Tiny en small in Schiedam/Vlaardingen/Rotterdam

 1. 2 jaren geleden

  Ik en mijn man willen erg graag een small house (+/- 50 m2) in omgeving Schiedam/Vlaardingen/Rotterdam. Tiny is net wat te tiny voor ons en onze activiteiten, ook omdat m'n man 2 meter is. Ons ideaal is een kleine wijk van ecologische huisjes met gedeelde faciliteiten (wasmachine/auto/gereedschap/etc.). Het liefst willen we grond kopen maar dit blijkt erg moeilijk. Niet alleen vanwege de prijs, dit zou soms nog best lukken, maar ook door bestaande plannen/eisen van maximale meters glas en staal op interessante stukken grond (zó frustrerend!).
  We kregen de tip om eens te onderzoeken of er particuliere grondeigenaren zijn die interesse hebben in tijdelijke bewoning (omdat gemeenten in de praktijk vaak nogal 'stroperig' en weinig visionair zijn in hun besluitvorming). Een soort van 'anti-kraak' grondgebruik. In de gemeente Schiedam kan ik tal van plekken aanwijzen die al 10 jaar of zelfs nog langer braak liggen omdat de eigenaren iets te enthousiast gespeculeerd hebben. Die zouden een tijdelijke invulling kunnen krijgen die ook voordelig voor de eigenaar kan uitpakken. De boel ziet er wat gezelliger uit en er wordt voor 'gebruiksrecht' betaald. En dan nu mijn vragen:
  Heeft iemand deze optie al eens onderzocht en wat waren de conclusies?
  Is er iemand die interesse heeft in wonen in hetzelfde gebied en mee zou willen denken en wonen?

 2. Hoi Tessa en Rina,

  Ik herken veel in jullie reacties. Mijn man en ik zijn ons ook aan het orienteren, maar we richten voornamelijk op Schiedam/Vlaardingen. In Rotterdam op de Heijplaat zijn al enige vorderingen. Ik ben geinteresseerd om een actieve werkgroep op te zetten om een communitie op te richten. Laat me even weten of jullie ook interesse hebben. In mijn opini kom je verder met een groter draagvlak.

  Groetjes,
  Martine

 3. Hartelijk welkom Mascha,
  we zijn op zoek naar serieus geïnteresseerden om een groep te vormen, omdat we als groep bij de gemeentes waarschijnlijk meer kans maken dat ze in actie komen. We hebben voorlopig een paar opties om iets van de grond te krijgen. Is nog niet zo eenvoudig omdat de regelgeving en de gemeentes niet direct meewerken.

  1. We proberen bij een in principe geïnteresseerde gemeente in Rijnmond (dat zijn Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Nissewaard (Spijkenisse)) een stukje grond los te krijgen al is het maar voor een tijdelijk experiment met meerdere tiny huisjes.

  1. We kijken uit naar te koop staande oude boerderijen zonder land in de buurt van Rotterdam, om haar erf (heeft al een woonbestemming) te gebruiken voor tiny huisjes.
  2. We kijken uit naar te koop staande percelen agrarische grond (slechts 1 hectare) in de buurt van Rotterdam, om daarop via de boerencampingregelgeving een soort tiny housecamping te maken.
  3. We kijken uit naar braakliggende percelen waarop we met toestemming van de eigenaar, maar eventueel zonder die van de gemeente kunnen staan.

  Dus als je mee wilt zoeken naar geïnteresseerden, percelen landbouwgrond en percelen braakliggend stadsgrond, dan graag. En als je via via wethouders kent in de genoemde gemeentes dan zou dat ook mooi zijn.

 4. vorig jaar

  Groetjes van Patrick (37) & Wilma (34) uit Schiedam, ook wij zijn al ruim 2 jaar aan het oriënteren en fantaseren een Tiny House. Halverwege dat proces en die gedachten werden wij verblijd door gezinsuitbreiding en ,belande onze Tiny House droom even in de vriezer. Het is nu dus Patrick, Wilma & Jaina (1,5) uit Schiedam geworden ;)

  De tijd is nu;

  Onze dochter is nu bijna 1,5 jaar oud en wij hebben een langetermijnplan voor de komende 10 jaar opgezet. Wij zetten ons huis deze maand te koop, hebben hobby's de deur uit gedaan en alles wat er nu nog in onze woning staat heeft voor ons geen waarde meer. Ook is de financiering gedekt en hebben wij een tijdelijke verblijfplaats bij familie weten te bemachtigen.

  Alles is nieuw en alles is spannend, en we krijgen veel kritiek over ons heen vanuit onze directe omgeving. Toch laten wij ons niet belemmeren en gaan we alles op alles zetten dit een realiteit te maken die perspectief, en vrijheid voor de toekomst van onze dochter biedt.

  We staan aan het front van een nieuw begin en nemen jullie graag mee tijdens deze reis, er komt binnenkort een website en een vlog en zullen hierin trachten een concrete documentatie te maken.

  Ik heb de neiging om een wall-of-tekst te schrijven dus voor nu moet ik het hierbij laten.

  Bedankt voor dit forum en al jullie toekomstige reacties, tips en wijsheden.

  Met bijzondere groeten,
  Jaina, Wilma & Patrick

  JWP.