Wonen in tiny house op agrarische grond

 1. 2 jaren geleden
  Bewerkt 2 jaren geleden door Stefan

  Aangezien mijn tiny house praktisch klaar is, ben ik naarstaig (wie niet) op zoek naar manieren om legaal te verblijven in mijn tiny house. Ik heb ondertussen een mogelijke optie gevonden, maar wellicht dat mensen er meer van weten. Ik heb uitgezocht dat op agrarische grond de boer/ondernemer op het grondstuk mag wonen indien dat noodzakelijk is voor het bedrijf. Ik zou dan denken om een stuk grond waarop agrarische bestemming zit te kopen/huren/pachten en dan een fruitgaard/notengaard beginnen. En omdat een tiny house geen bouwwerk voor de wet is, zou je in principe zo geen regels overtreden.

  Heeft iemand hier gedachtes/kennis of ideeen over?

  http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.1706.BPBG3003-VAST/r_NL.IMRO.1706.BPBG3003-VAST_2.5.html

 2. Sowieso geen rechtsbronnen, behalve de in de eerste post genoemde link. Een tiny house is sowieso geen gebouw. Het kan/zal wel aangemerkt worden als woonwagen. Maar, op agrarisch grond mag je dus legaal een mini camping maken. Zover ik kan zien wordt er nergens direct gerefereerd dat de 'camping' in de winter dicht moet, maar de meeste boerderijcampings doen dit wel. Ik heb nog geen tijd gehad om te onderzoeken waar dit vandaan komt, maar ik neem aan dat dit met gemeenteregels te maken heeft. Dit wekend heb ik pas tijd om het uit te zoeken. En omdat je ook voor de 'camping' een kleine servicegebouw (douche en wc) mag hebben, zou je in principe dit kunnen weglaten in je tiny house. Op deze manier kun je nog altijd zeggen dat het een hele luxe caravan is. Want immers, zonder wc kunnen ze moeilijk zeggen dat het een woning is. Omslachtig? Jazeker. Ik weet wel nog niet hoe je op een grondstuk een agrarisch bedrijf kunt starten of hoe je daar naar kunt refereren, dat zal wel in samenspraak gaan met de kvk.

  Als iemand daar meer over kan zeggen, graag. Al is het informatie hoe een boomkwekerij te beginnen.

  Uiteindelijk zal het erom gaan wat de definitie is van wonen van de gemeente. De belastingdienst zal het weinig interesseren, verzekering net zo min. Hoe lang mag je op een camping verblijven? Als ik 5 dagen in de week op mijn camping ben, en het weekend ergens anders, is het dan wonen? Ik vrees uiteindelijk dat de gemeente gewoon gaat zeggen dat je er woont, ook al zou je alleen het weekend er zijn, en je gewoon sommeren om het tiny house weg te halen. Maar ik vraag me af hoe ze dat willen doen als het een houten caravan is. En hoeveel anders is het als een 'echte' caravan waarin alles in zit inclusief wc.

  Grond kopen is duur en dat brengt gewoon risico's met zich mee. Nederland is ergens uitermate geschikt voor tiny houses, maar ergens ook weer totaal niet. Als je een zak op tafel kunt gooien, of heel goed mensen kunt paaien, dan krijg je veel geregeld in Nederland.

  Ik hoop dat ik binnen een half jaar een grondstuk heb, en dan ga ik het gewoon doen. Ze moeten wel vanwege de structuurvisie (althans in Zuid-Limburg), maar ze luisteren alleen naar de grote bouwbedrijven die veel te dure 'tiny' houses aanbieden. Het hele nut is weg van een tiny house als het meer dan 60.000 euro ex btw gaat kosten. En dan heb je nog niet eens een grond.

 3. Klopt, op een camping mag je niet wonen. Maar dan kom ik terug op de vraag wat is wonen.

  Als ik elke 24 uur van een week ergens anders ben/leef, waar woon ik dan? Gaat dat het economisch verkeer bepalen? En wat als ik 3 dagen op camping A verblijf, 3 dagen op camping B en 1 dag in een hotel/hostel zit? Dat is uiteindelijk een mening van de gemeente, maar hoe willen ze dit vaststellen?

  Maar al met al heeft tiny house in NL geen enkel nut totdat er medewerking komt van de gemeentes. Er is genoeg land, laat elke stad boven de x duizend mensen aan de rand gewoon een stuk grond inrichten voor tiny houses. Nieuwe baan? Verhuizen maar. Is nog duurzamer ook, woon-werk verkeer minimaliseren. Sowieso, we willen duurzaam zijn, we moeten zelfs, maar ook dat wordt tegengehouden.

 4. Ik ben het helemaal met jou eens dat tiny housing een deel van de oplossing kan zijn, maar dat neemt niet weg dat de gemeentes/overheid daar ook de vruchten van wil gaan plukken. Ik geloof best dat er op den duur complete trailer parks komen voor tiny houses, maar dat is gewoon nog niet aan de orde helaas.

  Dat de belastingdienst je gaat opvreten hoef je niet lang over na te denken. Anti kraak adres is onmogelijk, want als het betreffende pand weer een bestemmingsplan heeft dan ben jeje adres kwijt, en valt alles in duigen. Je moet startkapitaal hebben anders begint de bank er niet eens aan om je duur agrarisch grond te verkopen, kijk maar naar de maandelijkse afbetaling.

  Het is fucking frustrerend dat de gemeente niks doet, en ik ben het met jou eens dat er wel degelijk stappen moet ondernomen worden maar ik ben er van overtuigd dat kopen van agrarisch grond gewoon niet mogelijk is, dan wel de juiste oplossing. En er is gewoonweg te weinig animo voor tiny housing momenteel, anders hadden we met z'n allen op het maliveld moeten staan en het gewoonweg eisen van de regering!

  De meesten van onze tiny house bewoners wonen op campings, of hebben geluk bij de boer. En in het geval van Marjolein, dat is gewoon mazzel, uiteindelijk staat ze er nog alleen. We moeten accepteren dat wij niet alles kunnen kopiëren en plakken wat uit Amerika komt overwaaien.. die hebben meer grond, en minder regels.