Balk berekening hulpvraag

 1. 2 jaren geleden

  Dag beste mensen.

  Ik zit even met een dilemma. Ik heb namelijk een huisje gebouwd dat zo'n 1.5 meter uitsteekt over de achterkant van de landbouw kar waar het huisje op staat. De achterkant leunt nog op poten maar tijdens het rijden moeten die eronder uit.

  Is er iemand die verstand heeft van het belasten van balken? Of weet waar ik moet zoeken voor deze informatie?
  Aan iedere zijde zit een balk van 17 cm hoog en 6 cm dik die dus 1.5m uitsteekt over de achterkant van de kar. (huisje is totaal 5.5m) Het gewicht dat op de overstekende balk leunt schat ik op hooguit 500Kg per balk.

  Alvast bedankt voor de reactie...

 2. Voor vloer of dak heb je de balkenschuif . Die is voor jouw situatie mogelijk bruikbaar.

  Wat je volgens mij wilt weten is het volgende? Neem een houten balk van 170x60 mm en steek deze 150 cm uit over een rand. Ofwel de rest van de balk zit vast en het breekpunt is waar de oversteek begint. Hoeveel gewicht mag ik op het uiterste puntje zetten. Toch?

  Volgens mij is dit te vergelijken met een overspanning -- dus twee steunpunten -- van 300 cm. Want dan is het punt met de grootste doorbuiging 150 cm. Dat is vergelijkbaar met het platte dak op mijn huis. Dat zijn 9 balken (plus 2 op muur) van exact dezelfde maat als jij gebruikt. De overspanning is zes meter, maar in het midden wordt alles ondersteunt door een stalen balk en poot tot op de grond. Ofwel de overspanning is 3 meter. Op het dak lag 2,5 ton bitumen en grind. Dat geeft 1.250 / 9 is 138 kg op midden. Boorozver ik in andere berekeningen zie is dat waar ze grofweg vanuit gaan plus nog eens 110 kg sneeuwlast. Desondanks is het minder dan wat jij van plan bent?

  Nogmaals ik kan het niet goed inschatten. Plus dat ik nooit dit soort berekeningen heb gemaakt. Bedenk ook dat tijdelijk niet ondersteunen een andere situatie is als nooit ondersteunen. Hout dat doorgebogen is, zal niet meer terugkeren naar de beginsituatie, maar altijd een deel van de doorbuiging behouden.

  Persoonlijk zou ik gewoon een proefopstelling maken en dan kijken wat er gebeurt gedurende een langere periode.

 3. Dag,

  Dank voor de snelle en uitgebreide reactie. Dat klinkt hoopgevend. Een proefopstelling is een goed idee ik ga eens kijken wat ik kan doen. Even kijken waar ik zoveel gewicht vandaan haal.. en contragewicht.

 4. Lees ik het goed als de balken bij jou maar 138Kg +110Kg per balk hoeven te dragen? Bij mij zou dat dan 500Kg zijn..

 5. Die 138 kg is gebaseerd op de gewichten die de kraan aangaf bij het afvoeren van de zakken en het oppervlak. Deel van de constructie is een houten vloer en dat voegt nog wat toe. Verder rekent men vaak ruig ofwel ik denk dat het meer kan houden.

  Ik snap je constructie niet helemaal. Je hebt twee balken die 150 cm uitsteken. Daartussen zit de breedte van de aanhanger (240 cm?). Hoe is dan verder de vloer gemaakt? Planken zijn meestal 18 of 22 mm dik en met een overspanning van 240 cm buigt dat flink door. Heb je een tekening? Want waarschijnlijk wordt een deel van het gewicht op een andere manier afgevoerd?

 6. Ik zal wat foto's maken of tekening dat maakt het wat duidelijker.
  Ik post ze vanavond.

 7. Bij deze de tekeningen. Hopelijk veschaffen deze duidelijkheid.
  1ste tekening is van de zijkant en de 2e van de balkconstuctie gezien van boven.
  Kar is rood en balken zijn bruin.

  Het lijkt erop dat ik niet zomaar een afbeelding kan posten dus heb ik het maar op mijn website gezet. Zie de laatste afbeeldingen van tinyhouseholland.nl

 8. Duidelijk. Ik vermoedde dit al uit je beschrijving. Waarschijnlijk had ik onbewust de constructie met meer lange balken gemaakt. Maar goed dat is voor jouw achteraf.

  Ik denk dat het op zich wel meevalt. In feite kan je stellen dat het gewicht van het overhangende stuk werkt op 75 cm. Toch? Als ik de foto's zie, zou je van onder nog wat balkjes kunnen toevoegen als het allemaal teveel gaat kraken bij het weghalen van de steunpoten. En mogelijk is er nog een balk te lassen van de buitenste balk richting as en dan een paar ophangen richting het stalen frame. Als het hout dan wil buigen, moet het de extra stalen balk vervormen...

  Nogmaals ik zou het gewoon voorzichtig proberen. Je staat verstelt wat een constructie allemaal kan hebben als het aan elkaar vastzit. Ik weet niet of je iemand kent die meer weet van sterkte berekeningen en gewoon eens wil kijken of er nog iets toegevoegd kan worden voor meer zekerheid.

 9. Nee het is toch op de 150cm ipv 75 cm dat de kracht werkt naar mijn inzicht want zover hangt hij over. Maar hij heeft al gezweeft een paar centimeter, zonder kraken, maar is in een paar dagen weer tot de grond gezakt. Ik denk dat ik er gewoon nog balken onder ga hangen voor de zekerheid.
  De as kan vrij bewegen door de vering dus daar kan ik niets aan bevestigen.

  Dank voor de reacties.

 10. Zekerheid kan nooit kwaad :). Ik moet me toch eens gaan verdiepen in dit soort berekeningen. Is best interessant...

 11. Dit soort dingen laat mij niet los :). Ofwel na wat zoeken vond ik deze . Jouw situatie is de cantilever beam met waarschijnlijk uniformly distributed load. Je hebt dan een shear force (breek) en moment force (buig). Vuren (pine) heeft met de nerf mee een E van 9 GPa (is 9 x 10^9 N/m2). Je zegt 500 kg -- beter 5000 N -- op 1,5 m en dat geeft een w van 3333 N/m.

  De I is hier te berekenen voor een balk van 0,06 m breed en 0,17 m hoog. Ik denk dat we Iy nodig hebben ofwel 0,00000306 m4. Daarmee is de doorbuiging op het einde berekenen via w l^4 / 8 E I is 3333 * 1,5 ^4 / (8 * 9 x 10^9 * 0,00000306) is 0,077 m. Ofwel 7,7 cm en dat is veel meer dan de 1/20 maal de hoogte van de balk in een dakconstructie.

  Ik maak vast ergens een denk- of rekenfout :).

 12. Wow, ja dat gaat mij boven mijn pet helaas ;) Dus die 7.7cm zou de buiging zijn? Ja dat is foute boel dan. Maar ik kan me het wel voorstellen als ik de achterkant gewoon aan de zwaartekracht over laat op langere termijn. Dus het blijft n gok..

 13. Ik probeer de formule te snappen en ik denk dat ik de juiste getallen invul. Uit de tekeningen snap ik nu ook dat een overhangende balk meer te verduren heeft als één die twee steunpunten overbrugt.

  Nu wil ik vaak dingen theoretisch snappen, maar controleer ik het vaak in de praktijk. Als je het nog eens overdoet, doe dan meerdere lange balken in de overhang. Nu zijn het maar twee balken, terwijl het er ook vijf hadden kunnen zijn. Met op beide uiteinden een korte balk in plaats van nu vele. Maar goed, dat si achteraf en nu ik de grafieken qua krachten heb gezien...

 

of Meld je aan om te reageren!