Tiny wonen in Limburg

 1. vorig jaar

  @HansMPL & @Noel ,

  Zuid-Limburg lijkt puur regeltechnisch op slot te zitten (Kom even niet op de naam, maa gaat om structuurvisie en er mag alleen bijgebouwd worden als er iets wordt afgebroken. Grote lulkoek natuurlijk, als jij een villa wilt bouwen, dan gaat dat gewoon mogen....), maar er komt verandering in, geen inside information helaas, meer een indruk. In Sittard is een groep heel sterk bezig, die nemen scholen mee in de bouw, maar dat zal denk ik nog minimaal tot de zomer duren voordat dat van de grond is. Ik vermoed (hoop) dat dat de kickstarter zal zijn in Zuid-Limburg.

  Ik zoek zelf iets op de as Maastricht-Heerlen, ik heb contact gehad met de Wijk van Morgen, maar die reageren traag door alle bestuursgerechtigden, dus dat zal niks worden, andere bedrijventerreinen die woon/werk als optie hebben reageren eenvoudigweg niet.

  In Heerlen is nu een raadslid van de partij van de dieren gekomen waar een kennis van mij die al in een tiny house (gedoogd-illegaal) woont, waar we een gesprek gaan krijgen. Helaas geen idee wanneer, maar dat is voorlopig onze enige politieke ingang.

  We kunnen zeker samenwerken, maar op dit moment is het of eigen (bouw)grond of agrarische grond met waarde kopen, of hopen op samenwerking met de gemeente. Ik heb een beetje het geluk dat ik mijn tiny house op mijn oprit (af)bouw, waar de gemeente wel naar informeerde, maar al meer dan een half jaar niks van zich heeft laat horen. Dat heeft voor mij persoonlijk ook waarde, niet dat ik op mijn oprit wil blijven staan, maar ik zou het ook niet erg vinden :)

  Het enige wat we concreet zouden kunnen doen is een woningbouwcorporatie en/of een wooncoorporatie opstarten, maar dat betekent dat we wel maar op een locatie kunnen richten. Ik heb van sommige gemeentes letterlijk te horen gekregen dat burgers/particulieren pas als laatste in aanmerking komen voor een project of wat dan ook. Bedrijven (corporaties) krijgen bij voorbaat voorrang. Dus als dit een optie is en we kunnen minimaal 5 (willekeurig gekozen) mensen met een tiny house bij elkaar krijgen, kan het wel eens nut hebben.

  Ik heb de gemeente Schin op Geul proberen te porren voor een project omdat er wat consternatie was ontstaan over een verleende vergunning voor een megastal. Blijft bizar, megastallen in het landschap zijn geen enkel probleem, een paar tiny houses de grootste ellende. We zijn gewoon veel te netjes als nette burgers. Het is omdat ik weinig cash vermogen heb, anders had ik al een leuk stuk agrarische grond gekocht en gewoon doen. Dat is volgens mij de enige snelle mogelijkheid om wat af te dwingen van de gemeente. Anders laten ze je gewoon links liggen.

 2. Hallo, dankzij Pascale van de Partij van de Dieren is er in de gemeente Heerlen een motie aangenomen waardoor ze een onderzoek zijn gestart naar alternatieve woonvormen waaronder tiny houses. Ervan uitgaande dat hier uitgaat komen dat hier vraag naar is, kan er dan een projectplan ingediend worden. De SP is in Heerlen fel tegen omdat ze tiny houses alleen voor (rijke) hipsters zien, terwijl een tiny house een stuk goedkoper is dan een 'normaal' huis.

  Ik ben per toeval een mooie locatie tegengekomen die ook nog eens de juiste bestemming heeft waardoor we (nog een andere persoon en ik) alleen een fatsoenlijk projectplan op papier moeten zetten waarbij heel sterk naar voren moet komen hoe dit potentieel ouderen kan helpen en ook de 'armen' en dat het niet alleen voor rijken is.

  Enige nadeel is op dit moment de tijdlijn, 'men' verwacht dat onderzoek pas in december te hebben afgerond, dus pas in het nieuwe jaar wordt projectplan ingediend en dan is het even afwachten hoe en wat. Ergens in oktober is er nog een tiny house conferentie in Heerlen waar mensen van de gemeente worden uitgenodigd, en zoals het er nu naar uit ziet zal ik en een andere persoon nog voor een commissie komen van het onderzoek wat wel het een en ander teweeg zal brengen. Het is dan even de vraag hoeveel tiny houses er mogen komen.

  Maastricht kun je net zo goed vergeten, al helemaal in het buitengebied. Tenzij je echt een goed contact hebt binnen de gemeente die voor je gaat lopen is Maastricht een illusie. Als tiny houses in Maastricht al komen, zal dat als laatste stad van Limburg zijn, zeker met de ervaringen rondom Vinkenslag. Als je per se rondom Maastricht wilt wonen, lijkt me Belgie een interessantere optie.

 3. Bewerkt vorig jaar door Guido

  Ik wil bij deze mijn vrouw en mezelf ook bij de groep aanmelden die geïnteresseerd zijn in een Tiny House in Maastricht of elders in Zuid-Limburg. Grond kopen is ook hier geen probleem.

  Ik heb op dit moment hierover contact met de gemeente Maastricht maar zij hebben geen grond in bezit die bedoeld is voor wonen.

  @Stefan

  In een van de mails die ik van de gemeente Maastricht kreeg zeiden ze:
  Toevoeging van een woning is bovendien niet zo maar meer mogelijk met het oog op het woonbeleid, dat inspeelt op de veranderende aantallen inwoners en samenstelling van de bevolking. Gemeenten in Zuid-Limburg willen een overschot van bepaalde woningen op bepaalde plekken in de toekomst, met name in de stadsrand, voorkomen. Onder voorwaarden is dit wel mogelijk, dan moet u denken aan toekomstbestendige woningen op perspectiefrijke plekken. In dat geval is hoe dan ook compensatie aan de orde, bijvoorbeeld door sloop van een andere woning of wellicht storting in een sloopfonds. Dat lijkt me in uw geval moeilijk.

  en ook:
  De conclusie van mijn collega klopt: grond met bouwbestemming is in de regel reeds bestemd voor ontwikkelingen. U zou eens kunnen aankloppen bij eigenaren en/of ontwikkelaars met bouwtitels.

  Wat betreft het verhaal dat Tiny Houses iets is voor rijke hipsters is een beetje gek. Ik denk als je rijk bent ga je in een mooie villa in de natuur wonen. Ik wil vooral in een Tiny house wonen omdat ik een hoge huur betaal. We hebben onze eigendom woning in januari verkocht omdat mijn vrouw vanwege reuma de trap niet meer op/af kon. Daarom wonen we nu in een nultreden woning maar wel 3x zo duur per maand.

  Ik ben nu 53 over 15 jaar bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd en heb geen aanvullend pensioen opgebouwd en ga dan dus behoorlijk in inkomen achteruit. We hebben wat spaargeld waar we eventueel een tiny house van kunnen kopen als we dan ook nog onze eigen energie opwekken scheelt dat enorm aan woonkosten en kunnen we een prettige oude dag hebben zonder (zorg/woon) toeslagen nodig te hebben van de overheid.

  Mij lijkt dit een win/win situatie. Enige wat de gemeente hoeft te doen is ons een beetje prettige plek aanbieden waar we een stukje grond kunnen kopen. Of we kopen het samen of elk apart.

 4. Kun je niet met paar mensen samen een stuk grond kopen ergens in het Mergelland en daar paar Tiny houses op zetten? Heerlen is voor mij of eigenlijk vooral mijn vrouw te ver weg van haar familie en vrienden in Maastricht. Zoals gezegd heeft ze dus reuma lange stukken auto rijden lukt niet. We konden in Kerkrade aan bungalow kopen dat wilde ze toen ook niet. In Maastricht e.o. heb ik geen betaalbare bungalow kunnen vinden. We huren er nu een van een woning stichting. Prima woning heel tevreden mee maar hij is niet tekoop helaas.

  Dus ja de jaren schieten voorbij voor je het weet zit je in de AOW op een houtje te bijten. Nu kan ik financieel nog iets doen daarom wil ik ons geld hierin stoppen zodat we goed zitten ook als we straks in de AOW zitten. Zonder hoge huur en energie kosten.

  Mij lijkt als je met paar mensen die beetje geld hebben samen een stuk grond koopt waar ook andere een gedeelte van kunnen huren/pachten kan je er misschien met meerdere huisjes op staan.

  Persoonlijk wil ik het liefste zo zuidelijk mogelijk en in de buurt van Maastricht. Paar kilometers rijden is geen probleem maar Heerlen is ons te ver helaas.

  https://www.funda.nl/koop/sint-geertruid/bouwgrond/+5km/

 5. @Guido, helaas gaat dat niet. Het probleem blijft hetzelfde: bouwtitels. En als je al een bouwtitel hebt, mag je er niet zomaar een woonwagen (want dat is een tiny house voor de wet) er neer zetten. Maastricht e.o. is gewoon niet betaalbaar vergeleken met Heerlen e.o., makkelijk 1,5x zo duur.

  Op bouwgrond verder ingaand, vaak zit er al meteen een bouwplan aan vast, althans een bouwplan waar weer de bouwvergunning aan vasthangt en alleen als je een bouwgrond is waar nog GEEN bestemming op zit, dat is goud waard, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor. Dan mag je letterlijk alles doen. De gemeente kan je nog gewoon tegenhouden, maar geen bestemming is de beste bestemming.

  Ik zou sowieso geen bouwgrond kopen, tenzij je buren ver genoeg wonen, zeker in NL mag je niet zomeer een behoorlijk ander huis neerzetten dan je buren. Afgezien van volledige medewerking van een gemeente, is op dit moment de beste kans grond met recreative bestemming, dus waar je vanuit de wet een caravan op mag plaatsen. Maar reken maar op weerstand van alles en iedereen. Als je zou huren zou je mogelijk op een gegeven moment huurbescherming kunnen genieten: https://zypp.nl/let-op-bij-verhuur-van-percelen-grond-aan-recreanten/

  Nederlandse regels zijn bizar, Zuid-Limburg zit voorlopig goed op slot. Als je contacte hebt met boeren of mensen met veel land, dat is je beste kans voor de komende 5 jaar. Heerlen zie ik wellicht volgend jaar iets ontstaan, daarna Sittard en Maastricht als laatste in Z-Limburg. En waarschijnlijk zal eerst een grote projectontwikkelaar de eerste eer krijgen en geen particulieren. Dat heb ik eens letterlijk in een mail terug gekregen. Als particulier/burger kom je als laatste aan bod.

  Een mogelijkheid is om een eigen woningbouwcorporatie of wooncorporatie op te richten om een tiny house dorp ergens te maken, maar dat gaat veel tijd en energie kosten, zeker als niet alle neuzen dezelfde kant op staan.

  Als je echt geld zou hebben, de sporthal onder aan de berg bij Cadier en Keer staat nog altijd te koop, dus als je echt geld hebt, of bij elkaar kunt brengen (1 miljoen) dan is dat een goede omdat daar ook een maatschappelijk aspect bij zit.

  Nog een ding, voor jou kun je het als zorgwoning gaan zien. En ga dit ook altijd specifiek benoemen in contact richting de gemeente. Zover ik weten hebben zorgwoningen een of andere uitzondering. Dus maak zelf hard waarom het voor jou een zorgwoning is en ga dan met een plan naar de gemeente.

  Het zijn puur de gemeentes en de regels die alles blokkeren in Zuid-Limburg. Een collega van mij heeft een grondstuk in Margraten waar ik zou mogen staan, werkelijk perfect voor mij, maar hij wilt geen gezeur met de gemeente, begrijpelijk. Ik de gemeente gecontacteerd en krijg gewoon het standaard riedeltje te horen. Ook via een contact kreeg ik het standaard riedeltje te horen.

  Als ik nou een eigen stuk grond had met op zijn minst een recreatieve bestemming (agragrische met waarden mag je zelf al op recreeeren), dan had ik de gok al gewaagd. Campings zijn ook erg huiverig en de campings die het toestaan zijn in de winter dicht en dan moet je toch weer weg. Er zijn twee campings waar ik weet waar het helemaal legaal kan, maar die zijn te ver weg voor jou (en voor mij ook) Eentje over de grens bij Vaals in Belgie en eentje over de grens bij Roermond in Duitsland, maar daar heb je alleen elektra aansluiting.

  Als het erop lijkt dat er eind dit jaar geen schot in de zaak zit in Heerlen of Schinveld, dan ga ik maar naar Duitsland.

  Laatst was er ook nog een bericht in de Limburger dat twee broers hun woonwagens hadden gezet op een bedrijventerrein in Voerendaal, op gehuurde grond van de gemeente Nota Bene. Uiteraard waren het halve criminelen. En hoe die het geregeld hebben gekregen? Vast en zeker niet door de brave burger uit te hangen.

  En het leuke met grond kopen in Zuid-Limburg, er is bizar weinig grond te koop hier. Op bosgrond.nl , arvalismakelaars.nl , bostekoop.nl en bosverkoop.nl hebben de meeste gronden, maar het is bizar weinig (meeste is midden en Noord) en schrik niet van de prijzen. Zeker de gronden waar je legaal wat mee kunt (agrarisch met waarde of bosgrond met recreatieve mogelijkheden) zijn zeldzaam en duur. En als ze er al zijn, zijn ze binnen een week alweer verkocht.

  Dus als je toch bereid bent en om grond te kopen en je wilt per se rondom Maastricht zitten, kijk in Belgie.

 6. Bewerkt vorig jaar door Stefan

  Gelukkig is die TH conferentie in Heerlen om de hoek, 11 oktober, dan krijgen we beter beeld. Als het positief wordt, dan is het alleen nog locaties zoeken aan aanbieden. Maar ik merk dat dat het moeilijkste wordt. Gemeente Heerlen heeft wat dat betreft weinig mogelijkheden en de mogelijkheden die er zijn, zullen waarschijnlijk op gronden zijn van boeren die dat natuurlijk niet willen, zels al is het een economisch voordeel.

  Ik ben zelf maar begonnen met plannen maken om richting Venlo te gaan, heb al een plekje bij een particulier weten te regelen, nu nog toestemming van de gemeente.

  Wat betreft die funda link, was er al mee bekend, maar voor 120.000 euro een tiny house. Nee dank je. Heb je toch nog een hypotheek nodig. Een groot deel van het tiny house is dat je dus jezelf kunt verlossen van een hypotheek. Een fatsoenlijk tiny house hoeft overigens geen 30.000 euro te kosten, als je het laat maken, zelfbouw is nog eens significant goedkoper, dus je betaald dan 90.000 euro voor een mini stukje grond?

  Ik moet helaas concluderen dat tiny houses niet compatibel is met Nederland. Zeker niet als er 'te' veel mensen tiny willen leven. Dan krijg je uiteindelijk dus veel mensen in tiny houses, maar met exact dezelfde financiele strop als in een regulier woonhuis.

  Heeft iemand al over de grens gekeken? Beide kanten?

 7. Volgens mij als ik goed onthouden heb heb je een stuk grond van 300 meter dat is best netjes volgens mij en ja daar betaal je al gauw dik meer dan 'n ton voor hier in zlb. Geld zal het altijd kosten ofwel betaal je huur voor de grond of een koopprijs. En 48 m2 woon oppervlak nou meer dan prima voor mij en als de locatie gunstig zou zijn geweest had ik het zeker gedaan.

  Ik woon nu gehuurd omdat ik geen geschikte koopwoning kon vinden voor mijn zieke vrouw we betalen nu 3x zoveel woonlasten als toen we een eigendom woning hadden. Dus wij gaan behoorlijk minder betalen als ik een leuk tinyhouse met eigen grond van 150k zou kunnen kopen hier in zlb.

  Als ik geen cash geld zou hebben zou ik nog steeds een hypotheek afsluiten voor 150k zeker met deze lage rentes. Dan zou ik nog steeds flink stuk minder betalen dan we nu doen.

  En zelf (laten) bouwen ja als je dat kan of iemand weet die dat voor een gunstig bedrag kan heb ik daar ook wel trek in maar net wat je zegt de grond is het duurste en dat huren heb ik geen zin in ik wil grond en huisje in vol eigendom.

  Ik vind het maar niks dat ik nu een verhuurder om toestemming moet vragen om zonnepanelen op het dak te leggen of een warmtepomp aan te leggen. Om de energie kosten omlaag te brengen dat mag allemaal niet zomaar. Als je van huren afhankelijk bent zoals sociale huur dan ben je dubbel genaaid want dan kan je die kosten besparende dingen ook niet zomaar doen. De provincie heeft een stimulerings-lening met 2% rente ideaal maar de huiseigenaar moet mee ondertekenen en doet dat dus niet.

  Dus huren wil ik vanaf.

  Ik heb juist mijn geld voor een deel bij elkaar gekregen door eigendom te hebben en af te lossen en tegelijk betaalbaar wonen. Wij hebben niet op 100% gezeten of zelfs erboven ik heb altijd heel ruim op veilig gespeeld dus ook in de crisis tijd toen wij al wilden verkopen gewoon die crisis jaren uitgezeten en de woning nog verder opgeknapt en toen pas verkocht. Dat heeft ons flink wat gescheeld. Daarbij geld sparen.

  Wij leven heel zuinig dat is een sport geworden nou ja als je dat maar lang genoeg volhoud heb je zo een leuk bedrag bij elkaar.

  Belgie Duitsland trekt mij persoonlijk niet zo Duitsland is te ver weg van Maastricht en ik heb wat vrienden in België wonen daar word je als Nederlander met de nek aangekeken en is contact met de buurt niet fijn.

  Als je samen op zo'n terrein woont met tinyhouses staan de neuzen allemaal zo'n beetje dezelfde kant op je kan leren van elkaar en elkaar helpen dat lijkt me wel leuk.