Watersystemen

 1. 3 jaren geleden
  Bewerkt 3 jaren geleden door Dennis

  Ik heb op bovenstaande manier maar +/- 10 liter regen/grijs water per dag nodig en hooguit 2 liter drinkwater, welke ik bijvoorbeeld ook elke dag mee kan nemen van mijn werk of via het zuiveringssysteem kan nuttigen. Ik neem wel een zuinige vaatwasser, dat is per week 2 x 13 liter water. Ik heb weinig tot geen afwas. Water koken doe ik elektrisch en ik eet veel voedsel met een hoog waterpercentage.

  edit: het water van de vaatwasser is grijs en kan wel terug het helofytenfilter in, al zeg ik in de wettekst wel ergens dat met "vermalen" voedsel een aparte categorie is/behandeling vraagt.

  edit 2: een aparte drinkwateropslag is misschien wel een goed idee, maar mogelijk ook niet nodig. Ik ga daar nog eens over nadenken.

  edit 3: een 230 V doorstromer kan eerst rustig (5 l/min) de 10 liter douchetank vullen en daarna mogelijk met 10 l/min naverwarmen. Eventueel zou een keukenboiler al voldoende zijn om voor te verwarmen.

 2. Ja, het leuke aan tiny houses is het ontwerpen ervan en lekker creatief zijn met techniek. Het is natuurlijk een gemis dat we niet in bijv. Australië wonen met die geweldige zon. Off-grid is daar een eitje!

  Wat ik nu zeg, is een beetje speculeren, maar heel ver zal ik er niet vanaf zitten, denk ik. Een keukenboiler is vaak coldfill en hotfill, en met een inhoud van 5 tot 15 liter kan je met mijn systeem aardig uit de voeten. Je kan dan kiezen voor 35 tot 80 graden. Deze boiler kan je op 230 via een timer 's nachts of overdag verwarmen of via een schakelaar 10 tot 30 minuten van te voren. Je hebt ook kleine boilers (lager voltage/wattage) voor op de camping, maar die zijn niet zo efficiënt/energiezuinig. Een doorstromer heeft gekoppeld aan een recycle douche maar weinig vermogen nodig om bij te warmen. Direct verwarmen is energiezuiniger dan een grote boiler warm houden, dacht ik. Zowel een 230 als 380 boiler kan je op 230 aansluiten en zal dan voor het bijverwarmen niet op volle kracht stroom trekken, maar je hebt dan wel de snelle doorstroming die het douchen comfortabel maakt. Met voldoende capaciteit (accu's) kan je zelfs een stortdouche in je huisje zetten, haha. Als je volledig filtert heb je misschien niet eens een doorstromer nodig, maar kan je al uit de voeten met een krachtige keukenboiler.
  Korte filmpje over de set van drie met uv lamp:


  Zoiets wil ik, maar dan een maatje kleiner:

  Mijn systeem zal er ergens tussenin zitten en op volledig geplaatst op een kleine wand/ in een uitschuifbaar verticale lade tussen twee wanden.

  Ja, die doorzichtige tank moet uv licht doorlaten inderdaad. Als je een glazen fles met water in de zon laat staan, steriliseert dat ook. In mijn ontwerp voor Almere had ik een grote tank verticaal in het kozijn geplaatst, tegen het raam. Zo had ik 360 zonbelichting. Een flexitank onder het huisje is voor de gewichtsverdeling en voor ruimtebesparing best slim, maar een donkere tank heeft altijd meer kans op vervuiling/groei, lijkt me. UV heeft ook wel een half uur volle zon nodig, dus volledig op de zon steriliseren zal waarschijnlijk in Nederland niet zomaar lukken. Ook weet ik niet of in een glazen bak de kit wel geschikt is om drinkwater te houden. Zelf zou ik voor mijn drinkwater liever voor een serie afgedekte glazen "vazen" gaan en deze voor een raam zetten. Nadeel hiervan is de temperatuurgevoeligheid. Voor niet drinkwater is een grote bak weer wel ideaal.

 3. Bewerkt 3 jaren geleden door MarjoleinJonker

  Kennen jullie deze al? een watertoren: http://www.kraftarch.nl/

  Tip van Reinoud Boland van het Waterland Huisje:

  'Wij hebben er mee geëxperimenteerd bij bouwlab in Nijmegen.
  Het heeft bij ons daar uit eindelijk niet gewerkt maar volgens mij zaten we er niet ver naast.
  Een watertoren heeft het voordeel dat je géén pomp (energie) nodig heb om druk op te bouwen. Hij werk op een windmolentje.
  In principe moet het genoeg druk op leveren om de geiser te laten werken maar het hangt af van de manier waarop je het aansluit. Een knik of scherpe bocht in de aanvoer leiding zorgt voor druk verlies'

 4. Ik heb 'm buiten staan Ep, ingegraven. De planten die ik gebruikt heb zijn winterhard en dat zijn dezelfde als die 12 ambachten gebruikt heeft. Ik heb ook een langwerpige bak ipv een vierkante, maakt denk ik niet zo veel uit, net wat je voor handen hebt ;)

  Paul ik denk dat ik, zonder dat ik die hele wet uitgeplozen heb, daar wel aardig aan voldoe. Ik gebruik alleen biologisch afbreekbare producten in huis en heb een helofytenfilter. Als die eenmaal goed op stoom is kun je het water waarschijnlijk zelfs drinken, maar dat ga ik voorlopig nog niet proberen en zeker eerst goed testen voor het zo ver is :)

 5. Bewerkt 3 jaren geleden door Paul

  Ik zie de zin nog steeds niet van een helofytenfilter, normaal gesproken zitten er geen vervuilende stoffen in grijs water dus die hoef je ook niet uit te halen. Fosfaten enz.(kunstmest) in wasmiddelen zijn niet schadelijk voor planten, maar een teveel is ook niet goed. Maar hou de verhoudingen in het oog. Een knijpje in de afwasmiddelfles is in geen verhouding tot wat de boeren op hun land spuiten.
  Ook in zwart water zitten geen vervuilende stoffen, alleen soms wat ongewenste bacteriën/virussen/antibiotica enz. dus die moeten er eerst uit wil je geen kruisbesmetting oplopen.
  Verwijderbaar in een droog toilet, maar ook prima onder de grond. Want met een droogtoilet doe je ook niets anders dan de ziektekiemen hopelijk doden als je die op een composthoop gooit. (zelf heb ik meer vertrouwen in een "fosse-toutes-eaux").
  Mensen zijn net dieren en produceren ook gewoon natuurlijk afbreekbare afvalstoffen. Alleen grote dieren produceren een veelvoud aan deze meststoffen, een koe wel 70kg per dag, een mens maar 200gr ;) net zoveel als een hond die wel overal mag schijten :( . Je moet dan ook niet overdrijven met je milieu-bewustzijn.

  Ik zou wel eens een link willen zien waarin de (wettelijke?) NOODZAAK van een helofytenfilter enz. wordt uitgelegd?

 6. Zo'n filter haalt geen bacterieen eruit (voegt er waarschijnlijk nog wat aan toe). In mijn boekje is het dan niet drinkbaar. Urine is bijna steriel als het uit het lichaam komt, maar tevens is het een magneet voor bacterieen - dus da's maar van korte duur. Als je het gefilterde water zou koken dan zijn alle bacterieen dood en is het geschikt voor consumptie. Hetzelfde geldt voor regenwater maar in regenwater kunnen ook kleine hoeveelheden chemicalien zitten waar je geen invloed op hebt - wat je door de gootsteen spoelt ben je zelf bij. Een (actief) koolstoffilter kan deze chemische stoffen binden en eruit filteren. Een regendruppel vormt door een 'stofje' in de lucht... Ook is het oppervlak dat je gebruikt om de regen op te vangen van belang - dat kan ook vervuiling introduceren.

  Dit gezegd hebbende, je kan best wel wat hebben en je hoeft er dus ook niet paniekerig over te doen, maar onnodige risico's nemen krijg je misschien ook spijt van...

  @Anne: je hoeft toch niet 2 spoelbakken te hebben om twee kranen te nemen?