5. In Nederland mag je met een normale trekhaak (bol) nooit meer dan 3500 kg trekken. En een BE trekker geschikt voor een oplegger met schotel heeft meestal een trekgewicht van 7000 kg.

 6. @koene Ik heb net contact gehad met een dame van de rijksoverheid. Daarbij heb ik haar het volgende voorgelegd:

  "Stel, ik heb een pick-up truck van 2500kg (wat gangbaar is) hoe zwaar mag het totale gewicht van mijn trailer + lading dan zijn?"
  Het antwoord hierop was: "1000kg."

  Met een BE rijbewijs, mag je trailer incl. lading en auto, gezamenlijk niet meer wegen dan 3500kg.

  Oftewel, als je een pick-up truck rijdt, kun je een THOW bouwen van max 1000kg incl trailer.

  Dan ben ik bang dat die dame het niet helemaal begrepen heeft.

  Dit staat er immers op de internet pagina van rijksoverheid.nl

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen

  Aanhanger trekken met rijbewijs BE
  Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).