Watersystemen

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt 3 jaren geleden door Dennis

  Ik heb op bovenstaande manier maar +/- 10 liter regen/grijs water per dag nodig en hooguit 2 liter drinkwater, welke ik bijvoorbeeld ook elke dag mee kan nemen van mijn werk of via het zuiveringssysteem kan nuttigen. Ik neem wel een zuinige vaatwasser, dat is per week 2 x 13 liter water. Ik heb weinig tot geen afwas. Water koken doe ik elektrisch en ik eet veel voedsel met een hoog waterpercentage.

  edit: het water van de vaatwasser is grijs en kan wel terug het helofytenfilter in, al zeg ik in de wettekst wel ergens dat met "vermalen" voedsel een aparte categorie is/behandeling vraagt.

  edit 2: een aparte drinkwateropslag is misschien wel een goed idee, maar mogelijk ook niet nodig. Ik ga daar nog eens over nadenken.

  edit 3: een 230 V doorstromer kan eerst rustig (5 l/min) de 10 liter douchetank vullen en daarna mogelijk met 10 l/min naverwarmen. Eventueel zou een keukenboiler al voldoende zijn om voor te verwarmen.

 2. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Ik zie de zin nog steeds niet van een helofytenfilter, normaal gesproken zitten er geen vervuilende stoffen in grijs water dus die hoef je ook niet uit te halen. Fosfaten enz.(kunstmest) in wasmiddelen zijn niet schadelijk voor planten, maar een teveel is ook niet goed. Maar hou de verhoudingen in het oog. Een knijpje in de afwasmiddelfles is in geen verhouding tot wat de boeren op hun land spuiten.
  Ook in zwart water zitten geen vervuilende stoffen, alleen soms wat ongewenste bacteriën/virussen/antibiotica enz. dus die moeten er eerst uit wil je geen kruisbesmetting oplopen.
  Verwijderbaar in een droog toilet, maar ook prima onder de grond. Want met een droogtoilet doe je ook niets anders dan de ziektekiemen hopelijk doden als je die op een composthoop gooit. (zelf heb ik meer vertrouwen in een "fosse-toutes-eaux").
  Mensen zijn net dieren en produceren ook gewoon natuurlijk afbreekbare afvalstoffen. Alleen grote dieren produceren een veelvoud aan deze meststoffen, een koe wel 70kg per dag, een mens maar 200gr ;) net zoveel als een hond die wel overal mag schijten :( . Je moet dan ook niet overdrijven met je milieu-bewustzijn.

  Ik zou wel eens een link willen zien waarin de (wettelijke?) NOODZAAK van een helofytenfilter enz. wordt uitgelegd?

 3. 2 jaren geleden

  Zo'n filter haalt geen bacterieen eruit (voegt er waarschijnlijk nog wat aan toe). In mijn boekje is het dan niet drinkbaar. Urine is bijna steriel als het uit het lichaam komt, maar tevens is het een magneet voor bacterieen - dus da's maar van korte duur. Als je het gefilterde water zou koken dan zijn alle bacterieen dood en is het geschikt voor consumptie. Hetzelfde geldt voor regenwater maar in regenwater kunnen ook kleine hoeveelheden chemicalien zitten waar je geen invloed op hebt - wat je door de gootsteen spoelt ben je zelf bij. Een (actief) koolstoffilter kan deze chemische stoffen binden en eruit filteren. Een regendruppel vormt door een 'stofje' in de lucht... Ook is het oppervlak dat je gebruikt om de regen op te vangen van belang - dat kan ook vervuiling introduceren.

  Dit gezegd hebbende, je kan best wel wat hebben en je hoeft er dus ook niet paniekerig over te doen, maar onnodige risico's nemen krijg je misschien ook spijt van...

  @Anne: je hoeft toch niet 2 spoelbakken te hebben om twee kranen te nemen?