Gewicht??

 1. ‹ Ouder
 2. 3 jaren geleden

  @prensel Een TH wordt toch als lading gezien op een aanhanger ?

  Volgens mij geld voor lading dat het geheel uitgeladen kan worden. Klinkt logisch? Ofwel je TH moet dan van de trailer af kunnen en dat wordt denk ik lastig...

 3. Het moet kunnen inderdaad.
  Als je óp je trailer bouwt en de hele handel vastzet met lange bouten, dan is het lading. Gebruik je je trailer in je constructie (bijv isolatie ertussen en onder en boven de trailer plaatmateriaal) dan is het geen lading meer.
  Bij ons kan theoretisch alles van de trailer afgehaald worden door de afvoeren te verwijderen, bouten los te draaien en het huisje eraf te tillen. Maar dat gaan we dus niet doen hè. ;)

 4. @Stefan De folie komt bij de tiny houses uit de VS ook buitenop het OSB. Het heeft niets met vocht te maken, maar puur stijfheid/sterkte i.c.m. prijs/kwaliteit.

  Dank. Ik vraag me af of het nodig is. Ofwel als ik ga bouwen zou ik eerst wat experimenteren met constructies om te zien of het stijf genoeg is. Desnoods aan de binnenkant tussen de latten nog wat schoren. Misschien toch wel nodig omdat 4 mm -- ik denk aan 6 -- triplex sneller zal golven met een h.o.h afstand van 60 cm. Aan de buitenkant kan je ook schoren maken met ijzerkabel.

  @Stefan Maar enkel rabat voor de stijfheid voelt ook niet okay aan

  Ik heb hier een optrekje om een vlizotrap gemaakt. En die werd stijf door het potdekselen met planken. Nu is deze een stuk minder lang. Nogmaals, je moet denk ik één en ander in de praktijk toetsen. Dat is hoe ik vaak dit soort problemen aanpak.

  @Stefan Zoals gezegd heb ik ruim gerekend en ik zou een goede 850kg voor de inhoud over moeten hebben.

  Ik heb nog niet genoeg gerekend om voor mijzelf te bepalen of het afdoende is. Plus dat ik eigenlijk ook een werkplaatsje zou willen voor houtsnijden, e.d. Met een TH is de hypotheekstress weg, maar voor eten en wat andere onkosten is nog steeds geld nodig. Zou geweldig zijn als ik dat kan verdienen met leuke dingen maken. Dan wordt het pas echt leven zonder stress :-).

  Ik neig dus steeds meer naar een trailer achter een tractor. Ik zou dan 10 meter kunnen bouwen: 3 voor het werkplaatsje en de andere 7 voor de gebruikelijke woondeel. Met als extra voordeel dat ik veel minder op gewicht hoef te letten en voor een minder minimale constructie kan gaan. Iets meer richting de Amerikaanse manier :-).

 5. Je hebt helemaal gelijk. Hoe verder ik kom met mijn eigen tiny house, hoe meer ik ook die gedachtengang van jou begin te krijgen. Die trailer die ik heb is bij lange na niet maatvast, wat best triest is voor een stalen frame. Dan had ik inderdaad beter een pipowagen kunnen kopen en die ombouwen, was ik waarschijnlijk voor de helft van het geld klaar.

  Het is ook een beetje afhankelijk van wat je ermee wilt. Er zijn zo weinig auto's die even 3,5 ton kunnen trekken. Dan kan die net zo goed bijna op een dieplader geladen kunnen worden voor een paar euro meer. Maar ja, ik ben bezig en ik ga hem zo goed maken als ik kan.

  Maar ik ga het in mijn achterhoofd houden om geen OSB aan de buitenkant te doen. OF misschien ipv OSB een paar mm multiplex/triplex. Voor mij is geluidsdemping belangrijk, het mag niet zo zijn dat ik straks elke vogel die langs het huisje vliegt te horen is.

 6. Bewerkt 3 jaren geleden door prensel

  @hvdkamer J
  Onder en boven begin ik met een plank van 119x18 mm. Op de hoeken staat een balk van 119x44 mm. De tussenbalken zijn vervangen door I-beams in hout. Bespaart veel hout en niet veel zwakker. Met als extra voordeel veel betere isolatiewaarde. Een I-beam heb ik nu even gemaakt met twee latten van 44x18 mm en een 9 mm diepe groef waarin een 6 mm triplex plaat wordt gelijmd. De isolatie is Hempflax en ik lees dat dit weliswaar vocht kan afvoeren, maar slecht tegen plas water kan. De oplossing is een dampdoorlatend, maar waterkerende folie. Dat geeft ook nog eens een luchtspouw. Binnen denk ik aan 6 mm triplex en buiten Zweedse rabatdelen van Modiwood.

  Ik vind je opbouw met die I-profielen wel erg interessant om het zelf ook zo te gaan doen.
  Scheelt een hoop gewicht en betere isolatie ter plaatse van de staanders/I-beams. Wat voor mij ook een van de redenen is, is omdat ik nog behoorlijk wat vuren 50x50mm heb liggen die ik door wil zagen zodat ik 50x22mm overhoud, daar een uitsparing in frezen van 6 of 9 mm en dan ook met triplex (of evt OSB) wil verbinden. Jij schrijft over lijmen, kan eventueel nieten/tacken met bijv 35/40mm lange nieten ook of is dat niet sterk genoeg ?

 7. @Stefan Maar ik ga het in mijn achterhoofd houden om geen OSB aan de buitenkant te doen. OF misschien ipv OSB een paar mm multiplex/triplex. Voor mij is geluidsdemping belangrijk, het mag niet zo zijn dat ik straks elke vogel die langs het huisje vliegt te horen is.

  Voor vogels heb je geen isolatie nodig, die hoor je niet. Tenzij je die gestraalmotoriseerde vogels bedoel van vliegbasis Leeuwarden of Volkel.

  Maar met een normale isolatie laag in je wand heb je geen last meer van geluiden van buitenaf. Door de wand althans, door je deuren, ramen en ventilatieroosters hoor je uiteraard nog vanalles.

 

of Meld je aan om te reageren!