Bezig met Tiny House als mantelzorg optie

 1. 2 jaren geleden

  We zijn met familieleden en vrienden bezig om een gezamenlijke woonvorm te creeeren met daarbij een tiny house voor mijzelf als arbeidsongeschikte / chronisch zieke. Hopelijk kan er een pand gevonden worden waar mijn familielid samen met een of twee andere stellen een gemeenschappelijk huis kunnen gaan bewonen, zoals daar wel meer voorbeelden van zijn in Nederland van community woonvormen.

  Hopelijk kan ik gebruik maken van de regelgeving rondom vergunningvrij bouwen zoals die er zijn sinds 2014. Daarbij is het mogelijk een tiny house te bouwen met de gangbare huiselijke voorzieningen, als het bedoeld is voor mantelzorg, wat in mijn geval op zou gaan. Zonder dat je daar een vergunning voor nodig hebt, mits voldaan aan de andere voorwaarden. Die zou dan geplaatst worden op het achtererf van het perceel, waarbij ik me als alles lukt ook gewoon zou kunnen inschrijven legaal. Het liefst zou ik gaan voor een tiny house op trailer, dat lijkt te mogen. Maar alles moet nog even goed uitgezocht worden en kijken welke opportunities er voorbij komen voor percelen.

  Dus zou ik als chronisch zieke een voordeel kunnen hebben om gebruik te kunnen maken van een legaal tiny house project? Wie weet, hopelijk gaat het lukken!

  (En hopelijk komt er snel deugdelijke wetgeving voor tiny houses in het algemeen)

  Ik wil richten op een totaalprijs van maximaal 32.000 euro voor het tiny house en mogelijk kiezen voor een van de casco opties die er zijn en met behulp van vrienden/familie de rest zelf monteren om binnen dat budget te kunnen blijven.

  Dat is mijn plannetje, ben benieuwd naar alle andere projecten en ontwikkelingen voor de tiny house beweging.

 2. Hoi!

  Ik weet niet of jij er voordeel bij kunt hebben. Het zou misschien meer aandacht vragen omdat mantelzorg steeds meer aan de orde is. Tiny house zowel vast, als on wheels zou daarbij goed op kunnen inspelen.

  Voor een casco optie zou ik eens kijken bij http://www.bosmanonderhoudsteam.nl/yourtinyhouse/models/30

  Deze kun je nog (laten) afwerken en misschien wel binnen jou budget blijven!

  Succes!

 3. Bewerkt 2 jaren geleden door Fah

  Ja het is denk ik een goed verhaal om te vertellen voor mensen met een beperking. Voor sommigen zal het niet passen zo'n tiny house, heeft ermee te maken wat je handicap is.

  We kijken nu naar boerderijen, of vergelijkbare percelen in kleinere gemeentes. Het liefst in de buurt van Veenendaal en Utrecht, waar dan een community huis zou komen in het perceel en ik er met een tiny house, als dat allemaal lukt en een goed idee blijkt te zijn, op het erf van dit huis. Daarmee heb ik mogelijk meer rust en stilte dan in het communityhuis, maar wel de connectie met de groep op de momenten dat ik fit genoeg ben. En kan ik makkelijk hulp krijgen met huishoudelijke taken waarvoor ik nu anderhalf uur wmo heb in de week. Er zijn denk ik genoeg argumenten voor om aan te dragen bij de gemeente. Er is wel rekening gehouden in de wet met mantelzorgwoningen bij een bestaand perceel. Het enige grote obstakel zou zijn de regels in het bouwbesluit, waar de trailer tiny houses niet aan kunnen voldoen. Maar daar zou dan de gedoogsteun van de gemeente voor nodig zijn.

  Ik denk dat het zeker een punt kan zijn in de "lobby" voor de tiny house wetgeving, om mensen die veelal aan het huis gebonden zijn, ook een optie te bieden om te gaan wonen met een tiny house bij familie of in een tiny village waar mensen wat gemeenschapszin hebben. Het is goedkoper en duurzamer dan de sociale huurmarkt die toch aan alle kanten onder druk staat en kan in sommige gevallen de gemeentes dus ook geld schelen in thuiszorg kosten.

  De broer van Ties Bosman is toevallig een kennis van de familie en ik kan waarschijnlijk een keer komen kijken wanneer het tiny house wat nu gebouwd wordt bij Ties Bosman af is. Om een idee te krijgen.

  Ik zal hier op het forum ook wel laten weten als er de komende jaren concrete vorderingen zijn voor ons plan.

 4. Als ik de regelgeving tot zover goed begrepen heb, mag je als zorgbehoevende een mantelzorgwoning plaatsen op het land van de persoon die jou mantelzorg verleent, voor de duur van de zorgbehoevendheid. Maw bij chronische ziekte zou dat effectief een permanente bewoning kunnen zijn.

  Er zijn mantelzorgwoningen te kopen bij een tiental bedrijven. Onzelfstandige vanaf ongeveer 20.000 euro van rond 20m2 en zelfstandige van 60.000 en meer. Bij de zelfstandige woningen kun je een eigen adres krijgen en heb je dan zelfs ook nog recht op huurtoeslag enz.

  Nu is natuurlijk een zelfstandig tiny house het doel voor min of meer de helft van de prijs van de speciale mantelzorgwoningen. Voor mij is het belangrijk dat het op trailer is, zodat ik de woning zelf kan verplaatsen zonder 10.000 euro aan een kraan te hoeven besteden. Omdat ik 32 ben is het niet gezegd dat ik per se altijd bij hetzelfde perceel de mantelzorg zou kunnen krijgen. Dus verhuizing moet een optie zijn.

  Dus het doel moet zijn om een tiny house op trailer te maken, zelfvoorzienend voor max 32.000 (of meer als dat niet haalbaar zou zijn). Mijn plan is nu dan om een architect het plan te laten schrijven voor de gemeente waar we mee in gesprek zouden gaan. Waarin de architect op een professionele wijze uiteenzet waarom mijn tiny house voldoet aan het bouwbesluit op basis van het gelijkwaardigheidsbeginsel. Dat het op die manier sluitend gemaakt wordt en voldoet aan het bouwbesluit en makkelijker voor de gemeente om ja te zeggen en mij ook een eigen adres kan geven, want zelfstandige mantelzorgwoning.

  Als deze optie er komt voor zorgbehoevenden, het tiny house. Dan zal de aankoopprijs van een mantelzorgwoning ver omlaag kunnen met wat er nu te koop is. De verhuiskosten van 10.000 naar enkele honderden euro's, waardoor zieken en hun familie de woning kunnen doorverkopen voor duizenden euro's meer dan nu het geval is met de huidige mantelzorgwoningen. Plus de bekende voordelen van het zelfvoorzienend tiny house voor het milieu.

  Ik denk toch dat daar een gemeente voor te vinden moet zijn die met een goed plan van een architect om te voldoen aan het bouwbesluit, hier op in wil stappen.

  Het is wel zo dat het lang niet geschikt is voor alle handicaps, maar desalniettemin.

  Ik heb al goed gekeken naar de bouwers en bedrijven van tiny houses in Nederland. Welke architecten die bezig zijn met tiny houses, hebben eerder succesvol een gemeente laten aftekenen op een tiny house op basis van gelijkwaardigheidsbeginsel argumentatie? Welke architecten raden jullie tiny house bewoners mij aan?

 5. 7 maanden geleden

  Hoi FAH,

  zou je privé contact willen hierover?

  Elke

 

of Meld je aan om te reageren!