Tiny wonen in Limburg

 1. vorig jaar

  @HansMPL & @Noel ,

  Zuid-Limburg lijkt puur regeltechnisch op slot te zitten (Kom even niet op de naam, maa gaat om structuurvisie en er mag alleen bijgebouwd worden als er iets wordt afgebroken. Grote lulkoek natuurlijk, als jij een villa wilt bouwen, dan gaat dat gewoon mogen....), maar er komt verandering in, geen inside information helaas, meer een indruk. In Sittard is een groep heel sterk bezig, die nemen scholen mee in de bouw, maar dat zal denk ik nog minimaal tot de zomer duren voordat dat van de grond is. Ik vermoed (hoop) dat dat de kickstarter zal zijn in Zuid-Limburg.

  Ik zoek zelf iets op de as Maastricht-Heerlen, ik heb contact gehad met de Wijk van Morgen, maar die reageren traag door alle bestuursgerechtigden, dus dat zal niks worden, andere bedrijventerreinen die woon/werk als optie hebben reageren eenvoudigweg niet.

  In Heerlen is nu een raadslid van de partij van de dieren gekomen waar een kennis van mij die al in een tiny house (gedoogd-illegaal) woont, waar we een gesprek gaan krijgen. Helaas geen idee wanneer, maar dat is voorlopig onze enige politieke ingang.

  We kunnen zeker samenwerken, maar op dit moment is het of eigen (bouw)grond of agrarische grond met waarde kopen, of hopen op samenwerking met de gemeente. Ik heb een beetje het geluk dat ik mijn tiny house op mijn oprit (af)bouw, waar de gemeente wel naar informeerde, maar al meer dan een half jaar niks van zich heeft laat horen. Dat heeft voor mij persoonlijk ook waarde, niet dat ik op mijn oprit wil blijven staan, maar ik zou het ook niet erg vinden :)

  Het enige wat we concreet zouden kunnen doen is een woningbouwcorporatie en/of een wooncoorporatie opstarten, maar dat betekent dat we wel maar op een locatie kunnen richten. Ik heb van sommige gemeentes letterlijk te horen gekregen dat burgers/particulieren pas als laatste in aanmerking komen voor een project of wat dan ook. Bedrijven (corporaties) krijgen bij voorbaat voorrang. Dus als dit een optie is en we kunnen minimaal 5 (willekeurig gekozen) mensen met een tiny house bij elkaar krijgen, kan het wel eens nut hebben.

  Ik heb de gemeente Schin op Geul proberen te porren voor een project omdat er wat consternatie was ontstaan over een verleende vergunning voor een megastal. Blijft bizar, megastallen in het landschap zijn geen enkel probleem, een paar tiny houses de grootste ellende. We zijn gewoon veel te netjes als nette burgers. Het is omdat ik weinig cash vermogen heb, anders had ik al een leuk stuk agrarische grond gekocht en gewoon doen. Dat is volgens mij de enige snelle mogelijkheid om wat af te dwingen van de gemeente. Anders laten ze je gewoon links liggen.

 2. Hallo, dankzij Pascale van de Partij van de Dieren is er in de gemeente Heerlen een motie aangenomen waardoor ze een onderzoek zijn gestart naar alternatieve woonvormen waaronder tiny houses. Ervan uitgaande dat hier uitgaat komen dat hier vraag naar is, kan er dan een projectplan ingediend worden. De SP is in Heerlen fel tegen omdat ze tiny houses alleen voor (rijke) hipsters zien, terwijl een tiny house een stuk goedkoper is dan een 'normaal' huis.

  Ik ben per toeval een mooie locatie tegengekomen die ook nog eens de juiste bestemming heeft waardoor we (nog een andere persoon en ik) alleen een fatsoenlijk projectplan op papier moeten zetten waarbij heel sterk naar voren moet komen hoe dit potentieel ouderen kan helpen en ook de 'armen' en dat het niet alleen voor rijken is.

  Enige nadeel is op dit moment de tijdlijn, 'men' verwacht dat onderzoek pas in december te hebben afgerond, dus pas in het nieuwe jaar wordt projectplan ingediend en dan is het even afwachten hoe en wat. Ergens in oktober is er nog een tiny house conferentie in Heerlen waar mensen van de gemeente worden uitgenodigd, en zoals het er nu naar uit ziet zal ik en een andere persoon nog voor een commissie komen van het onderzoek wat wel het een en ander teweeg zal brengen. Het is dan even de vraag hoeveel tiny houses er mogen komen.

  Maastricht kun je net zo goed vergeten, al helemaal in het buitengebied. Tenzij je echt een goed contact hebt binnen de gemeente die voor je gaat lopen is Maastricht een illusie. Als tiny houses in Maastricht al komen, zal dat als laatste stad van Limburg zijn, zeker met de ervaringen rondom Vinkenslag. Als je per se rondom Maastricht wilt wonen, lijkt me Belgie een interessantere optie.

 3. @Guido, helaas gaat dat niet. Het probleem blijft hetzelfde: bouwtitels. En als je al een bouwtitel hebt, mag je er niet zomaar een woonwagen (want dat is een tiny house voor de wet) er neer zetten. Maastricht e.o. is gewoon niet betaalbaar vergeleken met Heerlen e.o., makkelijk 1,5x zo duur.

  Op bouwgrond verder ingaand, vaak zit er al meteen een bouwplan aan vast, althans een bouwplan waar weer de bouwvergunning aan vasthangt en alleen als je een bouwgrond is waar nog GEEN bestemming op zit, dat is goud waard, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor. Dan mag je letterlijk alles doen. De gemeente kan je nog gewoon tegenhouden, maar geen bestemming is de beste bestemming.

  Ik zou sowieso geen bouwgrond kopen, tenzij je buren ver genoeg wonen, zeker in NL mag je niet zomeer een behoorlijk ander huis neerzetten dan je buren. Afgezien van volledige medewerking van een gemeente, is op dit moment de beste kans grond met recreative bestemming, dus waar je vanuit de wet een caravan op mag plaatsen. Maar reken maar op weerstand van alles en iedereen. Als je zou huren zou je mogelijk op een gegeven moment huurbescherming kunnen genieten: https://zypp.nl/let-op-bij-verhuur-van-percelen-grond-aan-recreanten/

  Nederlandse regels zijn bizar, Zuid-Limburg zit voorlopig goed op slot. Als je contacte hebt met boeren of mensen met veel land, dat is je beste kans voor de komende 5 jaar. Heerlen zie ik wellicht volgend jaar iets ontstaan, daarna Sittard en Maastricht als laatste in Z-Limburg. En waarschijnlijk zal eerst een grote projectontwikkelaar de eerste eer krijgen en geen particulieren. Dat heb ik eens letterlijk in een mail terug gekregen. Als particulier/burger kom je als laatste aan bod.

  Een mogelijkheid is om een eigen woningbouwcorporatie of wooncorporatie op te richten om een tiny house dorp ergens te maken, maar dat gaat veel tijd en energie kosten, zeker als niet alle neuzen dezelfde kant op staan.

  Als je echt geld zou hebben, de sporthal onder aan de berg bij Cadier en Keer staat nog altijd te koop, dus als je echt geld hebt, of bij elkaar kunt brengen (1 miljoen) dan is dat een goede omdat daar ook een maatschappelijk aspect bij zit.

  Nog een ding, voor jou kun je het als zorgwoning gaan zien. En ga dit ook altijd specifiek benoemen in contact richting de gemeente. Zover ik weten hebben zorgwoningen een of andere uitzondering. Dus maak zelf hard waarom het voor jou een zorgwoning is en ga dan met een plan naar de gemeente.

  Het zijn puur de gemeentes en de regels die alles blokkeren in Zuid-Limburg. Een collega van mij heeft een grondstuk in Margraten waar ik zou mogen staan, werkelijk perfect voor mij, maar hij wilt geen gezeur met de gemeente, begrijpelijk. Ik de gemeente gecontacteerd en krijg gewoon het standaard riedeltje te horen. Ook via een contact kreeg ik het standaard riedeltje te horen.

  Als ik nou een eigen stuk grond had met op zijn minst een recreatieve bestemming (agragrische met waarden mag je zelf al op recreeeren), dan had ik de gok al gewaagd. Campings zijn ook erg huiverig en de campings die het toestaan zijn in de winter dicht en dan moet je toch weer weg. Er zijn twee campings waar ik weet waar het helemaal legaal kan, maar die zijn te ver weg voor jou (en voor mij ook) Eentje over de grens bij Vaals in Belgie en eentje over de grens bij Roermond in Duitsland, maar daar heb je alleen elektra aansluiting.

  Als het erop lijkt dat er eind dit jaar geen schot in de zaak zit in Heerlen of Schinveld, dan ga ik maar naar Duitsland.

  Laatst was er ook nog een bericht in de Limburger dat twee broers hun woonwagens hadden gezet op een bedrijventerrein in Voerendaal, op gehuurde grond van de gemeente Nota Bene. Uiteraard waren het halve criminelen. En hoe die het geregeld hebben gekregen? Vast en zeker niet door de brave burger uit te hangen.

  En het leuke met grond kopen in Zuid-Limburg, er is bizar weinig grond te koop hier. Op bosgrond.nl , arvalismakelaars.nl , bostekoop.nl en bosverkoop.nl hebben de meeste gronden, maar het is bizar weinig (meeste is midden en Noord) en schrik niet van de prijzen. Zeker de gronden waar je legaal wat mee kunt (agrarisch met waarde of bosgrond met recreatieve mogelijkheden) zijn zeldzaam en duur. En als ze er al zijn, zijn ze binnen een week alweer verkocht.

  Dus als je toch bereid bent en om grond te kopen en je wilt per se rondom Maastricht zitten, kijk in Belgie.