24V of 12V wat is een goede opzet?

 1. 3 jaren geleden

  Hi,

  Ik heb ook al op de facebook account gepost. Werkt erg goed! Ik heb de volgende vraag:
  Betreft elektra? Hoe sluiten jullie dit aan. We willen rekening houden dat we off the grid kunnen wonen.
  Dus er komen Zonnepanelen op het dak, accu's etc. Ook komt er en omvormer want vor sommige elektrische apparaten hebben we gewoon 230V nodig......Maar niet voor alles. We wilen ook met laagspanning gaan werken. Alleen hor ik veel verhalen over 12V en 24V volgens mij heeft 24V voorkeur.
  Kan iemand ons adviseren wat het mest efficient is? De koelkast willen we op laagspanning. Maar ook willen we USB ingangen op sommige plekken in de muur om electronica te kunnen opladen zoals je telefoon. We willen ook dat we ons kunnen aansluiten op het net als er een stroom aanwezig is....dussss. Je ziet het een schema of welke vorm van advies zou top zijn. Alle hulp is gewaardeerd:-)

  Groeten,
  Timothy Meaker

 2. 230V apparatuur is vaak efficiënter in verbruik, maar een omvormer heeft ook verlies. Je kan de zaken scheiden en direct 12 of 24V leveren via USB en ook via een omvormer 230V. Van zonnepanelen 12/24V naar 230V en weer terug naar 12/24V is wel zonde vind ik. Daarnaast zijn meerdere omvormers als backup een goede optie i.p.v. één grote. De zonnepanelen individueel koppelen i.p.v. als een paneel is ook iets om rekening mee te houden.

  Persoonlijk denk ik dat het makkelijker/goedkoper is om 24V i.p.v. 12V om te vormen naar 230V, maar dat heb ik nog niet helemaal uitgezocht. Zowel parallel als in serie schakelen is ook een (extra) optie.

 3. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Het verschil is de te gebruiken draaddikte, voor 24V is de draaddikte dunner.

  24V wordt in schepen en in vrachtwagens gebruikt als boordspanning, 12V in personenauto's en Amerikaanse vrachtwagens en voor sommige Led verlichting (let op, stroomgestuurde Led verlichting heeft een gestabiliseerde 230V voeding nodig, https://www.dmlights.nl/help/verlichting/stroomgestuurde-led-spots-aansluiten-dos-en-donts/ )

  Voor energieopslag is tegenwoordig meer en meer 48V gebruikelijk (goedkopere apparatuur).