Watersystemen

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt 3 jaren geleden door Jan-Willem

  Regenwateropvang, filtratie, purificatie of grijs water management. Hier praten we over water en hoe je ermee omgaat in een Tiny House. Hier zijn vast een paar links om je op weg te helpen:

  Hemels Water Drinkwatersysteem
  Instant Trust Marine Waterpurificatie aan boord
  Berkey Waterfilters
  12 ambachten Helofytenfilter
  Aqua Technic Regenwater beheer systemen

 2. -image-

  Dit is wat ik tot nu toe in gedachten heb. Wat is wijsheid?

 3. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Relatief schoon water is in Nederland geen probleem, er zijn sloten, grondwater, rivieren, regenwater zat.
  Het grijze afvalwater is bij normaal gebruik dermate schoon dat het zo in de natuur geloosd kan worden in een zinkput. Een helofyte systeem van 6 m³ (voor twee personen) is dus in mijn ogen overbodig. De natuur is zelf al een enorm gratis helofyte systeem.
  Voor zwart water is een eenvoudige septictank gemaakt van een ingegraven bodemloze olieton (200 l) eigenlijk al voldoende voor twee personen. In die olieton doen anaerobe bacteriën eerst hun werk, dat daarna overgenomen wordt door aerobe bacteriën uit de grond. De (Sanibroyeur/ RM69) WC kun je spoelen met gebruikt douchewater.
  Alleen al aan regenwater valt er 75l/m² dus per THOW van 20 m² 1500l genoeg om te wassen enz. Met een extra terras kun je opbrengst aan regenwater gemakkelijk verdubbelen.
  Met de hoge grondwaterstand van Nederland kun je eenvoudig grondwater verkrijgen door gewoon een put te graven. Het putwater eerst door een sediment filter, dan door een koolstoffilter en je hebt redelijk schoon water. Eventueel een weinig chloor (bleekwater of voor zwembaden) of i.d. toevoegen om de bacteriën te doden. Zo giftig is chloor niet, de helft van keukenzout bestaat uit chloor.
  Drinkwater kun je prima verkrijgen door niet al te vuil (put)water te filteren met een omgekeerde osmose-filter.
  Als je steeds wilt verkassen met je THOW (caravan gedrag), kun je overal je watertanks vullen met schoon drinkwater.
  Je moet ook niet overdrijven met je zelfvoorzienendheid.

 4. Zonder nu alle verbindingen tussen de filters precies of juist toe te lichten (ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit). En ook de koppeling aan de wetteksten is nog niet helemaal zuiver. ;-)

  Particulieren mogen grijs water in de grond lozen als er nog grond/aarde e.d. tussen het loospunt en het grondwater zit, maar het moet voor zover ik zo snel kan zien wel worden gefilterd.
  Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0022910/2015-07-01#Hoofdstuk2 hoofdstuk 2 en 3.

  Regenwater mag je niet op het vuilwaterriool lozen en is ook geen grijs water. Zwart water (fecaliën en urine) moet eerst door een zuiveringsvoorziening voordat je het loost. Een zuiveringsvoorziening is een septic tank. http://wetten.overheid.nl/BWBR0023015/2008-01-01#Artikel1Nu ga ik zelf voor een compost toilet, dus ik heb dat probleem niet. Urine ga ik mogelijk via het helofytenfilter hergebruiken of via een apart filter.

  Ik plaats een klein verticaal helofytenfilter. Verticaal vanwege de grootte, maar ook vanwege de betere werking t.o.v. een horizontaal. Nadeel is een lagere doorstroming. Dit filter gebruik ik voor grijs water en regenwater. Door het te mengen wordt ook het regenwater grijs water, denk ik.

  Het grijs water uit het helofytenfilter gaat naar een opslagtank, het liefst van glas of acryl zodat zonlicht kan voorzuiveren. De waterpomp wil ik denk ik aan het einde hebben als dat kan. Op die manier is het water volledig gezuiverd en voorkomt het vervuiling van de pomp.

  Ik zuiver met een apart sediment/bezinkselfilter, daarna met een koolstoffilter en daarna nog eens met een UV-filter. Hierna dus de waterpomp en daarna komt de aftakking koud water richting uitlaat en koud water richting doorstromer. De doorstromer levert aan de douche/ badkamerkraan en de keuken.

  Als douche wil ik een recycle douche. Ik hergebruik het douchewater, waardoor het warme water terug de doorstromer in gaat, waardoor maar een korte piekbelasting heb van 5 minuten op de doorstromer. Waarschijnlijk wordt het er een op krachtstroom of anders twee in serie van 230 V. Door op deze manier te douchen gaat er amper water verloren tijdens het douchen. Ik wil proberen of ik verschillende loops kan maken in mijn watersysteem:

  1. van het helofytenfilter - tank - filters - koude kraan of doorstromer - warme kraan/douche.
  2. vanuit het grijze douchewater naar een +/- 10 liter tank, via een af/omsluiter de aanzuiging bij het douchen via de 10 liter tank laten gaan, waarbij ik deze vol laat lopen vanuit de grote tank en deze dus omleid als de 10 liter tank vol is, waardoor er een loop ontstaat.
  3. eventueel maak ik ook nog een loop na het sedimentfilter rechtstreeks naar de doorstromer voor de recycledouche, los van de behoefte. Voor mezelf zou dat wel voldoende zijn, zeker na een paar minuten afspoelen. Voor derden kan er volledig worden gefilterd.
  4. na het douchen stort ik het douchewater via een putje in de grond. Dit gaat niet terug het helofytenfilter in.
 5. Bewerkt 3 jaren geleden door Dennis

  Ik heb op bovenstaande manier maar +/- 10 liter regen/grijs water per dag nodig en hooguit 2 liter drinkwater, welke ik bijvoorbeeld ook elke dag mee kan nemen van mijn werk of via het zuiveringssysteem kan nuttigen. Ik neem wel een zuinige vaatwasser, dat is per week 2 x 13 liter water. Ik heb weinig tot geen afwas. Water koken doe ik elektrisch en ik eet veel voedsel met een hoog waterpercentage.

  edit: het water van de vaatwasser is grijs en kan wel terug het helofytenfilter in, al zeg ik in de wettekst wel ergens dat met "vermalen" voedsel een aparte categorie is/behandeling vraagt.

  edit 2: een aparte drinkwateropslag is misschien wel een goed idee, maar mogelijk ook niet nodig. Ik ga daar nog eens over nadenken.

  edit 3: een 230 V doorstromer kan eerst rustig (5 l/min) de 10 liter douchetank vullen en daarna mogelijk met 10 l/min naverwarmen. Eventueel zou een keukenboiler al voldoende zijn om voor te verwarmen.

 6. Met een zuinige Chinese douchekop (met kraantje). Heb je maar 5l water nodig om te douchen; natspuiten, inzepen, afspoelen.

 7. Douchen is voor mij een belangrijk ontspanningsmoment. Een minuutje met 5 liter is dan niet voldoende. :-)

 8. Haha! Heerlijke reactie. En wat een uitgebreid systeem. Klinkt heel goed. Het idee van een recycledouche is natuurlijk super slim. Maar als dat op krachtstroom of 230 moet gaan vind ik het wel weer jammer. (met off -grid idee in het achterhoofd)
  Die doorzichtige tank waar je het over hebt; dat moet dan uv licht doorlaten neem ik aan? En dan is een flexitank onder het huisje dus niet zo slim?

 9. Ja, het leuke aan tiny houses is het ontwerpen ervan en lekker creatief zijn met techniek. Het is natuurlijk een gemis dat we niet in bijv. Australië wonen met die geweldige zon. Off-grid is daar een eitje!

  Wat ik nu zeg, is een beetje speculeren, maar heel ver zal ik er niet vanaf zitten, denk ik. Een keukenboiler is vaak coldfill en hotfill, en met een inhoud van 5 tot 15 liter kan je met mijn systeem aardig uit de voeten. Je kan dan kiezen voor 35 tot 80 graden. Deze boiler kan je op 230 via een timer 's nachts of overdag verwarmen of via een schakelaar 10 tot 30 minuten van te voren. Je hebt ook kleine boilers (lager voltage/wattage) voor op de camping, maar die zijn niet zo efficiënt/energiezuinig. Een doorstromer heeft gekoppeld aan een recycle douche maar weinig vermogen nodig om bij te warmen. Direct verwarmen is energiezuiniger dan een grote boiler warm houden, dacht ik. Zowel een 230 als 380 boiler kan je op 230 aansluiten en zal dan voor het bijverwarmen niet op volle kracht stroom trekken, maar je hebt dan wel de snelle doorstroming die het douchen comfortabel maakt. Met voldoende capaciteit (accu's) kan je zelfs een stortdouche in je huisje zetten, haha. Als je volledig filtert heb je misschien niet eens een doorstromer nodig, maar kan je al uit de voeten met een krachtige keukenboiler.
  Korte filmpje over de set van drie met uv lamp:


  Zoiets wil ik, maar dan een maatje kleiner:

  Mijn systeem zal er ergens tussenin zitten en op volledig geplaatst op een kleine wand/ in een uitschuifbaar verticale lade tussen twee wanden.

  Ja, die doorzichtige tank moet uv licht doorlaten inderdaad. Als je een glazen fles met water in de zon laat staan, steriliseert dat ook. In mijn ontwerp voor Almere had ik een grote tank verticaal in het kozijn geplaatst, tegen het raam. Zo had ik 360 zonbelichting. Een flexitank onder het huisje is voor de gewichtsverdeling en voor ruimtebesparing best slim, maar een donkere tank heeft altijd meer kans op vervuiling/groei, lijkt me. UV heeft ook wel een half uur volle zon nodig, dus volledig op de zon steriliseren zal waarschijnlijk in Nederland niet zomaar lukken. Ook weet ik niet of in een glazen bak de kit wel geschikt is om drinkwater te houden. Zelf zou ik voor mijn drinkwater liever voor een serie afgedekte glazen "vazen" gaan en deze voor een raam zetten. Nadeel hiervan is de temperatuurgevoeligheid. Voor niet drinkwater is een grote bak weer wel ideaal.

 10. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Steriliseren van water gaat veel gemakkelijker met bv. Chloor of Broom-zouten voor zwembaden. Dat spul haal je er met een gewoon koolstoffilter gemakkelijk weer uit.
  Met doorzichtige waterreservoirs het je direct last van algengroei.
  Eigenlijk moeten we nog even wachten op betaalbare LED UV sterilisatie-lampen.

 11. Goed opmerking, Paul. Heb je in een gesloten doorzichtig reservoir daar ook last van als de voedingsstoffen eruit zijn, zoals bij regen/filterwater het geval is? (na zuivering via het helofytenfilter?)

  Ik heb liever geen (extra) chloor of broom in mijn water. Bespaart je filters, vandaar ook dat ik misschien wel twee bezinkselfilters neem, als dat nodig is na een helofytenfilter.

  UV sterilisatie misschien dan alleen voor het drinkwater en niet continue in mijn recycle douche.

 12. Ik zie het nut van een helofyten filter nog steeds niet. We zitten met een THOW toch niet in een Space-shuttle?
  Je mag toch ook gebruik maken van al het water en de bacteriën in de natuur om ons heen?

  Voor diegene die gebruik willen maken van een recycle douche, ik heb nog een nieuwe pomp hiervoor staan uit een originele fabrieks-recycle douchecabine. Ik zie er vanaf, dus voor weinig ;).

 13. Ik ben nieuw op dit forum. Ik ben een tiny house aan het bouwen (zie: epshuisje.wordpress.com ) en ik kom nu op het punt dat ik moet nadenken over het hoe en wat van mijn compost toilet. Ik heb bovenstaande discussie over grijs en zwart water gelezen, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk wat de meest praktische oplossing voor urine is.

  Als ik het goed begrijp zijn afwaswater en douchewater grijs water (hoofdzakelijk water met een beetje zeep dus) en kan je dat in principe gewoon in de grond laten lopen. Urine zou dan onder zwart water vallen en dat mag je niet zomaar weg laten lopen.

  Ik wil een compost toilet maken waarbij de urine apart opgevangen wordt, de meeste info die ik hier over vind zegt dat dit beter is i.v.m. stank en ongedierte e.d. De fecaliën kan ik composteren. Urine schijnt een goede bemester te zijn voor de tuin en een goede toevoeging voor een composthoop, maar zo groot zijn mijn moestuin en composthoop niet, dus op een gegeven moment ben ik daar wel uitbesmest. Moet ik voor de rest van de urine dan een helofytenfilter gaan aanleggen? Of het opvangen in een jerrycan die ik regelmatig leeggiet in het riool? Hoe doen andere mensen dit?

  Groeten,

  Ep

 14. Ik heb begrepen dat je zelfs urine met behulp van een helofytenfilter kunt zuiveren en weer als drinkwater kan gebruiken. Tiny Tim doet dat ook.

 15. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Urine kun je gewoon met het overige grijze water mengen, het is steriel en niet giftig o.i.d.

 16. Interessant wat Tiny Tim doet, maar voor mij voor nu even te hoog gegrepen. Ik heb al voldoende uitdagingen aangaande de bouw van mijn huisje voorlopig, maar wie weet voor later.
  Voorlopig is het waarschijnlijk het meest praktisch om het met het grijze water te mengen en weg te laten lopen.

 17. Je mag geen grijs water en urine lozen Paul, en ook voor een helofytenfilter heb je eigenlijk een vergunning nodig.

 18. Hoi Ep! Ik heb inderdaad een helofytenfilter gemaakt om mijn grijs water en urine te filteren. Nu geef ik de plantjes water met het eindproduct, maar als het filter eenmaal goed op gang is dan kan het de kwaliteit van drinkwater bereiken. Zie de website van de 12 ambachten voor een tekening van een klein model: http://www.de12ambachten.nl/beter1x/beter1x128-03-07-waterzuiveren.php . Echt moeilijk is het niet, kun je best zelf maken :)

 19. Bewerkt 3 jaren geleden door MarjoleinJonker

  Kennen jullie deze al? een watertoren: http://www.kraftarch.nl/

  Tip van Reinoud Boland van het Waterland Huisje:

  'Wij hebben er mee geëxperimenteerd bij bouwlab in Nijmegen.
  Het heeft bij ons daar uit eindelijk niet gewerkt maar volgens mij zaten we er niet ver naast.
  Een watertoren heeft het voordeel dat je géén pomp (energie) nodig heb om druk op te bouwen. Hij werk op een windmolentje.
  In principe moet het genoeg druk op leveren om de geiser te laten werken maar het hangt af van de manier waarop je het aansluit. Een knik of scherpe bocht in de aanvoer leiding zorgt voor druk verlies'

 20. Hoi Marjolein, dit helofytenfilter ziet er inderdaad wel uit als iets wat ik zelf kan maken. Maar als ik het goed begrijp is het bedoelt voor binnen omdat het met kamerplanten werkt. Heb jij hem in je tiny house staan? Hoewel het natuurlijk niet echt groot is zijn de afmetingen voor een tiny house toch wel snel een probleem lijkt mij.

 21. Nieuwer ›
 

of Meld je aan om te reageren!