Legaal wonen?

 1. 2 jaren geleden

  Mag je in Nederland een stuk grond kopen en daar je Tiny House zetten en daar ook echt wonen? Net zoals je daar een huis standaard huis zou bouwen? Dus dat je alles legaal kan regelen en zo?

 2. Als de gemeente akkoord gaat met een TH op bouwgrond kan dat inderdaad ja.

 3. Maar helaas gaan ze nooit accoord, het maximum dat je kunt bereiken is een tijdelijke ontheffing.

 4. Bewerkt 2 jaren geleden door Jan-Willem

  De gemeente gaat akkoord als je kunt voldoen aan het bouwbesluit. En dat is mogelijk op basis van het gelijkwaardigheidsbeginsel. Dus aantonen dat jouw alternatieve keuzes gelijkwaardig zijn ten opzichte van de gestelde eis.
  Dan blijf je nog wel afhankelijk van de ambtenaar die je tegenover je hebt. Het is dus zaak om goed in contact te komen met de gemeente en jouw plannen te verantwoorden. Als je een goed verhaal hebt om een tiny house te bouwen, dan zijn gemeentes zeker wel bereid om naar je te luisteren.
  Het gaat gemeentes er vooral om dat het past bij de omgeving en de gestelde omgevingswensen. Het is dus volledig afhankelijk van je eigen "positieve" houding en gesprekken met de gemeente.

  In de tweede plaats ben je ook afhankelijk van je buren. Als zij jouw huis niet zien zitten, dan kunnen ze heel moeilijk doen en hebben ze veel "macht" en mogelijkheden om jou weg te krijgen. Het is dan uiteraard de vraag of je daar dan eigenlijk land zou willen kopen.

 5. Als jij een TH bouwt met fundering, dan is het nog maar de vraag of je buren je ook weg krijgen.

 

of Meld je aan om te reageren!