tips voor TH-bewoners met een beperking en ouderen. Graag meer tips toevoegen!!!

 1. 2 jaren geleden

  Hallo allemaal,

  Marjolein Jonker heeft mij gevraagd dit onderwerp hier op het forum te plaatsen toen bleek dat er op Facebook veel werd gereageerd nadat ik een paar ideetjes had geplaatst.

  Het zou mooi zijn als iedereen die een tip/idee heeft om het leven in een TH met een beperking of omdat je een dagje ouder bent/wordt, puur praktisch gezien, wat makkelijker te maken, dit hier zou willen opschrijven. Zodat we na verloop van tijd een goede verzameling gaan krijgen die mensen zouden kunnen gaan gebruiken. Vooral ook linkjes met bv een afbeelding of beschrijving zou een grote hulp kunnen zijn.
  Geeft vooral ook feedback op ideeën van elkaar want daar kunnen we met zijn allen veel aan hebben. Ook feedback om iets niet of juist totaal anders te doen kan héle positieve ideeën brengen.

  Ik plaats hier een paar ideeën gezien vanuit mijn eigen loopbeperking.

  - Wat als je in een TH wilt gaan wonen en een scootmobiel hebt? Hij moet overdekt en afgesloten kunnen staan én toegang hebben tot een stopcontact (meer zonnepanelen) Een inpandige schuur.

  1. Hij neemt veel ruimte in beslag omdat je in de schuur ook moet op- en afstappen dus als je niet ál te tiny wilt wonen zal het er in de praktijk op neer komen dat je een wat langer TH nodig hebt. Als ik naar mezelf kijk gok ik op zo'n 9m.
  2. Hoogteverschil tussen vloer TH en de grond is zo'n 40cm. Dat betekent een lange oprijbrug. Lastig én niet mooi én veel te duur. Óf de staanplaats van het hele TH zo'n 40cm afgraven en stutten aan de randen met hout zoals bv de oever van een smal riviertje of een damwand van een dijk o.a. gebruikt bij tuinen van woonboten. Langzaam aflopend zodat bij plaatsing van het TH de auto/trekker zo de afgraving op/in kan rijden. Loskoppelen en aan de andere kant weer weg kan rijden. Zorgen voor goede afwatering (!) en hopen dat je een aantal jaren mag blijven staan van de gemeente. (.....) Mooi én waarschijnlijk duur (?) Óf heel simpel een los schuurtje met eigen zonnepanelen naast je TH. Handig, mooi én te betalen. Maar of gemeentes daar mee akkoord zullen gaan....?

  - Toilet plaatsen met de zitrichting in de lengte. Dit ivm wat moeilijker gaan zitten, opstaan en weer aankleden. Lees: voldoende bewegingsruimte nodig hebben. Als je opstaat en je staat bijna met je neus tegen de muur ga je in de praktijk niet eerst een paar passen opzij met je broek nog op je knieën, om je dan vervolgens goed te gaan aankleden. Dat wordt vroeg of laat zéker een keer vallen! De muur aan de achterkant van het toilet moet op twee vooraf in de bouw bepaalde punten goed gewicht kunnen dragen ivm steunbeugels. Voor het gaan zitten en weer opstaan van het toilet. Ook als die beugels nu nog niet nodig zijn en je bent al wat ouder of je weet dat je beperking er over een klein aantal jaren anders gaat worden is dit goed om met de bouw al rekening mee te houden. Dit geldt ook voor een te plaatsen opklapbare douchestoel.

  - Onderste keukenkastjes en andere lage kastjes met deuren. Geen keukenkastjes maar diepe lades. Zo kun je toch goed bij je spullen als je niet goed kunt bukken of hurken en ook alles goed zien.

  - Bed. Er zijn natuurlijk heel wat opties als je beneden wilt slapen en tóch op een goed matras wilt/moet liggen. Er is veel keus in opklapbedden. Óf de keuken en de badkamer aan de ene kant van je TH en je zithoek oid aan de andere kant met zo'n 60cm vehogen. Aan de zijkant kun je dan twee of drie traptredes maken richting bv de zithoek. Je kunt dan een volwaardig bed met een goede matras en een ledikant op de gewenste hoogte op wielen zetten en die onder de zithoek rijden. Dan hoef je in ieder geval in de nacht geen trap te lopen en over een loft te kruipen. Óf een loft met een lift.

  Je kunt ook naar www.ana-white.com/tiny gaan om daar de volledige beschrijving van het bouwen van de lift te zien.

  Zo mensen, kom maar op. Laat je horen!!

 2. Dankjewel Els! :)

 3. Ik heb geen loophandicap, maar het ontwerp van Ana White spreekt mij ook aan omdat ik geen zin heb een trap of ladder te beklimmen naar bed toe. En heb af en toe rugproblemen. 1 vd aanpassingen die ik wrs zal doen in het ontwerp is het toilet met de punt richting de deur plaatsen zodat je ook gelijk meer ruimte hebt voor een kast. En de wasbak in de badkamer vind ik onlogisch als je vlak naast de wasbak in de keuken bent. Als je dus een toegankelijk toilet wilt kan je daar mooi de beugels naast plaatsen.

  Voor de scootmobiel: misschien is een tiny house met een soort overhang een oplossing waar je dan een soort schot van licht plaatmateriaal zoals golfplaten of een stevig gordijn aan kan hangen dat je scootmobiel beschermt tegen het weer en dus een stekker heeft voor het opladen. Ik zit zelf aan een gooseneck trailer te denken bij dit ontwerp, maar in Nederland wat lastiger te trekken omdat dat alleen met een open truck kan. Dus dan zul je iets anders moeten bedenken. Bijvoorbeeld het ontwerp van Noordwijk Klein die een overhang heeft. Wrs niet groot genoeg om een scootmobiel onder te plaatsen, maar dan snap je wat ik bedoel.

  Voor de oprit: misschien is een lift een idee, zoals rolstoelbusjes hebben? Vraagt echter wel veel stroom en ook wat van de balans van je huis. Dan is een huis op 4 wielen stabieler dan een trailer met maar 1 as in het midden.

  Of je moet aan een dieplader gaan denken. Laag in het midden en wielen aan de punten. Dan heb je wrs minder dan 40 cm te overbruggen met een oprit. Echter wel lastig met hobbelig terrein en drempels ed. Voordeel is wel dat als je toch al een deels verhoogde vloer wilt dat je daarin mooi de wielkassen kan wegwerken aan de binnenkant van het huis. En als je 9 meter wilt zal het waarschijnlijk toch met of en tractor of een vrachtwagen vervoerd moeten worden ivm het gewicht.

  Er zijn natuurlijk al veel voorbeelden van mantelzorgwoningen, maar daar zitten ook tilliften ed vaak in als iemand echt niet meer zelfstandig kan bewegen. Dit zorgt ook voor een hele andere inrichting. Maar geeft wel een idee van de inrichting van een toegankelijk tinyhouse.

  Gezien de eisen die er gesteld worden aan de constructie door beugels ed is een stalen frame, vind ik, logischer dan hout.

 4. Dank je wel Petra! Een goed begin vol feedback om over na te denken.

 5. @Els er zijn camperverkopers met speciale aangepaste campers, met name voor rolstoelers. Misschien kan je daar ook nog wat inspiratie opdoen. Een verkoper stond iig op de camperbeurs afgelopen maart in Houten en in het najaar zijn er ook weer wat beurzen. Zie de link voor datums. Ik ga zelf naar die beurzen voor tips mbt indeling en handigheidjes voor bijv. opslag, douchen etc. De meeste tiny house 'problemen' zijn al opgelost door kampeerders/camperaars/caravanbezitters.

 6. Petra, dank je wel voor de tip. Daar had ik nig niet aan gedacht!

 7. Ik denk dat je beter kan gaan voor een vrachtwagen dieplader waarbij je het bordes kan heffen. Op die manier kan je de scootmobiel onder het bordes zetten en eenvoudig aansluiten en hoef je ook geen oprijbrug te realiseren.

 8. Hallo Vrijbuiter, bedankt voor je teactie. Bordes heffen en scootmobiel er onder zetten? Die snap ik niet. Sorry. Kun je dat nader uitleggen. Ik heb mij nog niet in diepladers verdiept. Bedankt.

  Ik zou mijn scootmobiel ook wel in een (afsluitbare) dichte ruimte willen kunnen plaatsen. Net alleen voor een enkeling die denkt: hééé, kijk nou wat ik hier vind! Zeker ook als bescherming tegen het weer.

 9. Hallo allemaal,

  Dank jullie wel voor alle tips die jullie geven op mijn 'dingetje'. Keep them coming!!

  Dit hoofdtuk op het forum is uiteraard ook bedoeld voor ALLE tips die er zijn voor welke beperking dan ook. Tevens voor dingen waar mensen tegen aan kunnen lopen die wat ouder zijn.

  Bedankt!

 10. @Els Hallo Vrijbuiter, bedankt voor je teactie. Bordes heffen en scootmobiel er onder zetten? Die snap ik niet. Sorry. Kun je dat nader uitleggen. Ik heb mij nog niet in diepladers verdiept. Bedankt.

  Hallo Els,

  het bordes van een dieplader is het gedeelte van de dieplader wat achterop de schotel van de vrachtwagentrekker ligt.

  -image-

  Even voor de beeldvorming. De twee grijze machines staan op de dieplader, de groene trekker staat op het bordes.

  Nu is deze dieplader uit 1 geheel, maar technisch is het gewoon mogelijk om het bordes te verhogen dmv. een cilinder.

  In normale omstandigheden zal de onderkant van het bordes zo'n 110 cm hoog zijn. Daar past die scootmobiel ongetwijfeld onder, maar dan moet je zelf bukken en zit je haar vol schotelvet. Door het bordes met een cilinder tot 90 cm te verhogen als je stil staat (want in de rijstand moet je weer terug naar die 110 cm), kan je een ruimte daaronder creëren van zo'n 200 cm hoog. Voldoende om de scootmobiel op te slaan.

  Hoe groot deze dieplader is weet ik niet precies, maar gok zo dat het lage gedeelte zo'n 25 á 30 m2 is. Een mooi maatje voor een TH(OW)

  Pin je ook niet te vast op deze dieplader, in de transportwereld zijn er 1001 verschillende diepladers beschikbaar, dus een passende voor een TH(OW) zal er vast te vinden zijn.

 11. Hallo Vrijbuiter,

  Wat en goede uitleg! Dank je wel. Ik begrijp nu wat je bedoelde.
  Ik wist van het bestaan nog niet eens af.
  Hoe het ook uit zal pakken voor mij, ik kies voor een afsluitbare ruimte voor mijn scootmobiel en dat is dit niet. Als onderstel houd ik dit toch zéker in gedachte.

 12. @Els Hallo Vrijbuiter,

  Wat en goede uitleg! Dank je wel. Ik begrijp nu wat je bedoelde.
  Ik wist van het bestaan nog niet eens af.
  Hoe het ook uit zal pakken voor mij, ik kies voor een afsluitbare ruimte voor mijn scootmobiel en dat is dit niet. Als onderstel houd ik dit toch zéker in gedachte.

  Die afsluitbare ruimte is vrij eenvoudig te realiseren, daar ligt het probleem ook niet.

 13. @Els hier een filmpje van een extra breed huisje voor een 'senior'.

 14. Hoi Petra, dank je wel voor het doorsturen.

 15. @Els weer een filmpje tegengekomen met een rolstoeltoegankelijk huis:

 

of Meld je aan om te reageren!