24V of 12V wat is een goede opzet?

 1. 3 jaren geleden

  Hi,

  Ik heb ook al op de facebook account gepost. Werkt erg goed! Ik heb de volgende vraag:
  Betreft elektra? Hoe sluiten jullie dit aan. We willen rekening houden dat we off the grid kunnen wonen.
  Dus er komen Zonnepanelen op het dak, accu's etc. Ook komt er en omvormer want vor sommige elektrische apparaten hebben we gewoon 230V nodig......Maar niet voor alles. We wilen ook met laagspanning gaan werken. Alleen hor ik veel verhalen over 12V en 24V volgens mij heeft 24V voorkeur.
  Kan iemand ons adviseren wat het mest efficient is? De koelkast willen we op laagspanning. Maar ook willen we USB ingangen op sommige plekken in de muur om electronica te kunnen opladen zoals je telefoon. We willen ook dat we ons kunnen aansluiten op het net als er een stroom aanwezig is....dussss. Je ziet het een schema of welke vorm van advies zou top zijn. Alle hulp is gewaardeerd:-)

  Groeten,
  Timothy Meaker

 2. Gewoon 230V voor alles is het eenvoudigste want overal verkrijgbaar, dun draad, goedkope apparatuur, enz.
  Tegenwoordig is 230V eenvoudig om te zetten uit 12/24V met een spotgoedkope Chinese sinus omzetter of een Victron Multiplus. Systemen op 12/24V stammen nog uit de tijd dat er geen goedkope elektronische sinus omzetters bestonden.

  230V "stopcontacten" zijn tegenwoordig vaak voorzien van een USB poort dus dat is geen probleem meer.

  KIjk ook even naar het verschil in prijs en efficiëntie tussen een A+++ koelkast op 230V en "iets" op 12/24V :)

 3. 230V apparatuur is vaak efficiënter in verbruik, maar een omvormer heeft ook verlies. Je kan de zaken scheiden en direct 12 of 24V leveren via USB en ook via een omvormer 230V. Van zonnepanelen 12/24V naar 230V en weer terug naar 12/24V is wel zonde vind ik. Daarnaast zijn meerdere omvormers als backup een goede optie i.p.v. één grote. De zonnepanelen individueel koppelen i.p.v. als een paneel is ook iets om rekening mee te houden.

  Persoonlijk denk ik dat het makkelijker/goedkoper is om 24V i.p.v. 12V om te vormen naar 230V, maar dat heb ik nog niet helemaal uitgezocht. Zowel parallel als in serie schakelen is ook een (extra) optie.

 4. Het is inderdaad gek om van 12V eerst 230V te maken en daar weer iets anders van te maken.
  Maar het is nou eenmaal het gemakkelijkste, goedkoopste en eenvoudigste.

  Om stroom te transporteren is een hoge spanning (dus dun draad) het efficienste, apparatuur op 230V is door de grote massa productie het goedkoopste en doordat iedereen 230V gebruikt is dat systeem goed doorontwikkeld en daardoor ook het eenvoudigste te installeren.

 5. Ongeacht 230v, waarom bestaat er 12 EN 24 volt? Wat is het verschil en wat kun je beter kiezen?

 6. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Het verschil is de te gebruiken draaddikte, voor 24V is de draaddikte dunner.

  24V wordt in schepen en in vrachtwagens gebruikt als boordspanning, 12V in personenauto's en Amerikaanse vrachtwagens en voor sommige Led verlichting (let op, stroomgestuurde Led verlichting heeft een gestabiliseerde 230V voeding nodig, https://www.dmlights.nl/help/verlichting/stroomgestuurde-led-spots-aansluiten-dos-en-donts/ )

  Voor energieopslag is tegenwoordig meer en meer 48V gebruikelijk (goedkopere apparatuur).

 7. Thanks Paul, deze informatie was ik zo benieuwd naar. 48v vertaald dat zich automatisch naar 4 accu's?

 8. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Dat kan 4x 12V zijn maar ook 8x 6V en zelfs 8x 8V (Trojan).
  Het beste zijn 2V tractie accu's, maar te duur en te zwaar voor een 48V systeem.

  In principe zijn de keuzes voor een off-grid systeem simpel, de zonnepanelen moeten je dagelijkse behoefte dekken aan energie, ook in de winter, de capaciteit van je accu's dekken de dagen (en nachten ;) ) dat je geen zon hebt bv. 4 dagen.

  Je moet voor je benodigde capaciteit accu's zoeken die een evenwicht bieden tussen prijs, gewicht en voltage.
  Zelf heb ik voor een tweedehands 24V systeem gekozen (Victron, goed verkrijgbaar) met 4x navulbare semi-tractie accu's van 230Ah 12V (Advitek).

 

of Meld je aan om te reageren!