Zonder nu alle verbindingen tussen de filters precies of juist toe te lichten (ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit). En ook de koppeling aan de wetteksten is nog niet helemaal zuiver. ;-)
Particulieren mogen grijs water in de grond lozen als er nog grond/aarde e.d. tussen het loospunt en het grondwater zit, maar het moet voor zover ik zo snel kan zien wel worden gefilterd.
Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0022910/2015-07-01#Hoofdstuk2 hoofdstuk 2 en 3.
Regenwater mag je niet op het vuilwaterriool lozen en is ook geen grijs water. Zwart water (fecaliën en urine) moet eerst door een zuiveringsvoorziening voordat je het loost. Een zuiveringsvoorziening is een septic tank. http://wetten.overheid.nl/BWBR0023015/2008-01-01#Artikel1Nu ga ik zelf voor een compost toilet, dus ik heb dat probleem niet. Urine ga ik mogelijk via het helofytenfilter hergebruiken of via een apart filter.
Ik plaats een klein verticaal helofytenfilter. Verticaal vanwege de grootte, maar ook vanwege de betere werking t.o.v. een horizontaal. Nadeel is een lagere doorstroming. Dit filter gebruik ik voor grijs water en regenwater. Door het te mengen wordt ook het regenwater grijs water, denk ik.
Het grijs water uit het helofytenfilter gaat naar een opslagtank, het liefst van glas of acryl zodat zonlicht kan voorzuiveren. De waterpomp wil ik denk ik aan het einde hebben als dat kan. Op die manier is het water volledig gezuiverd en voorkomt het vervuiling van de pomp.
Ik zuiver met een apart sediment/bezinkselfilter, daarna met een koolstoffilter en daarna nog eens met een UV-filter. Hierna dus de waterpomp en daarna komt de aftakking koud water richting uitlaat en koud water richting doorstromer. De doorstromer levert aan de douche/ badkamerkraan en de keuken.
Als douche wil ik een recycle douche. Ik hergebruik het douchewater, waardoor het warme water terug de doorstromer in gaat, waardoor maar een korte piekbelasting heb van 5 minuten op de doorstromer. Waarschijnlijk wordt het er een op krachtstroom of anders twee in serie van 230 V. Door op deze manier te douchen gaat er amper water verloren tijdens het douchen. Ik wil proberen of ik verschillende loops kan maken in mijn watersysteem:
- van het helofytenfilter - tank - filters - koude kraan of doorstromer - warme kraan/douche.
- vanuit het grijze douchewater naar een +/- 10 liter tank, via een af/omsluiter de aanzuiging bij het douchen via de 10 liter tank laten gaan, waarbij ik deze vol laat lopen vanuit de grote tank en deze dus omleid als de 10 liter tank vol is, waardoor er een loop ontstaat.
- eventueel maak ik ook nog een loop na het sedimentfilter rechtstreeks naar de doorstromer voor de recycledouche, los van de behoefte. Voor mezelf zou dat wel voldoende zijn, zeker na een paar minuten afspoelen. Voor derden kan er volledig worden gefilterd.
- na het douchen stort ik het douchewater via een putje in de grond. Dit gaat niet terug het helofytenfilter in.